Poka
|
IZVIRNO SPOROČILO: kind lady SOS-trgovine so postavljene kot socialno podjetje. Izdelki, ki jih bodo prodajali, bodo za 60 do 70 odstotkov cenejši, njihova kakovost pa neoporečna, torej ne gre za izdelke, ki jim bo kmalu pretekel rok trajanja. V SOS-trgovinah bo mogoče kupovati samo s posebno kartico, ki jo bodo dobili člani zadruge s potrdilom, ki jim ga bo izdal Center za socialno delo, ali s potrdilom o plači, ki jim ga izroči delodajalec. SOS-zadruga želi financirati nova delovna mesta v podjetjih dobaviteljev za SOS-trgovine, v trgovinah in proizvodnji teh podjetij. V drugi fazi bodo pri vseh podjetjih, ki bodo zainteresirana za delovno silo, poskrbeli za sofinanciranje ali popolno financiranje zaposlenih. Dogovarjajo se tudi s podjetniki, ki so že člani zadruge, da bi spodbujali samozaposlovanje, da bi jim pomagali pri odpiranju podjetja in omogočili brezplačno prakso ter sofinanciranje opreme in strojev za delovanje. "Pobuda za odprtje SOS-trgovin je v času krize dobrodošla in v našem okolju inovativna. Zdaj je pravi čas, da se začnemo resno pogovarjati o prostovoljstvu in ljudi spodbuditi, da se vključujejo v različne prostovoljske organizacije, da pomagajo svojim sosedom in bdijo nad tem, komu je v teh časih res težko, in da pozovejo institucije, da pomagajo ljudem v stiski. Aktivizem je v tem trenutku zelo na mestu," je dejala Tereza Novak, izvršna direktorica Slovenske filantropije. Tudi v trgovinah SOS pričakujejo, da jim bodo pomoč pri prodaji, razvrščanju in razvozu živil pomagali prostovoljci, da bodo tako prihranili čim več denarja. Za najrevnejše nameravajo pripravljati posebne pakete pomoči, obetajo pa si tudi sodelovanja s Slovensko Karitas in Rdečim križem. Nej Bavčar pa Šrot (pa še nekateri) donirajo tisto, kar so pokradli... Te SOS trgovine niso nič novega, po svetu je to že dolgoletna praksa. Meni je samo sumljivo, ko jih odpirajo pri nas, nimam namreč nič dobrega občutka, kaki so v resnici njihovi interesi... Poleg tega, jo bodo pa odprli v Ljubljani, se mi pa zdi, da bi prvo trgovino morali odpreti tam, kjer je največ revnih, to pa je - po mojem mnenju raje nekje proti Mariboru... Če pa so že gledali na lokacijo, ki je dostopna vsem, bi pa morali odpreti nekje med Ljubljano in Mariborom, mogoče Celje. Tako da očitno niso prav preveč mislili na reveže. Idijoti - 60EUR boš lahko nakupil, za bencin boš pa dal ravno toliko, se pravi si na istem. Pa dejte - koga spet vlečejo za nos. Itak pa se mi zdi, da bo treba it kupovat v sosednje države kmal, po mojem imajo tam popvrečne cene, ki so na ravni teh, ki bodo v SOS trgovini. Kaj me take stvari razjezijo, res...
|