barbaw
|
IZVIRNO SPOROČILO: valentina2006 IZVIRNO SPOROČILO: barbaw Na otroka lahko malo vplivaš. Lahko ji daješ samo vodo za pit, ne daješ ji sladkarij in ne čigumijev. V našem vrtcu imajo otroci na voljo vodo ali nesladkan čaj. Za rojstne dneve sicer lahko prinesejo sladoled, drugih sladkarij pa se ne sme nosit. Moj pri 3,5 še ni okusil čigumija. Ve kako zgleda, vendar mu ga jaz ne dovolim, ker me je strah, da bi ga pogoltnil. Raje preventiva kot kurativa. Poznam pa otroke, ki so žvečili otroški orbit pred 3. rojstnim dnem. Vsak naredi kakor želi, saj je njgeov otrok in te zato ne bo nihče grdo gledal ali kaj drugega. Vsak hoče svojemu otroku najboljše. Boš pa mogla edino pazit, če misliš čisto omejit sladkor, da se ti ne bi ko bo večja najedla kakšnih sladkarij na kakem roj. dnevu, ker ji zna bit zelo hudo. Otroci, ki niso vajeni sladkorja dobijo ogromne oči in nimajo meje pri basanju s sladkarijami. barbaw: Seveda... popolnoma se strinjam... tud jest otroku ne tišim sladkarije (in bolj kot ppreprečuješ, bolj jih mika), zdej je že itak tolk velka, da sama vzame... vendar, ko je bila majhna, ni hotla na drugačen način zaspati kot s flašo in malinovcem, vendar ko sva se jaz in moj zavedla, kaj počneva sva takoj stvari naredila črto in je dobila vsaj zvečer samo vodo... čigumija tud pr nas do 4 leta sploh ni okusla. V vrtcu majo pa za RD sadje in smetano, tud to je kull. Največkrat pa so, kot si sama napisala samo oči. Normalno, starši imamo pri tem veliko vlogo. Jest sem prej hotela samo to povedat, da moja hči kjub malinovcu ni imela in nima piškavih zob. Sestra, ki je otroku od samega začetka dajala nesladkan čaj in merkala pri prehrani... sin je imel popolnoma črne zobke... naslednja hči pa lepe bele. Zdej, kaj na to vpliva, verjetno vse... kot sem že napisala: dednost, genska zasnova, način prehrane, ustna higiena itd. Se pa v celoti strinjam s tem, kar si napisala. Glede piškaovsti in lepih zob sem že na prejšnji strani podpisala Estrello, ker tudi samam vem, da je genetika več kot pa pažnja pri sladkorju in higieni. Poznam ljudi, ki si zob niso nikoli umili in imajo lepe ljudi, moj pa recimo ful skrbi za ustno higieno pa mu je zobozdravnik rekel, da mu grozi paradontoza. Nima kaj nardit. Da ne omenjam, da se mu kar zlepa zlomi zob. Vedno ko gremo kam na dopust se mu obvezno zdrobi zob. Prav zdobijo se. Moji otroci bodo pili sokove, sicer ne ful sladke, ker tudi jaz nemaram sladkih sokov, čigumi jim pa bom branila dokler gre. Ostale sladkarije pa zmerno. Se niti škrat sam ne spomni nanje. Občasno me vpraša, če lahko dobi kak bonbonček. Če ga ni pa se tudi ne jezi.