Freycha
|
No, na to temo se skoraj morm oglasiti. 27. let sem živela v Ljubljani, potem se preselila v "predmestje" Maribora. Razlika je očitna in verjemite mi, da se ne bi nikoli več vrnila v Ljubljano. Res je, da je mogoče nočnega življenja v Lj več, kot tu, a jaz tega tu ne rabim, zato tudi ne pogrešam. No, mogoče kak klub v stilu Orto bara mi edino manjka...... Sicer pa je res tako, da v LJ ljudje precej en mimo drugega živijo. Tempo je hitrejši, dlje se dela, več se dela, drugače se dela.... živi se v spalnih naseljih, kjer (razen mogoče štepanjskega naselja) zelenja skoraj ne vidiš več oz. veliko manj, kot recimo v MB (razen Nove vasi mogoče). Ljudje so tu veliko bolj prijazni, dobrosrčni, odprti. Življenje je tu kvalitetnejše, naenkrat ugotoviš, da denar ni vse in kar se mi zdi najbolj pomembno je to, da se veliko večkrat zbudim v sončno jutro, kot pa v tipično ljubljansko meglo. Če nekdo meni, da je Maribor mesto duhov, potem ni hodil po centru ljubljane v soboto ob recimo 15h..... je tudi mesto duhov. V BTC-ju se tre ljudi, center mesta je pa prazno...... Ta klasifikacija mi je kar nekaj in mene to sploh ne bi ganilo, ker se s tem ne strinjam 100%. Je pa seveda odvisno od tega, kaj nekomu pomeni...... pa še vseeno mislim, da se za vsakega nekaj najde. V končni fazi, kje bi si pa lahko Ljubljana privočila tak luksuz, ki ga ima Maribor - skoraj zraven centra mesta smučišče..... Pa še nekaj malega na temo zavisti Mariborčanov zaradi Ljubljane. Tega tudi jaz nisem razumela, dokler nisem začela tu živeti in se z ljudmi pogovarjati. Tisti štajerci, ki so ostali v MB, v LJ ne bi hoteli živeti, ker jim tako mestno življenje ne ustreza. Se z njimi čisto strinjam. Kar pa štajerci zavidajo Ljubljani in ljubljančanom (čeprav slednji nimajo ravno neke veze s tem) je pa centralizacija, ki je v SLO tako očitna. Dokler se nisem preselila sem, tega nisem dojemala, sedaj pa ko tu živim in ko vidim iz druge perspektive, se pa strinjam, da sta politika in gospodarstvo čisto preve centralizirana glede na to, kako je SLO mala.......
|