san
|
IZVIRNO SPOROČILO: Dinki IZVIRNO SPOROČILO: san še tole: dojenčkova prva živila - 6 mesecev +: - materino mleko ali prilagojeno mleko - riž, krompir, koruza, oves, pšenica (gluten) - korenje, bučke, cvetača, koleraba, blitva... - jabolko, hruška, marelica - repičino/koruzno/sojino in oljčno olje za prvo jed svetujejo riž. potem naj bi mu dodali po eno zelenjavo k rižu. npr. korenček ali bučko. nato lahko nadaljujemo s krompirčkom z žličko oljčnega olja in dodaš korenje. nato bučke, cvetača, koleraba. šele nato sadje, začeli naj bi z jabolkom ali hruško. banano kaseje ker je presladka n potem lahko zavrača ostalo hrano. nato manjše količine žitaric z glutenom: pšenica, oves - ker je pri 6. mesecih dojenček še vedno pretežno dojen in materino mleko zmanjšuje nevarnost za razvoj celiakije. mlečno žitne kašice pripravljamo s prilagojenim ali materinim mlekom. kravje mleko odsvetujejo pred prvim letom oz. vsaj do 9. meseca (pride do krvavitve v prebavilih zaradi preveč beljakovin in so ledvice preobremenjene) nova dojenčkova živila - 7 mesecev +: - materino mleko oz. prilagojeno mleko - riž, krompir, koruza, proso, pšenica, oves... - jabolko, hruška, marelica, melona, banana... - korenje, bučke, koleraba, cvetača, blitva, špinača... - repičino, koruzno/sojino, oljčno olje - perutninsko meso, zajec, žrebiček - mastne morske ribe, bela riba, sladkovodna riba - občasno rumenjak meso naj bo na jedilniku 2 do 3 krat na teden (glavni vir železa v dojenčkovi prehrani). enkrat tedensko rumenjak - začnemo s tretjino, po možnosti obogaten z omega 3 maščobami. ribe pomemben vir beljakovin, joda, železa in predvsem mastne še vir omega 3 maščobnih kislin - za razvoj živčevja. vsa beljakovinska živila uvajamo postopoma po 35 g na obrok. jogurti, skuta, smetana sladka in kisla ter maslo okoli 9. meseca, po dogovoru s pediatrom lahko tudi prej. hvala! evo, prva literatura kjer vidim, da je zapisano o dodajanju oljčka. kaj mislite kateri je najboljši? oz. katerega boste dodajale? olivnega imamo vsaj zmeraj doma, ostale bi bilo potrebno kupiti. jst imam olivnega doma, tko da sem kar tega dala. pa koruznega imam tudi. repičinega pa sploh ne vem, če sem že kdaj kupila . mogoče bi bilo za testirat. sojinga ma tud kdaj pa kdaj, sam me je zdej nčk prestrašla
|