mateyka
|
Res smo vsi grešniki, ampak nimajo vsi grehi enako težo. Eni imajo globoke sledi in resne posledice, drugi pa so manj nevarni po te in po druge. sigurno, se strinjam. je pa tudi res, da imamo različna merila kaj je manj in bolj nevarno. eni bi rekli, da npr. jemanje heroina ni ne vem kako slabo, saj ne škodi drugemu kot sebi. eni pa da je zelo, ker si tudi do sebe enako odgovoren. eni bi rekli, da je gojenje maka za opij enako nevarno za tvoje nabiranje grehov, kot prodaja ali jemanje. islam npr. pravi da je vse od proizvodnje do distribucije in konzumiranje alkohola enako prekleto - da je greh, aka ti prinaša samo minus. kjerkoli v tej verigi si. to samo tako za primer povem, kako imajo neenaki grehi z različno težo, različne interpretacije in kako jih ljudje dojemamo. Kar pohvali tudi postopanje s posiljenimi punci u Afagnistanu. Baje to ni Islam. Tudi pohvali Iran in druge islamske dežele. Baje tudi to ni Islam. Ni islamski ubiti dva skorajda otroka, ker so gayi. Eno punco so kamnovali, ker je imala jeans na sebi in to v lastni hiši, in ne na ulici. Tudi to seveda ni Islam. ne razumem zakaj naj bi hvalila slaba dela. a si me mogoče narobe razume in misliš, da podpiram tako tretiranje žensk? in ja, res je - to ni islam. to so tradicionalne plemeske navade te regije, ki so imele to že pred islamom v navadi. saj veš pregovor - navada, železna srajca. to na žalost še kako drži **** ni prišla povedati "v moji družini sem kraljica". Takrat bi je verjetno tudi jaz občudovao, ker je srečna ženska. Prišla je in povedala "u Islamu je ženska kraljica.". To je pa laž. kolikor sem jaz razumela, je **** skušala povedat, da v islamu ženska je kraljica, če se z njo ravna po islamskem idealu - mislim, da je nekje nazaj prilimala en sestavek o tem kako se naj bi pravilno ravnalo z žensko v islamu. mislim, da nikoli ni trdila (tako kot ti ne za zahodne ženske), da je vsaka ženska na vzhodu (orientu, v arabskih državah, pakistanu, afganistanu itd.) kraljica. Kje pa pravice lahko poišče posiljena punca v Afganistanu, saj je avtomatično kriva. Celo če je zelo pogumna, nima možnosti, ker je cel sistem "zaprt". Nekdo pravi da to ni islam. Meni se to zdi islam v praksi. Nimam jaz nič protiv posameznika, ki hočejo doseči verske ideale. Imam pa, če poskusijo nametnuti ideale tudi drugima. ne vem no - saj to ni islam, je stvar interpretacije le tega. potemtakem ta sistem ni zaprt - je podvržen spremembam glede na to kdo ga interpretira. in ljudje se menjajo, ni res? če je razlika med teorijo in prakso, še ne pomeni da je stvar končana in se stvari ne bodo spremenile na bolje. glede zadnjih dveh stavkov - nisem videla, da bi kdo hotel komu vsiliti verske ideale. če pa misliš, zlorabo verskih idealov, to pa je (vsaj zame) nekaj čisto drugega. zame je vera v svoji biti vedno pozitivna - k temu težijo vse vere. samo ljudje nismo vedno tako usmerjeni. žal. kot sva rekla na začetku - grešniki. da malo razširim temo - ali se tebi/vam (vprašanje za vse) zdi demokracija višek vlade in njenega razvoja? oz. se vam to zdi najbolj "razsvetljen" način ureditve? jaz sem namreč bolj za Platonovo varianto - razsvetljen vladar. ker pri masi nikoli ne veš kdaj jo lahko piči kaka manija in lahko potem uvedejo kak nori zakon. ali pa pretiravajo v nulo. a je v Singapurju tako, da če te vidijo, da si odvrgel čigumi ali smet na tla, da moraš paradirat čez vikend po mestu in pobirat smeti z napisom svojega greha okoli vratu in to prenašajo potem po lokalni televiziji?
|