ronja
|
sinkolina, ni kej, meni so tudi mamice pomagale - recimo dale vse cotke za tamalo, jaz samo probam to naprej posredovat (no, cotk še ne, ker jih bom še rabila , v teh pol leta pa nihče ni imel dojenčka, smo vse kolegice kar na kupu...) Glede ure, predlagam recimo 17, da bojo lahko vse prišle, pa da ne bo prehitro tema. Lahko pa tudi prej ali kasneje, samo da vem. Kje? Ne vem, zraven horseburgerja ? ulla, ploha, hehe, meni so tudi govorili, ne kupuj nič manjšega od 68! Na srečo nisem čisto čisto ubogala, ampak vem, da je bilo prve tedne kar kriza, vse ful preveliko... Ronja je bila velika 51 cm in so ji bile tudi 56 cotke kar velike še kar nekaj časa. Saj ni tako hudo, se da zavihat, pa tamali še ne puzajo okoli in jih ne moti, če so noge prekratke, ker se itak ne premikajo... Ampak vseeno je fajn met vsaj kakšno cotko, ki ji je prav. Zdaj računam, da bom lahko kaj sešila, sicer bom pa kupila še kake pajacke (samo je smotano, ker pajacke ful težko dobiš v taki mali cifri, sploh da bi se spredaj zapenjali - res pa nisem veliko po trgovinah...) Evo še en malo okleščen pogled na stvari, ki jih rabiš v porodnišnici ali za pot domov: pleničko, navadno dobiš itak v porodnišnici, ves čas jih imaš na svoji previjalki in se mi zdi da nič hudega, če porabiš še eno za domov - ker nam so rekli, da jih moraš met par sabo, če se vmes pokaka, itd... In ti potem kar zavzame placa v tisti mali torbi (ne moreš met velike torbe, vsaj ne v LJ. porodnišnici, ker so omarice čisto majne). Moraš pa met s sabo tetra plenice za povijat (rabiš 2) in povijalno plenico. Tak da plenice bom jaz omejila na 2 tetra plenici (+ povijalna), če bo potrebno široko povijanje (to itak zveš že predno greš domov), eno tetra bom pa itak mela v avtu za kake bruhce, če bi bilo treba, to imam še zdaj vedno, se obnese. Glede oblekic za domov bom morala tudi jaz še malo preštudirat, ker sem jaz rodila julija, ko je bilo vroče kot v peklu in sem malo oblekla v enega pajacka z dolgimi rokavi in nogami, pa je revica totalno zašvicala na poti domov in se je drla v avtu ko jesihar, ker ji je bilo vroče. Tak da je ful odvisno od vremena, lahko je še ena plast dolgih rokavov preveč... Če boste meli dobro zakurjen avto (kar ga verjetno boste imeli), potem ne preveč oblečt deteta, ker se bo sicer skuhalo v tistih zimskih cotah v lupinici... Jaz bom verjetno malo oblekla v enega pajacka, čez puloverček, čez copatke ali pa žabice pod pajacka, če bo res mraz in čez to enega zimskega pajaca - ala kombinezonček, večplasten, ful praktično, ker novorojenčki niso najbolj navdušeni nad oblačenjem... Glede deodoranta so nam babice svetovale previdnost, ker so tamalčki zelo občutljivi na vonj in če ne zavohajo TVOJEGA vonja, potem včasih nočejo pit - tak da ga odsvetujejo dokler dojenje ne steče; vsekakor kot je napisala zvezdica, boljše brez vonja, če že; glede na to, da bomo rodile januarja, verjetno niti ne bo neizogibno potreben. Malo odvisno, koliko švicate , jaz praktično nič, tak da ne vem, če ga bom sploh jemala s sabo. Priporočajo pa vsi (babice, zdravniki,...), da se veliiiiiiko tuširate, po 5x na dan ni nič takega - morate računat: kri, mleko, pa malo švica na tistih v polivinil oblečenih posteljah... Jaz sem se ful, ker s tem tudi otroku koristiš, da ga ne okužiš s čim. pa obvezno najurit vsakega, da si umije roke, predno vzame dete v naročje! Brez tega je ne dobijo, pa pika! Govorim za prvi mesec, zdaj ni tak strogo . Glede modrca in blazinic za dojenje: v porodnišnici jih verjetno ne boste rabile, ker vam bojo vsi g. svetovali, da pustite prsi na zraku, da se koža na bradavicah prezrači in utrdi. Tudi res to ful pomaga, no, vsaj če imate kake regade - ranice - od vaših sesalčkov, ful bolj paše met prsi na zraku! ker ves čas praktično bolj ali manj ležiš in cartaš malo dete in bolj ali manj ves čas dojiš, je tako tudi najbolj praktično. Tak da jaz tega zdaj ne mislim nosit sabo, ker nisem rabila. Bepanten ali lanolin pa, ker v p. ti ga dajo, ko ti že kri iz bradavic teče, prej pa bolj ne kot ja... Kar se tiče tistih mrežastih spodnjih hlačk, priznam so strašno seksi , samo so pa praktične: tam čez koža res diha, zato se tudi šivi prej celijo, če si šivana in nimaš en kup umazanih spodnjih gat za oprat, ko se vrneš domov, če tiste uporabljaš. Samo v premislek, odloči se itak vsaka sama. Za domov pa je fino met ene navadne, da ne navlečeš kavbojk na tiste mrežaste . 5 parov nogavic verjetno ne boste rabile v 3 dneh, ker si v gl. v postelji, v porodnišnicah pa je praviloma toplo, da se novorojenčki ne prehladijo. Jaz nisem rabila nobenih, je bilo pa res toplo - ampak tudi ko sem bila v porodnišnici zaradi problemov na oddelku za nosečnice decembra (glih za Miklavža ), je bilo enako toplo. Jaz bom mela s sabo ene navadne, pa ene termo, če bo res mraz. Glede copat pa en zelo pameten nasvet iz MŠ v Lj.: naj bojo plastični, gumijasti..., saj veste, taki kot za na bazen, lahko japanke, ali natikači, samo da jih lahko vzamete s sabo pod tuš in dobro umijete! Ker bombažni copati znajo začet smrdet ko kuga! Res! V kakšni sobi je prav nevzdržno, ker kaka mamica ne ve, da veliko švica in njeni copati so fuj! Pa da ne bojo glih vas grdo gledale sotrpinke . Ker včasih potem noben otrok iz smrdeče sobe noče pit, ker jim enostavno smrdi in nimajo apetita - na začetku je pa to velik problem, ker dojenje navadno ne steče kar samo po sebi brez problemov, dojenčki na začetku še ne znajo pit in jih vsaka stvar hitro zmoti... Spalna srajca je čisto ok tista v porodnišnici in tudi dobiš svežo, če jo umažeš, celo kadar je kriza, nekak nekaj sprasajo, če maš mokro ali karkoli. pa vsak dan itak dobiš svežo vsaj 2x na dan, vmes pa tudi lahko rečeš. Jaz nisem in ne bom tudi zdaj tega nosila, ker si probam naredit čim manj nepotrebnega dela (in pranje splane srajce je nepotrebno, naj me doma čaka sveža). Pa še lepo se odpirajo tele v porodnišnici, da lahko na izi dojiš, večina domačih nima glih takega dekolteja (verjemite po 1 letu nočnega dojenja ). obleka za domov - no, ta je pa nujno potrebna, vendar vam jo lahko prinesejo zadnji dan, da nimate navlake tam, dokler ne rabite - vendar jo prej pripravite, sicer vam bo lubi prinesel bogvekaj... Je pa priporočjlivo, da vzamete kako nosečniško ali pa vsaj malo bolj komot obleko/hlače, ker morate računat, da po porodu ne boste magično spet take kot pred nosečnostjo, to še malo traja... IN če mate premalo obleko, vas bo samo potrlo, tak da je boljše bit bolj udobno, pa doma probavat, kaj vam je že prav, če se vam mudi Vodo in čaj imaš v p. ves čas na voljo, če bi rade kaj drugega, naj vam prinesejo. Jaz nisem vedela, da imajo v p. plastenke z vodo in so mi jih moji kupovali, ker so rekli, da ne smemo pit tiste iz pipe... Bučmanka, sem ugotovila tisti dan, ko sem šla domov ! Mobi, polnilec nujno, denarnica (nisem rabila, ker jaz nisem nikamor hodila stran od moje pupike in niti zdaj ne mislim, če kaj rabiš ti itak obiski z veseljem grejo kupit; bom pa verjetno spet vzela za ziher), fotoaparat če je vreden, naj ga prinese rajši možek, itak ne boste ve slikale same otroka medtem, ko nikogar ne bo, tak da bi bilo škoda, da ga kdo ukrade, ker neke hude varnosti glede tega v bolnici ipak ne morete pričakovat. Nujno ga pa mejte za pri porodu! Piškoti tudi zelo pametno, sploh če rodite ravno popoldne, tako da vas pripeljejo na oddelek malo po 18ti, ko dobijo punce zadnji obrok - večerjo. Mamice bojo vse svoje pojedle, tak da ne računajte, da bi kateri kaj ostalo, takrat smo vse lačne . In potem če računaš, da si cel dan rojevala in seveda nisi lih nekaj jedla vmes (v porodni itak ne smeš) in potem si še celo noč brez hrane, je kar težko zdržat, pravijo (jaz sem rodila zjutraj, tak da ne vem, ampak mislim,d a bi bila kar lačna, če bi rodila zvečer brez vsega). pa kak sendvič za lubija za med porodom je fino met, ker znajo tudi oni vmes lačni ratat - in ga lahko gre pojest v čakalnico... Knjige, hehe, mela sem jih par s sabo, odprla nisem nobene, verjetno jih bom mela spet par s sabo in spet nobene odprla . Takrat si namreč tako zaljubljen v tisto svoje malo bitje, da jo samo gledaš, kadar si budna - sicer pa spiš, ješ, se tuširaš, previjaš in dojiš in kakor se to sliši malo, imaš dela čisto dovolj vlažne robčkeimejte kar v avtu, jih boste tako rabile, dokler otroci ne odrastejo, se mi zdi . Pa glede na to, da je pozimi vse bolj svinjsko... uršika, mislim, da nimam kaj prav pogosteje pregledov, zdaj bo 4 tedne, prej je bilo 5 tednov vmes. Ja, lejlica pridno brca , hvalabogu, da je taka, sicer bi me pobralo od skrbi! Naslednji pregled imam 25.9. Dojenček ima lahko pamperske (celo edine dovolj male so bile lani pamperske), samo tetra pleničke rabiš za vse to, kar sem zgoraj napisala, poglej moj prejšnji post.
|