Rožica*
|
Tudi pri nas ni problema. Rad umiva zobke, zjutraj me prav priganja, da mu dam ščetko in seveda pasto, nato sam umiva, mu je všeč okus paste . Za enkrat se ga še da nasrat, da jo samo odvijem in malo potegneva po pasti, potem mu vedno še sama umijem s pasto za zobe. Res pa je da sva "umivala zobke" že od malega, ko jih še ni bilo, sem mu večkrat z gazco drgnila dlesni, kasneje z naprstnikom takoj ko smo dobili zobek, seveda vse z namenom, da se je privadil na to in da se pač to preprosto mora. Tudi večkrat čez dan ga opomnem, da mi pokaže zobke, al da jih pokeže babi , al kakšni teti, ker se pripravljava na obisk zobozdravnika in upam da ne bo zganjal scene in, da bo pokazal zobke. Mislim, da je treba otroke počasi privajat, da spozna nove stvari, da se privadi in kar na enkrat, ko dobi zobke v trgovino in zdaj pa gre zares pričet z umivanjem. Jaz sem se trudila, da mu je bilo umivanje zanimivo, na koncu sem ga vedno pohvalila in sva pogledal v ogledalo kako se zobki svetijo, nagradila sem ga z aplavzom in sem se zelo razveselila, ker to pač delamo, kadar kaj prav naredi mu pokažemo da smo res zadovoljni... Res pa je da je treba vstrajat, tudi sama sem ga nekajkrat morala malo bolj prijeti in povedala da je to treba, ker pač otrok poizkusi uveljavlati svojo voljo,...hito je spoznal, da tako pač bo, zdaj uživa. Delala sva tudi tako, da sem se usedla na tla, si ga posadila na kolena tako, da je bil obrnjen stran od mene, ga z eno roko prijela čez roke z drugo pa sem drgnila. Zravem mu lahko glasno opisuješ, kako umivata in odstranjijeta črvičke al ne vem kaj, koliko zobk še, tudi če se bo jokal mu povej, kdaj bosta gotova in ga pohvali, ker sta si umila zobke. Bodi hladna slej ko prej bo spoznal, da je to pač jutranja rutina in da se mora, kljub njegovemu upiranju. Ni pa treba pretiravati in čistit zob 10 min če se upira, pač toliko, da vidi da vi to zahtevate in da tako bo, tudi če samo nekjakrat potegnete s ščetko, samo da bo obveljala vaša, da je to treba. Ko se bo privadila bosta že takrat dobro umile. Vem da nisem napisala nič kaj zanimive igrice, ker to kaj je zanimivo otroku, je odvisno od posameznika, pač prepustite se domišljiji in vstrajajte pri svojem, da je treba zobke umit, če ne z lepa pa z grda. lp.
< Sporočilo je popravil Rožica* -- 28.1.2009 13:37:28 >
|