Njuškalo
|
IZVIRNO SPOROČILO: katarinas Tisti, ki ste "vegi" - ali ste to že od rojstva, ali ste se za to odločili, ko ste bili starejši oz. ko ste se začeli sami odločati? Zakaj ne bi otroku prepustili presojo ali bo postal vegeterijanec ali ne, za kasneje? Zanima me kako nadomestite potrebne beljakovine, ki bi jih otrok drugače dobil z mesom? Pa prosim ne me takoj "šinfat", ker me to samo zanima Mislim pa, da bo prehrano v vrtcih težko spremeniti, ker je tudi v šolah porazna in do zdaj tudi na tem niso še nič naredili Moram dat takega smajlija, ker ne vem..ali ne bereš, ali nočeš videti prebranega..ker skoz ponavljate (ne ti osebno) eno in isto: možnosti izbire. Zakaj ne bi pustili tega, da se otrok kasneje odloči, da ne bo vegi? Povem še miljontič...ker sem njegova mama, ki sem vegeterijanka.Prav tako je vegi moj mož. In logično, da vsak starš prenaša naprej to, v kar verjame sam. Torej, tako kot mesojedka ne bo načrtno vzgajala otroka v vegija, ker sama je meso- prav tako jaz ne bom načrtno otroku dajala mesa, ker ga sama ne jem. Če bi otrok imel željo po mesu, jo komot uresniči v šoli, vrtcu, pri babici, kjerkoli hoče...pri nas doma pa mesa ne jemo. Tako pač je in tako bo ostalo in upam, da sem zdaj pojasnila to vsem, ki jim prej ni bilo jasno. Jaz ne bom delala nekaj, kar družba od mene pričakuje, ker se tukaj ne gre za zadovoljstvo družbe ampak za zadovoljstvo moje družine, torej tudi mene in otroka..pač družine kot celote, da normalno funkcionira v skladu z mojim načinom vzgoje. In tako je tudi pri vseh vas, ki jeste meso. Jaz sem vegi od trenutka, ko mi je vžgalo, da dejansko jem živali. Jaz prej nisem razmišljala o tem, kaj jem. Ko sem dobila na mizo zrezek sem jedla brez razmišljanja.Ko sem dojela, da dejansko jem od nekoga noge, prsa, jetra..sem postala vegi. Stara sem bila približno 13 let, vendar so mi starši in vsi zelo pametni mesojedci težili in težili, da meso rabim in, da je neumno biti vegi....da mora človek jesti vse bla bla..in, ker ni bilo miru, sem občasno popustila pritiskom, čeprav mi ni bilo všeč. Potem mi tudi niso hoteli dati drugega in, ker sem bila prestradana sem občasno jedla meso. Vendar nisem popustila za dolgo, kakšno leto kasneje sem spet postala vegi, kar sem še danes. Vse recepte, ki vsebujejo meso, preprosto zamenjaš s sojo ali kakšno podobno hrano. To ni noben problem, da bi pa zdaj pisala, kaj vse kuham, bi mi pa zmanjkalo prostora tukaj. Vegi hrane je več kot dovolj v glavnem.