|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  11 12 [13] 14 15   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Srpski, hrvatski, bosanski, crnski, gorsk...
1.10.2008 8:45:12   
Misek
IZVIRNO SPOROČILO: Bakfark

Najjači smo!

Nego sta!

BTW: RR provodi seksualnu diskriminaciju. Gledam ove zvezdeice ispod mojega nadimka i vidim znak da sam musko ali ja nisam musko. I razmisljam ja tako sledece dve milisekunde i pomislim: Koji djavo je kome bitno dal sam musko ili zensko. Dali klasifikacija musko VS zensko ima neku ulogu u tome da moje pisanje neko razume kao : a) (recimo) pisanje normalnog muskarca b) (recimo) pisanje zafrustrirane zenske ;
Kolika je uloga pola u pismenoj komunikaciji...
Jos nekoliko milisekunda i dodjoh do zakljucka iznesenog na pocetku : RR provodi seksualnu diskriminaciju. Sramota.

http://www.youtube.com/watch?v=h-8PBx7isoM&feature=related

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 301
1.10.2008 9:44:29   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Misek

Najjači smo!

Nego sta!

BTW: RR provodi seksualnu diskriminaciju. Gledam ove zvezdeice ispod mojega nadimka i vidim znak da sam musko ali ja nisam musko. I razmisljam ja tako sledece dve milisekunde i pomislim: Koji djavo je kome bitno dal sam musko ili zensko. Dali klasifikacija musko VS zensko ima neku ulogu u tome da moje pisanje neko razume kao : a) (recimo) pisanje normalnog muskarca b) (recimo) pisanje zafrustrirane zenske ;
Kolika je uloga pola u pismenoj komunikaciji...
Jos nekoliko milisekunda i dodjoh do zakljucka iznesenog na pocetku : RR provodi seksualnu diskriminaciju. Sramota.

Donosiš zaključke u milisekundama... ala ti je brzo reakciono vrijeme.  

Ali zaista se ponekad pitam zašto ti stoji Mojo pored tvog nicka. Može to da se sredi. Jedino mi smeta što tvoj um u ovom slučaju dileme ne dozvoljava variantu c) i d) pod koje bi mogli da stavimo variaciju između a) i b), te bi na taj način bili bliže, od strane većine prihvatljivijoj realnosti "sukobljavanja" zafrustriranih muškaraca i normalnih žena na ovom forumu.
I ne vjerujem, da se radi o sistemskom sprovođenju seksualne diskriminacije, čini mi se da je ipak ovo odraz situacije kakva ona zapravo i jeste među nama. S obzirom da je ovo prvenstveno ženski forum, iako mu naziv ne otkriva namjeru da bi to u suštini trebao da bude, stvari su više nego jasne. Da nismo podijeljeni koliko jesmo, ja i rijetki ostali sa Mojom pored nicka, ne bi bili iznimke koje potrvrđuju "pravilo".

Mogao sam još nešto ali neću... Ispašće da serem ko foka.

< Sporočilo je popravil Bakfark -- 1.10.2008 9:46:20 >

(odgovor članu Misek)
  Neposredna povezava do sporočila: 302
1.10.2008 21:49:07   
Misek

Ali zaista se ponekad pitam zašto ti stoji Mojo pored tvog nicka. Može to da se sredi. Jedino mi smeta što tvoj um u ovom slučaju dileme ne dozvoljava variantu c) i d) pod koje bi mogli da stavimo variaciju između a) i b), te bi na taj način bili bliže, od strane većine prihvatljivijoj realnosti "sukobljavanja" zafrustriranih muškaraca i normalnih žena na ovom forumu.

Primeri a) i b) su ionako bili proforma postavljeni. Samo kao slika koliko ljudi se pali na stereotipe i klasifikacije. Na zalost.

I ne vjerujem, da se radi o sistemskom sprovođenju seksualne diskriminacije, čini mi se da je ipak ovo odraz situacije kakva ona zapravo i jeste među nama. S obzirom da je ovo prvenstveno ženski forum, iako mu naziv ne otkriva namjeru da bi to u suštini trebao da bude, stvari su više nego jasne.

Postavljeno na glavu.  Ako je uloga foruma razmena misljenja - dali misljenju treba podatak kojeg je spola mislilac? Ako je forum namenjen roditeljima - dali ih treba razdeliti po spolu - dali je neko na temelju spola manje roditelj, gori roditelj ili ne? ako ne, zasto ih deliti po polu itd...
Radi se o podsvesnom sprovodjenju diskriminacije odnosno, podupiranju diskriminacije u smislu podrzavanja podela.
Ovo je prvenstveno roditeljski forum koliko znam. Cinjenica da je prisutno vise zena, a to svakako znamo po znakovitim znakicima je samo bacanje prasine u oci. I tebe je zaslepila prasina pa pricas o zenskom forumu - sto potvrdjuje gorenavedeno - podupiranje diskriminacije i deljenja po spolu. Hotimice ili nehotice nije u sustini ni bitno ->jos je gore ako je nehotice. 

Da nismo podijeljeni koliko jesmo, ja i rijetki ostali sa Mojom pored nicka, ne bi bili iznimke koje potrvrđuju "pravilo".

Da.  Mojoti imate poseban status.

Samo ti, ne smeta meni user posted image user posted image

I ne ljuti se, to "seres ko foka " je jedna od najsimpaticnijih  metafora koje postoje. U sebi sadrzi naklonjenost govorniku !

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 303
1.10.2008 22:42:41   
Anonimen

Primeri a) i b) su ionako bili proforma postavljeni. Samo kao slika koliko ljudi se pali na stereotipe i klasifikacije. Na zalost.
Potpuno mi je jasno na šta se aludiralo pod a) i b).

I ne vjerujem, da se radi o sistemskom sprovođenju seksualne diskriminacije, čini mi se da je ipak ovo odraz situacije kakva ona zapravo i jeste među nama. S obzirom da je ovo prvenstveno ženski forum, iako mu naziv ne otkriva namjeru da bi to u suštini trebao da bude, stvari su više nego jasne.

Postavljeno na glavu.  Ako je uloga foruma razmena misljenja - dali misljenju treba podatak kojeg je spola mislilac? Ako je forum namenjen roditeljima - dali ih treba razdeliti po spolu - dali je neko na temelju spola manje roditelj, gori roditelj ili ne? ako ne, zasto ih deliti po polu itd...
Radi se o podsvesnom sprovodjenju diskriminacije odnosno, podupiranju diskriminacije u smislu podrzavanja podela.
Ovo je prvenstveno roditeljski forum koliko znam. Ako ponovo pročitaš udebljani citat shvatićeš da upravo o tome pričam - trebao bi da bude roditeljski, ali je realnost ipak malo drugačija, pa sam zato i napisao ono udebljano iza zareza, a naziv foruma zaista ne aludira na ništa konkretno žensko.
Cinjenica da je prisutno vise zena, a to svakako znamo po znakovitim znakicima je samo bacanje prasine u oci. I tebe je zaslepila prasina pa pricas o zenskom forumu - sto potvrdjuje gorenavedeno - podupiranje diskriminacije i deljenja po spolu. Hotimice ili nehotice nije u sustini ni bitno ->jos je gore ako je nehotice.
Vidi prošli komentar. Dakle koliko je ovaj forum od strane većine ženskog dijela usvojen kao "svoj", materinjski, ženski, toliko ili gotovo još više je od muške strane odbačen kao "njihov", opet materinjski, ženski. I tu većini muškaraca, najvjerovatnije zbog tradicionalnih predrasuda i sa jedne i sa druge strane, nema mjesta.  

Da nismo podijeljeni koliko jesmo, ja i rijetki ostali sa Mojom pored nicka, ne bi bili iznimke koje potrvrđuju "pravilo".

Da.  Mojoti imate poseban status.

Samo ti, ne smeta meni user posted image user posted image

I ne ljuti se, to "seres ko foka " je jedna od najsimpaticnijih  metafora koje postoje. U sebi sadrzi naklonjenost govorniku !
Nemoj da si umišljena. Moraćeš da uložiš mnogo više napora ne bi li me naljutila.

< Sporočilo je popravil Bakfark -- 1.10.2008 22:44:28 >

(odgovor članu Misek)
  Neposredna povezava do sporočila: 304
2.10.2008 8:01:59   
Misek
Nemoj da si umišljena. Moraćeš da uložiš mnogo više napora ne bi li me naljutila.

Uglavnom, trubimo u isti rog user posted image

A prijekopotrebnu snagu motemo cuvati za pametnije stvari, nego sto je uložak u "naljucivanje" sumisljenika user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 305
2.10.2008 8:21:51   
Anonimen

A prijekopotrebnu snagu motemo cuvati za pametnije stvari, nego sto je uložak u "naljucivanje" sumisljenika user posted image user posted image user posted image

Da li zasluge za prebacivanje na ijekavicu treba da pripišem sebi? Ili sam sada ja umišljen? Ovo drugo mi zvuči kao da bi trebalo da stoji pod znacima navoda. Ipak ćemo taj pojam morati da izdefinišemo.

< Sporočilo je popravil Bakfark -- 2.10.2008 8:26:00 >

(odgovor članu Misek)
  Neposredna povezava do sporočila: 306
2.10.2008 8:40:43   
Misek

Da li zasluge za prebacivanje na ijekavicu treba da pripišem sebi? Ili sam sada ja umišljen? Ovo drugo mi zvuči kao da bi trebalo da stoji pod znacima navoda. Ipak ćemo taj pojam morati da izdefinišemo.

Zasluge za prebacivanje na ijekavicu ne pripisuj sebi - pogrijesio bi. user posted image user posted image  To se ja samo malo igram user posted image user posted image
Znakovi navoda su nepotrebni. Pametnije stvari su sasvim lahko subjektivna kategorija ili sasvim lako doticna kategorija moze biti u zavisnosti od trenutne situacije...

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 307
2.10.2008 9:23:20   
Anonimen

Zasluge za prebacivanje na ijekavicu ne pripisuj sebi - pogrijesio bi. user posted image user posted image  To se ja samo malo igram user posted image user posted image
Znakovi navoda su nepotrebni. Pametnije stvari su sasvim lahko subjektivna kategorija ili sasvim lako doticna kategorija moze biti u zavisnosti od trenutne situacije...

Vatra može da bude opasna stvar ukoliko se sa njom postupa neodgovorno.

Eto nam prilike za parlamentarnu razpravu, nadam se ne nužno žučnu, šta bi gore pomenuto sve moglo da znači.

< Sporočilo je popravil Bakfark -- 2.10.2008 9:36:58 >

(odgovor članu Misek)
  Neposredna povezava do sporočila: 308
2.10.2008 9:43:09   
Anonimen
I promjeni više taj znakić pored nika, svaki put kad ti nešto repliciram imam osjećaj da raspravljam sa muškarcem. Uvjerenja sam da takav način komunikacije može da postoji samo u specifično određenom odnosu dva muškarca, koji ja, s obzirom na seksualnu orijentaciju, baš i ne gotivim nešto naročito.

< Sporočilo je popravil Bakfark -- 2.10.2008 9:45:44 >

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 309
2.10.2008 22:50:27   
Misek

Vatra može da bude opasna stvar ukoliko se sa njom postupa neodgovorno.

Eto nam prilike za parlamentarnu razpravu, nadam se ne nužno žučnu, šta bi gore pomenuto sve moglo da znači.

Ja se ne igram vatrom, ja se igram s refleksima jata user posted image

Ako to nekoga ljuti - sam si je kriv user posted image

Rasprava je zanimljiva stvar i ja sam za, ukoliko je tema zanimljiva. Sada bi mi legla jedna tako prosecna rasprava. Da ne treba puno da se mozga. Mozganja mi dosta za neko vreme user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 310
2.10.2008 22:56:20   
Misek

I promjeni više taj znakić pored nika, svaki put kad ti nešto repliciram imam osjećaj da raspravljam sa muškarcem. Uvjerenja sam da takav način komunikacije može da postoji samo u specifično određenom odnosu dva muškarca, koji ja, s obzirom na seksualnu orijentaciju, baš i ne gotivim nešto naročito.

Ne opterecuj se nebitnim stvarima. Znakic necu da menjam jer: imam da biram musko ili zensko. Zasto ne mogu da izaberem - neopredeljeno. Kome je uopste palo napamet da taj podatak bude obavezan. 
U kom me tom segmentu razmisljanja ili misljenja ogranicava ili ne ogranicava podatak dali sam musko ili zensko. Sve je to u stilu kud svi turci, tam i mali Mujo...
Uglavnom, nemoj da budes mali Mujo. Prevazidji glupe znakice i pricaj samnom kao sa covekom, a ne kao sa zenom ili muskarcem.
Serem ko foka. takav mi je danasnji horoskop user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 311
2.10.2008 23:02:50   
Anonimen
Serem ko foka

Ma jok... Na muzici sam.

(odgovor članu Misek)
  Neposredna povezava do sporočila: 312
2.10.2008 23:18:13   
Misek

Ma jok... Na muzici sam.

Uzivaj ! Ja idem da grlim moje muskarce. Njihovo hrkanje mi je jedna od najlepsih muzika (dok ne podignu na previse decibela) user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 313
3.10.2008 7:49:46   
Anonimen
Uzivaj !

Opet ti.

Seremo ko foke

Ovo gore sam malo obradio da bih mogao da apelujem na ostatak ljudstva. To što nas dvoje obavljamo gore navedenu naobavezavajuću dužnost ne mora da znači da niko od nesumišljenika ne bi trebao da nas prekine. Upropastišmo posljednje dvije strane topika, Marogičini pokušaji bili su isuviše meki i jalovi da bi mogli da nam ugroze patnju.

Ljudi, niko vam nije zabranio da nam se pridružite.

(odgovor članu Misek)
  Neposredna povezava do sporočila: 314
3.10.2008 7:52:59   
Anonimen
Doduše, nije da mi nije godilo malo tišine...

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 315
3.10.2008 9:28:07   
Misek

Ljudi, niko vam nije zabranio da nam se pridružite.

To je zato sto se nismo posvadjali. Da se posvadjamo, bilo bi im zanimljivije. user posted image user posted image user posted image

Bakfark shvati: dosadni smo! svima osim nama user posted image user posted image user posted image

A mene jos uvek zanima zasto je podatak dali si musko ili zensko tako bitan user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 316
3.10.2008 10:04:03   
Anonimen
A mene jos uvek zanima zasto je podatak dali si musko ili zensko tako bitan

Jel` to pitanje upućeno meni ili te interesuje generalno?

(odgovor članu Misek)
  Neposredna povezava do sporočila: 317
3.10.2008 11:47:29   
Misek

A mene jos uvek zanima zasto je podatak dali si musko ili zensko tako bitan

Jel` to pitanje upućeno meni ili te interesuje generalno?

Pitanje je upuceno svima generalno, pa tome i tebi. Ako znas odgovor ili imas razmisljanje na temu - izvoli. Mene zaista zanima zasto je to tako, iako bi najbolji odgovor dali "nadredjeni" foruma.

BTW: Ja sam za ukidanje te besmislice. Ko oce naglasiti spol ima mogucnost za to preko oblika nicka.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 318
3.10.2008 20:46:34   
Anonimen
Kad sam rekao da može da se sredi to sa znakom, provjerio sam profil i shvatio da zaista postoje samo dvije opcije. Dakle, neopredeljen nemo`š da budeš.

Šta znam, učestvujem u raznoraznim forumima, nigdje nema podjele prema polu. Možda zaista ovdje nije mjesto gdje bi trebalo roditelji da se dijele na "nas" i "njih", malo je traljavo ispalo sve skupa, ako već, trebalo je bar da stave opciju za neprikazivanje pola. Ovako, čovjek bi mogao zaista da zaključi ono što si konstatovala ali sam siguran da nije postojala namjera za diskriminaciju. Možda se nekome ta zamisao činila čak simpatičnom, u smislu da vidimo kakva će biti zastupljenost tata i mama ili slično.
Ali kao što sam rekao, majke su ovaj forum prihvatile kao ženski, što dokazuje i brezbroj topika u kojima se, obično autorka, direktno obraća ženama (npr. "Kaj bi naredile ve?" ili "Punce, prosim za pomoč...",...) , te je na taj način već u startu muškarcima dato na znanje da njihovo mišljenje nije ni malo bitno ili se to činilo potpuno normalno usled nedostatka većeg broja tatica. I pošto se forum kretao u drugačijem pravcu kao što je u početku vjerovatno bilo zamišljeno, moderatorke su bile jako velikodušne da nam usliše želju za Očkov forum. Meni, kao ni ostatku ovog foruma, taj sektor uopšte nije potreban i možete slobodno da ga brišete. Nisam siguran ni da li znam čemu bi on trebao da postoji.

< Sporočilo je popravil Bakfark -- 3.10.2008 20:50:23 >

(odgovor članu Misek)
  Neposredna povezava do sporočila: 319
3.10.2008 22:22:50   
smrka
Jel imate vas dva dialog.. gdje su sve ostale 

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 320
3.10.2008 22:28:04   
Anonimen
gdje su sve ostale

Dokaz više.

(odgovor članu smrka)
  Neposredna povezava do sporočila: 321
3.10.2008 23:36:40   
Misek
Šta znam, učestvujem u raznoraznim forumima, nigdje nema podjele prema polu. Možda zaista ovdje nije mjesto gdje bi trebalo roditelji da se dijele na "nas" i "njih", malo je traljavo ispalo sve skupa, ako već, trebalo je bar da stave opciju za neprikazivanje pola. Ovako, čovjek bi mogao zaista da zaključi ono što si konstatovala ali sam siguran da nije postojala namjera za diskriminaciju.

S navedenim se slazem i nemam primjedaba user posted image

Možda se nekome ta zamisao činila čak simpatičnom, u smislu da vidimo kakva će biti zastupljenost tata i mama ili slično.

Cini mi se vrlo malo verovatnim.

Ali kao što sam rekao, majke su ovaj forum prihvatile kao ženski, što dokazuje i brezbroj topika u kojima se, obično autorka, direktno obraća ženama (npr. "Kaj bi naredile ve?" ili "Punce, prosim za pomoč...",...) , te je na taj način već u startu muškarcima dato na znanje da njihovo mišljenje nije ni malo bitno ili se to činilo potpuno normalno usled nedostatka većeg broja tatica.

IMO bezbroj topica u cijim naslovima se "prizivaju" samo zenske je posledica, a ne uzrok. Posledica cinjenice da na ovom forumu ucestvuje 99% zena. Prosecni nacin razmisljanja uzima u obzir mi (zene) i oni (muskarci), a potreba po izjasnjavanju glede pola kod registracije to postavlja na nivo "valjane" cinjenice na koju je potrebno obratiti paznju. Pogledajmo to ovako. Ako drustvo ne insistira na nekim musko - zenskim obelezjima, tada ta obelezja na duze staze postaju nebitna. No dok drustvo (ili neka zajednica) nekim navodno nebitnim sitnicama konstantno podgrejava ta obelezja, tada se ni nacin razmisljanja o bitnom i nebitnom nece promeniti.  To je kao da ti svojoj deci objasnjavas da su partneri ravnopravni, a od zene cekas da skuva, da opere, opegla, da izvede decu van... uci se primerom. Tako je i ovde. Koliko panike oko ravnopravnosti polova, sto bi sve muskarci morali, davanje podrske zenama koje zive u patrijalhalnije uredjenoj zajednici... a niti jedna nije primetila, da se vec kod prijavljanja na ovaj forum opredelila po spolu i nijedna nije pomislila da je to u sustini izuzetno nebitno.
Odmahnuce rukom i reci, bedastoca, pa ta ionako nista ne znaci. Ali znaci. I bice kako jeste, sve dok, ne samo muskarci shvate da su polovi jednakopravni, vec kada pored muskaraca i zene konacno shvate, da su polovi ravnopravni i prestanu insistirati na tome, da su one zene.

I pošto se forum kretao u drugačijem pravcu kao što je u početku vjerovatno bilo zamišljeno, moderatorke su bile jako velikodušne da nam usliše želju za Očkov forum. Meni, kao ni ostatku ovog foruma, taj sektor uopšte nije potreban i možete slobodno da ga brišete. Nisam siguran ni da li znam čemu bi on trebao da postoji.

Iza tog dela foruma verovatno stoji zelja, da se i muskarcima ponudi mesto za "njihove" razgovore. ALI i to je podela. ne vidim nikakav verodostojan razlog zbog kojeg npr. na temu : "kako ste dozivljali porod" ne bi i muskarci pricali svoja iskustva. To je teorija i praksa. Ili primer gore o odgajanju dece. Mozemo da pricamo koliko hocemo o ravnopravnosti ali bas ovde, gde se toliko o tome prica se pokaze, da zene nisu spremne na ravnopravnost, nego su bas spremne, da se dele na zene i muskarce. I tako od zajednistva nema nista.
Pustimo na stranu da na ovom forumu kvalitetnih rasprava ima izuzetno malo. U sustini,  ne znam ima li koji slo forum na kojem ima zaista kvalitetnih rasprava. Diskusijski nivo i diskusijska svest u slo je na vrlo vrlo niskom nivou. Cak je i poznavanje nacina argumentiranja na izrazito niskom nivou. Uporedivsi slo forume sa forumima drzava bivse juge, ovde je vrtic. 

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 322
4.10.2008 21:33:04   
Anonimen
Kad bolje razmislimo polarizacija nije stvar koja je našem društvu strana. Dijelili smo se mi i prije kao što se dijelimo i danas u raznim segmentima drušva, nekad smo imali sjever i jug, danas lijeve i desne, ali uvijek je postojali "mi" i "oni". Uvijek je ta vrsta pojednostavljanja istine bila ljudima najprihvatljivija. Lakše je svariti istinu ako je ona jednostavna, velika većina ljudi ipak nije na nivou da sagleda stvari iz više perspektiva. U tipično patriarhalnim društvima čitava ideja podjele uloga poduprta je pretežno stereotipima i predrasudama. Koliko znam ideja je stara koliko i crkva što znači da je duboko ukorenjena u jezgro društva. Da bi se na kraju pojavila neka druga ideja, više savremena, up-to-date, ideja liberalizacije, oslobađanja, emancipacije, koja dosadašnje vrijednosti postavlja na glavu i kojoj bi namjera trebala da bude da uspostavi društvo lišeno bilo kakvih tradicionalno uslovljenih okova i predrasuda. Pa sad kao rezultat imamo brdo nekih sloboda i boraca za iste za koje više niko, pa čak ni sami oni, nije siguran da li su sami sebi svrha ili zaista postoje i tu su radi neke pravde. 
Kaže se "ljudskoj gluposti nikad kraja"... A šta ćemo sa takvom slobodom?  

E sad, kad već pričamo o ravnopravnosti i podjelama na osnovu pola... U skladu sa gore rečenim, mislim da je nas ova ravnopravnost pregazila kao brzi voz i ljudi zapravo ne znaju šta sa tim zapravo da rade. Kao seljak koji je čitav život koristio poljski WC, pa onda napravi kupatilo sa velikom kadom ali na kraju ne da sebi, da ne bi izašao napolje. Ne skida se stara koža tek tako. Kad uzmem neki prosjek (van)bračne zajednice sve mi je jasnije da se ljudi u tom na novo definisanim ulogama ne snalaze baš najbolje. Pogotovu kod žena vidim tu neku vrstu prividne nadrkanosti, čelični i hladan oklop iza koje se obično krije krhkost, nježnost, osjećajnost, dakle karakteristike koje su u patriarhalnom društvu imale značaj ženskog i koje su svjesno odbacivane od strane muškog roda. Sa druge strane muškarci pak postaju sve nervozniji, koliko im je drago da partnerka danas može da pridonese finansijskom proračunu, toliko ili još više boje se da će izgubiti poziciju glave familije te posljedično tome kontrolu u zajednici. Sve su više podrvženiji pritiscima i zahtjevima i očekivanjima druge strane, koji opasno ugrožavaju njihov presto.
Gledajući generalno, proces izjednačavanja ne može da se desi odjednom. I ako usporedite generacije prije nas, shvatićete da postoje velike razlike. Samo se bojim da sve to ima potenciala da sve ode u drugom pravcu. S obzirom na prirodu ljudi, nisam baš siguran da želja za izjednačavanjem zaista nije neki paravan koji krije neku drugu namjeru. Dakle, pitanje da li istinska želja uopšte postoji. Koliko god da smo "evoluirali" po pitanju toga, čini mi se da mačo tip savremenog muškarca, unatoč svim slobodnim i osvješćenim ženama, nikad nije bio jači.

(odgovor članu Misek)
  Neposredna povezava do sporočila: 323
5.10.2008 10:22:57   
Misek

Kad bolje razmislimo polarizacija nije stvar koja je našem društvu strana. Dijelili smo se mi i prije kao što se dijelimo i danas u raznim segmentima drušva, nekad smo imali sjever i jug, danas lijeve i desne, ali uvijek je postojali "mi" i "oni". Uvijek je ta vrsta pojednostavljanja istine bila ljudima najprihvatljivija. Lakše je svariti istinu ako je ona jednostavna, velika većina ljudi ipak nije na nivou da sagleda stvari iz više perspektiva.

Bez primjedaba.

U tipično patriarhalnim društvima čitava ideja podjele uloga poduprta je pretežno stereotipima i predrasudama. Koliko znam ideja je stara koliko i crkva što znači da je duboko ukorenjena u jezgro društva.

Ideja je starija od crkve. Ideja se radja zajedno sa pojavom privatnog vlasnistva, s vodecom mislju „ono sto ja imam vise, neka pripada samo meni i mojim potomcima“. Jedini nacin na koji se moze zagarantovati identifikacija potomstva je kontrola zena. Iz te potrebe je proizasla introvertirana uloga zene sve do kazni za preljub, nemogucnost razvoda itn... Kako je drustvo evoluiralo, tako je evoluirao nacin kontrole zena.  Pojava manufaktura nakon crnog srednjeg veka donela je zabranu pobacaja. Prevelika smrtnost dece i dojencadi, prevelika potreba za radnom snagom i potcinjavanje se sa zena preselilo na celu klasu ljudi. Zene koje su bile prisiljene da radjaju i porodice koje su bile prisiljene da hrane i odgajaju broj clanova za koji nisu bili sposobni - premalo hrane, premalo svega.

Da bi se na kraju pojavila neka druga ideja, više savremena, up-to-date, ideja liberalizacije, oslobađanja, emancipacije, koja dosadašnje vrijednosti postavlja na glavu i kojoj bi namjera trebala da bude da uspostavi društvo lišeno bilo kakvih tradicionalno uslovljenih okova i predrasuda. Pa sad kao rezultat imamo brdo nekih sloboda i boraca za iste za koje više niko, pa čak ni sami oni, nije siguran da li su sami sebi svrha ili zaista postoje i tu su radi neke pravde. 
Kaže se "ljudskoj gluposti nikad kraja"... A šta ćemo sa takvom slobodom?  

Emancipacija zena kao ideja i kao pokret postoji daleko duze nego mnogo „modernih sloboda“. Mit da su zene manje sposobne, manje pametne itd odavno je prevazidjen. Odrzavan je koliko god je moguce duze, pa tragovi zive jos i sada. Retke su dozivele priznanje, jos je vise onih koje nisu. Svo smo culi za Mariju Sklodovsku Kiri, a ko je cuo za Milevu Maric?
Uglavnom, tesko je jednaciti iz vise razloga, koje ne bi ovde detaljnije iznosila. Mislim da se razumemo.

E sad, kad već pričamo o ravnopravnosti i podjelama na osnovu pola... U skladu sa gore rečenim, mislim da je nas ova ravnopravnost pregazila kao brzi voz i ljudi zapravo ne znaju šta sa tim zapravo da rade. Kao seljak koji je čitav život koristio poljski WC, pa onda napravi kupatilo sa velikom kadom ali na kraju ne da sebi, da ne bi izašao napolje. Ne skida se stara koža tek tako. Kad uzmem neki prosjek (van)bračne zajednice sve mi je jasnije da se ljudi u tom na novo definisanim ulogama ne snalaze baš najbolje.

Ravnopravnost nas nije pregazila, jer nas jos nije stigla. Poznaju se veliki pomaci, ali potrebno je vreme. vreme u kojem ce grupe, zejdnice, pojedinci da shvate kako je zaista nebitno ko je zensko, a ko musko na forumu poput ovoga. I kada se kategorizacija na musko i zensko ne pojavi u nekom sasvim nebitnom forumu i kada to bude normalno, tada mozemo reci da nas je stigla ravnopravnost.

Pogotovu kod žena vidim tu neku vrstu prividne nadrkanosti, čelični i hladan oklop iza koje se obično krije krhkost, nježnost, osjećajnost, dakle karakteristike koje su u patriarhalnom društvu imale značaj ženskog i koje su svjesno odbacivane od strane muškog roda.

Hm.... dali je jako tesko pomisliti da i i zene i muskarci imaju svoju hladnu i svoju toplu stranu? „Propisano“ ponasanje – muskarci nikada ne placu, muskarci ne pokazuju da im je tesko VS zene uvek placu, pokazuju da im je tesko itn... je nauceno i nema neke posebne veze s iskonskim u coveku. Psihologija recimo ne razlikuje musko i zensko ponasanje, vec npr. tipove karaktera (bez obzira na pol), tipove ljudi prema vrsti razumevanja podataka (bez obzira na pol) itd... Osnove su bez pola. Pol se pojavi u visokoj nadgradnji osnovne ideje ili u „specificnim“ situacijama.

Sa druge strane muškarci pak postaju sve nervozniji, koliko im je drago da partnerka danas može da pridonese finansijskom proračunu, toliko ili još više boje se da će izgubiti poziciju glave familije te posljedično tome kontrolu u zajednici. Sve su više podrvženiji pritiscima i zahtjevima i očekivanjima druge strane, koji opasno ugrožavaju njihov presto.

To se moze reci i drugacije ili cak iz druge perspektive. Ljudi koji unutar sebe ne pronadju neke vrednosti i koji ne pronadju svoju ulogu, upotrebljavaju drustvene uloge kao predmet identifikacije i vrednovanja samog sebe. primer muskaraca koji opisujes i primer zena koje se grcevito drze njihove uloge skrbnika domaceg ognjista.

Gledajući generalno, proces izjednačavanja ne može da se desi odjednom. I ako usporedite generacije prije nas, shvatićete da postoje velike razlike.

Definitivno da razlike postoje - sama to ne bi nazvala procesom izjednacavanja. Izjednacavanje, formalno, vec imamo. problem je u onome sto se formalno ne moze definisati, a nauceno je i preuzeto je od prethodnih generacija. na zalost jos uvek imamo primerke kada muskarac samo zato sto je muskarac vec u osnovi misli da je bolji od svake zene. Takav tip muskaraca ima puno problema. No jos uvek se nadju zene kojima je takav tip muskarca jedini pšravi muskarac, jer i one same porihvacaju da je musko bolje od zenskog.

Samo se bojim da sve to ima potenciala da sve ode u drugom pravcu. S obzirom na prirodu ljudi, nisam baš siguran da želja za izjednačavanjem zaista nije neki paravan koji krije neku drugu namjeru.

Koju drugu nameru? Prelazak na matrijarhat? I sto bi bilo u tome lose? :)

Dakle, pitanje da li istinska želja uopšte postoji. Koliko god da smo "evoluirali" po pitanju toga, čini mi se da mačo tip savremenog muškarca, unatoč svim slobodnim i osvješćenim ženama, nikad nije bio jači.

Proces jos traje. I nije bas tako jednostavan kako se mozda cini. Pogledaj crnce u Americi. Koliko vekova nabijanja osecaja da su manje vredni od belaca. I taj "kompleks" jos uvek zivi. Pa razmisli koliko vekova (najmanje triput vise) nabijanja kako su zene manje vredne od muskaraca. Pa rasprostranjenost prvoga  i rasprostranjenost drugoga.

Jednakopravnost u svojoj sustini zahteva nebitnost pola. Nebitnost u situacijama kao sto je ova na ovom forumu. Razmenjujes misljenja s covekom, bez obzira na njegov pol. I kada ne budes trebao da oznacis kod registracije dali si musko i dali zensko, tada mozes pomisliti kako je proces za dostizanje ravnopravnosti u teku. Primer je mozda banalan, ali njegova tezina je ogromna, jer pokazuje kako se u sustini jos nista nije promenilo.

Pored toga da vecinom govorimo o jednakopravnosti zena, radi se u sustini za jednakopravnost polova. Jednakopravnost muskaraca i zena, ne u smeru da zene dostignu muskarce u njihovim pravilima/privilegijama itd. , vec da pravila vaze za sve podjenako – i za zene i za muskarce.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 324
5.10.2008 20:36:11   
Anonimen
I sad ti očekuješ od mene da dam repliku na ovo? Ne mogu više da izdržim, jača si...

Koju drugu nameru? Prelazak na matrijarhat? I sto bi bilo u tome lose? :)

Pa da li si ti normalna? Pa da mi poslije žena određuje koliko i šta ću da jedem i kad ću da pijem? Ne dolazi u obzir.

Smrt fašizmu - sloboda muškarcima!

(odgovor članu Misek)
  Neposredna povezava do sporočila: 325
Stran:   <<   < Prejšnja stran  11 12 [13] 14 15   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  11 12 [13] 14 15   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?