ronja
|
Zanima me, kako vam uspe folgat gospodinjstvo ob malih otrocih? Želela bi si čim več praktičnih nasvetov, kako se da otorka vključit, da mu je zabavno, kadar se to da oz. če to obstaja - kako narediš, da da mir, ko nekaj delaš, kjer iz varnostnih razlogov ne sme prisostvovat (likanje recimo). Ok, vem, da mora bit stanovanje prilagojeno malim otrokom (v praksi to pri nas pomeni povsod zapahi na vseh vratcih, predalih in sploh vsem, kar ni pribito skup (pa žeblji ne smejo bit razmajani )... pa varnostna zapirala v vtičnicah, pa vogli zaobljeni, itd...). Tudi mi je jasno, da je treba kriterije spustit, (sem že ), pa da je fajn, da vsak nekaj naredi in se tega nekak držimo, ampak vseeno me zanimajo še kaki mali triki, kako se da kaj naredit skup z malim otrokom. Moja mala namreč ni tiste sorte otrok, da bi se pridno igrala v kotu z igračkami ali da bi po 2 uri na dan spala... Tudi ni v vrtcu, zato je pač vedno zraven. Stara je 16 mesecev. In ker se napoveduje še ena, bi se rada čimbolj pripravila, kako bo to zgledalo z dvema. Pravijo sicer, da ni 2x več dela, pa da je največja razlika med 0 in 1 , ampak vseeno pa je gotovo več dela tudi z 2 kot z 1. Sploh če se spomnim Ronje, ki se je prve 4 mesece hotela ves čas nosit v rokah, sicer je jokala - v rokah pa ni, tako da niso bili neki krči, pač je hotela mamo, nimaš kaj... In ker je lahko naslednja ista... bi se rada pripravila Za ilustracijo, kakšne predloge bi si želela: Torej, dokaj uspešno sem rešila problem čiste kopalnice: kadar se mala kopa, jo fliknem v bano, ona si vzame igračke in veselo čofota, vsa zadovoljna, ker jo gledam ali ji kaj govorim ali pojem in se ima fino, jaz pa lahko vmes lepo spucam celo kopalnico: umivalnik, ogledalo, dam prat perilo, pomijem po tleh v kopalnici... Ampak ne morem pa vmes počistit drugje, ker je seveda ne morem pustit same v vodi... Tudi kuhinja in kuhanje še nekak gresta, ker zdaj tamala že precej stvari lahko sama je in vmes lahko jaz mirno obrišem mizo, pomijem posodo, jo zložim v pomivalni stroj, tudi skuham lahko kaj zraven nje, če ni preveč lačna, ker jo še kar zanima, kaj počnem in gleda iz stolčka, kako režem zelenjavo, pa jo zraven poizkuša... Sicer pa imam za hudo lakoto vedno kako zmrznjeno domačo juhico, če je sila. Iz pomivalnega stroja mi pomaga zlagat - ona da pribor v predal, jaz jo hvalim na vse pretege in ga potem samo razporedim v pravilne predalčke, vmes pa lahko seveda pospravim ostalo posodo. Kakšno lažjo posodo mi tudi ona poda in se ji strašno fajn zdi, tako da to je že najin jutranji ritual, obe se zabavava in je super - če bi se dalo še druge stvari tako, bi bila super srečna . Tudi kadar prelagam perilo iz pralnega v sušilni stroj, pustim, da nekaj manjših stvari pade na tla in jih ona pobere in mi jih poda (tako dela nekaj koristnega, namesto, da mi nosi mokro perilo bogvekam in skrije v najtemnejši kot...), isto če ga obešam, mi podaja ali pa ko zlagam suho perilo, tudi pustim, da pade nekaj kosov na tla in mi jih ona potem prinese, da jih zložim (seveda sem vsakič vsa srečna in jo ful hvalim, da ji je zabavno ). Z brisačami se da potem še igrat, predno ji zložiš, ker obožuje lezenje skozi brisačo in tako s tem tudi ni problema. Ostane pa mi pometanje in pomivanje po tleh in razno pospravljanje stvari na svoje mesto in brisanje prahu in podobne prčkarije. Mala seveda ne ve, kje so stvari na svojem mestu in se sicer trudi in pospravlja, vendar pa je potem vedno treba pregledat, kaj je vrgla v smeti, recimo . Igračke vsak večer skupaj pospravimo v košare, to ni problem, sprotne zadeve pa so - ona bi seveda pomagala, ampak včasih ne vem, kako naj jo vključim, sploh ker je včasih treba malo hitreje vse skup pospravit... Pri pometanju mi recimo ves čas jemlje metlo - seveda ji dam malo metlico, vendar dokler imam jaz taveliko, ej ta bolj zanimiva - če ju zamenjam, se seveda spremeni tudi njena preferenca . Ima kdo kak dober trik za pometanje in pomivanje tal, likanje, pa še kaj bi se našlo? PS: se opravičujem, če sem dala vprašanje na napačen forum, mogoče bi moralo bit na gospodinjstvu, vendar tam tudi ni bilo takih tem in nisem vedela, kam naj dam - če je narobe, prestavite, prosim.
|