|
RE: Srpski, hrvatski, bosanski, crnski, gorsk... 5.10.2008 10:22:57
|
|
|
|
Misek
|
IZVIRNO SPOROČILO: Bakfark Kad bolje razmislimo polarizacija nije stvar koja je našem društvu strana. Dijelili smo se mi i prije kao što se dijelimo i danas u raznim segmentima drušva, nekad smo imali sjever i jug, danas lijeve i desne, ali uvijek je postojali "mi" i "oni". Uvijek je ta vrsta pojednostavljanja istine bila ljudima najprihvatljivija. Lakše je svariti istinu ako je ona jednostavna, velika većina ljudi ipak nije na nivou da sagleda stvari iz više perspektiva. Bez primjedaba. U tipično patriarhalnim društvima čitava ideja podjele uloga poduprta je pretežno stereotipima i predrasudama. Koliko znam ideja je stara koliko i crkva što znači da je duboko ukorenjena u jezgro društva. Ideja je starija od crkve. Ideja se radja zajedno sa pojavom privatnog vlasnistva, s vodecom mislju „ono sto ja imam vise, neka pripada samo meni i mojim potomcima“. Jedini nacin na koji se moze zagarantovati identifikacija potomstva je kontrola zena. Iz te potrebe je proizasla introvertirana uloga zene sve do kazni za preljub, nemogucnost razvoda itn... Kako je drustvo evoluiralo, tako je evoluirao nacin kontrole zena. Pojava manufaktura nakon crnog srednjeg veka donela je zabranu pobacaja. Prevelika smrtnost dece i dojencadi, prevelika potreba za radnom snagom i potcinjavanje se sa zena preselilo na celu klasu ljudi. Zene koje su bile prisiljene da radjaju i porodice koje su bile prisiljene da hrane i odgajaju broj clanova za koji nisu bili sposobni - premalo hrane, premalo svega. Da bi se na kraju pojavila neka druga ideja, više savremena, up-to-date, ideja liberalizacije, oslobađanja, emancipacije, koja dosadašnje vrijednosti postavlja na glavu i kojoj bi namjera trebala da bude da uspostavi društvo lišeno bilo kakvih tradicionalno uslovljenih okova i predrasuda. Pa sad kao rezultat imamo brdo nekih sloboda i boraca za iste za koje više niko, pa čak ni sami oni, nije siguran da li su sami sebi svrha ili zaista postoje i tu su radi neke pravde. Kaže se "ljudskoj gluposti nikad kraja"... A šta ćemo sa takvom slobodom? Emancipacija zena kao ideja i kao pokret postoji daleko duze nego mnogo „modernih sloboda“. Mit da su zene manje sposobne, manje pametne itd odavno je prevazidjen. Odrzavan je koliko god je moguce duze, pa tragovi zive jos i sada. Retke su dozivele priznanje, jos je vise onih koje nisu. Svo smo culi za Mariju Sklodovsku Kiri, a ko je cuo za Milevu Maric? Uglavnom, tesko je jednaciti iz vise razloga, koje ne bi ovde detaljnije iznosila. Mislim da se razumemo. E sad, kad već pričamo o ravnopravnosti i podjelama na osnovu pola... U skladu sa gore rečenim, mislim da je nas ova ravnopravnost pregazila kao brzi voz i ljudi zapravo ne znaju šta sa tim zapravo da rade. Kao seljak koji je čitav život koristio poljski WC, pa onda napravi kupatilo sa velikom kadom ali na kraju ne da sebi, da ne bi izašao napolje. Ne skida se stara koža tek tako. Kad uzmem neki prosjek (van)bračne zajednice sve mi je jasnije da se ljudi u tom na novo definisanim ulogama ne snalaze baš najbolje. Ravnopravnost nas nije pregazila, jer nas jos nije stigla. Poznaju se veliki pomaci, ali potrebno je vreme. vreme u kojem ce grupe, zejdnice, pojedinci da shvate kako je zaista nebitno ko je zensko, a ko musko na forumu poput ovoga. I kada se kategorizacija na musko i zensko ne pojavi u nekom sasvim nebitnom forumu i kada to bude normalno, tada mozemo reci da nas je stigla ravnopravnost. Pogotovu kod žena vidim tu neku vrstu prividne nadrkanosti, čelični i hladan oklop iza koje se obično krije krhkost, nježnost, osjećajnost, dakle karakteristike koje su u patriarhalnom društvu imale značaj ženskog i koje su svjesno odbacivane od strane muškog roda. Hm.... dali je jako tesko pomisliti da i i zene i muskarci imaju svoju hladnu i svoju toplu stranu? „Propisano“ ponasanje – muskarci nikada ne placu, muskarci ne pokazuju da im je tesko VS zene uvek placu, pokazuju da im je tesko itn... je nauceno i nema neke posebne veze s iskonskim u coveku. Psihologija recimo ne razlikuje musko i zensko ponasanje, vec npr. tipove karaktera (bez obzira na pol), tipove ljudi prema vrsti razumevanja podataka (bez obzira na pol) itd... Osnove su bez pola. Pol se pojavi u visokoj nadgradnji osnovne ideje ili u „specificnim“ situacijama. Sa druge strane muškarci pak postaju sve nervozniji, koliko im je drago da partnerka danas može da pridonese finansijskom proračunu, toliko ili još više boje se da će izgubiti poziciju glave familije te posljedično tome kontrolu u zajednici. Sve su više podrvženiji pritiscima i zahtjevima i očekivanjima druge strane, koji opasno ugrožavaju njihov presto. To se moze reci i drugacije ili cak iz druge perspektive. Ljudi koji unutar sebe ne pronadju neke vrednosti i koji ne pronadju svoju ulogu, upotrebljavaju drustvene uloge kao predmet identifikacije i vrednovanja samog sebe. primer muskaraca koji opisujes i primer zena koje se grcevito drze njihove uloge skrbnika domaceg ognjista. Gledajući generalno, proces izjednačavanja ne može da se desi odjednom. I ako usporedite generacije prije nas, shvatićete da postoje velike razlike. Definitivno da razlike postoje - sama to ne bi nazvala procesom izjednacavanja. Izjednacavanje, formalno, vec imamo. problem je u onome sto se formalno ne moze definisati, a nauceno je i preuzeto je od prethodnih generacija. na zalost jos uvek imamo primerke kada muskarac samo zato sto je muskarac vec u osnovi misli da je bolji od svake zene. Takav tip muskaraca ima puno problema. No jos uvek se nadju zene kojima je takav tip muskarca jedini pšravi muskarac, jer i one same porihvacaju da je musko bolje od zenskog. Samo se bojim da sve to ima potenciala da sve ode u drugom pravcu. S obzirom na prirodu ljudi, nisam baš siguran da želja za izjednačavanjem zaista nije neki paravan koji krije neku drugu namjeru. Koju drugu nameru? Prelazak na matrijarhat? I sto bi bilo u tome lose? :) Dakle, pitanje da li istinska želja uopšte postoji. Koliko god da smo "evoluirali" po pitanju toga, čini mi se da mačo tip savremenog muškarca, unatoč svim slobodnim i osvješćenim ženama, nikad nije bio jači. Proces jos traje. I nije bas tako jednostavan kako se mozda cini. Pogledaj crnce u Americi. Koliko vekova nabijanja osecaja da su manje vredni od belaca. I taj "kompleks" jos uvek zivi. Pa razmisli koliko vekova (najmanje triput vise) nabijanja kako su zene manje vredne od muskaraca. Pa rasprostranjenost prvoga i rasprostranjenost drugoga. Jednakopravnost u svojoj sustini zahteva nebitnost pola. Nebitnost u situacijama kao sto je ova na ovom forumu. Razmenjujes misljenja s covekom, bez obzira na njegov pol. I kada ne budes trebao da oznacis kod registracije dali si musko i dali zensko, tada mozes pomisliti kako je proces za dostizanje ravnopravnosti u teku. Primer je mozda banalan, ali njegova tezina je ogromna, jer pokazuje kako se u sustini jos nista nije promenilo. Pored toga da vecinom govorimo o jednakopravnosti zena, radi se u sustini za jednakopravnost polova. Jednakopravnost muskaraca i zena, ne u smeru da zene dostignu muskarce u njihovim pravilima/privilegijama itd. , vec da pravila vaze za sve podjenako – i za zene i za muskarce.
|