Misek
|
IZVIRNO SPOROČILO: **** Kakšna pa so pravila Korana? Katero pravilo Korana je za žensko slabo? Da ti bo malo lažje najti odgovore: klikni tukaj Ne gre se za to, kar je zapisano, gre se za to kar je v praksi. Teorija in praksa ( v kateri koli veri) pa nista eno in isto. Se pravi ti verjameš, da je to kar si prebrala v imenu Allaha, čeprav ne poznaš Allahovih besed? Mogoce vec verjame v osebna realna dozivetja, kot v knjigo staro nekoliko stoletij. Ja ponvadi res pise vse lepo in prav.... pa ne samo v svetih ali "svetih" knjigah. Ne rabiš verjeti mojim besedam, lahko vidiš mojo pojavo. Predvsem pa preberi allahovo besedo v zvezi z žensko in potem preceni kaj je v njegovem imenu in kaj ne. To je nekako tako, kot ce bi me kristijan prepriceval, da svete vojne, pobijanja itn ni bilo v imenu Boga. Tocno v imenu Boga, ker je to praksa tistega kar je tako lepo, ko se zgolj bere. Beri, beri. Če pa to ni dovolj prido pa vidi... Bile pa videle, pa pricajo. In nobena od njih nic ne zna, vse lazejo, vse bla bla.. samo to kar ti vidis in ves, samo to je resnica. Vendar samo in izkljucno tvojega vidika. Njihov pogled je definitivno drugacen. Verjamem pa, da so tudi taksna pricevanja kot je tvoje in da tvoje ni edino. To pa se ne pomeni, da druge zenske, z drugacnimi izkusnjami nimajo prav ali lazejo. Ne, Koran je popolnoma jasen.Če ga kak kmet ne razume tam iz Jordanije ima še vedno imame,ki ga znajo razložit. Kako stoji Koran z umetno oploditvijo? S kontracepcijo? Koran to dejanjsko in ex katedra oznacuje, dopoveduje, ali je vse to zgolj interpretacija dolocenih besedil iz Korana? Drugače pa že samo to, da je kot si zapisala bilo ubitih 5 dojenčic. To so delali v arabskem svetu pred Islamom, Indiji še danes. Islam je to odpravil. Glede na pricanja in podatke razno raznih organizacij, temu ni tako. Iz reall lifa pa še to fantu je v Islamu veliko težje.Mislim jaz imam eno hčerko in dva fanta. Hčerko bova veliko lažje gor spravila in bo zaživela kot fanta... Tako da tudi tega ne razumem,ko si zapisala da deklice niso nič vredne... z deklicam je vendar lažje kot z fantom. Ne gre se o tem kaj je lazje, temvec kaj je bolj zazeljeno. Otrok ti mož niti tako ali drugače v Islamu nikoli ne more odvzeti. Tudi če se ločiva so otroci moji on pa jih je dolžam finančno podpirati in to 100% nič pol/pol. In ti bos imela vso pravico, da ih popokas in se preselis nazaj v Slovenijo. Koliko te pravice pa mislis, da bi lahko realno ostvarila? Koliko to kar si sedaj napisala realno drzi. Pa ne gledas samo sebe, gledaj tudi okoli sebe. Tako kot povsod, tako tudi v arabskem svetu ( ali v islamskem svetu) obstojajo taksni in drugacni ljudje. Obrezovanje deklic se dogaja npr. v islamskem svetu. In tako kot nekdo verjame, da je to bozja volja in bozji zakon, da zenska ne sme uzivati v spolnem odnosu, ker bi potem postala promiskuitetna, pa ji je treba obrezati, tako obstojajo pripadniki islama, ki ne mislijo tako. In dejstvo, da ti ali nekdo drug, ne zivis v tem okolju kjer se to dogaja, to se ne pomeni, da v islamu tega ni. Islam je dalec vec in seze dalec vec kot tvoja izkusnja. Je prevec osebna, da bi po njej sodila ali sodili o celem islamu. Ovrzes kot lazi pricevanja zensk, ki po tebi niso povsem v skladu z islamom. Razsojati kaj je in kaj ni v skladu z doloceno vero, znotraj te vere, je hudo tvegano. Prav zaradi teorije in prakse. mar ne pravi koran imej otrok kolikor lahko? kaj to pomeni, da ih imas kolikor fizicno zmores, ali koliko ih lahko prehranis in prezivih. Prav okoli tega vprasnaj se v prenaseljenem Bangladesu bojujejo bitke, ker hocejo prebivalstvu prenaseljeni drzave dopovedati, da imej otrok koliko lahko ne pomeni zgolj koliko jih fizicno lahko imas. Tukaj se pa tudi jasno vidi, da v Koranu ni vse zajeto, so stvari, ki so zgolj interpretacija dolocenega zapisa - enako kot v Bibliji. BTW: So pa podrocja, kjer - imej otrok kolikor lahko- pomeni prav fizicno zmoznost za rojevanje - za razilko od situacije v Bangladesu. Seveda niste. Moraš služiti denar in skrbeti za dom ter vzgajat otroke...Kdaj pa imaš čas samo zase? Moja skrb niso ne položnice ne od kje bo denar prišel. Moja skrb je samo dom in pa delno otroci, kajti tudi oče mora vzgajati otroke. Moj denar je samo moj denar in je za mojega moža nedotakljiv. Moški je še dodatno dolžan ženi dajati poleg denarja za gospodinstvo denar za njen prosti čas. Tukaj nekje se skriva odgovor za "nerazumevanje". Ti se pocutis kot kraljica, ker ti ni treba delati, ni skrbeti za finance. Kot si nekje ze zapisala, si bila preutrujena, preobremenjena usluzbenka, brez casa za sebe, posledicno tudi slaba zena in ljubimka.. nekaj takega... Tebi pase, da ne delas. Niso pa vse zenske po tem kopitu. So zenske, ki jim pase razvijati svoj intelektualni potencijal v smeri, ki so za tebe bile preutrujejoce, preobremnjujoce itn... Taksne zenske so tudi v islamu in posledicno, tisto, kar je za tebe "kraljevsko" je za drugo "suzenjsko". Dejstvo pa je, da Islam odreja nacin zivljenja, brez moznosti za zensko, da si sama odredi zivljenje. Realno, zenska v islamu mora pridobiti dovoljenje oceta, ce se zeli solati. Zenska v veliki vecini islamskih drzav ne more dobiti potnega lista dokler ji moz ali oce ali brat ali v koncni fazi in dolocenih primerih sin tega izrecno ne dovoli, s svojim podpisom - samo utrinek... (informacija iz prve roke). Ze samo dejstvo, da si se odlocila priti v Slovenijo na porod in tisto, kar si v zvezi s tem zapisala je, da ce zenska v arabskem svetu ( ali tam kjer ti zivis) zeli normalno zdravstveno oskrbo (za nase pojme) jo ne more dobiti ali je pa rezervirana samo za tiste, ki si to lahko privoscijo. To pa meni osebno se zdalec ne govori o nikakrsnem "kraljevanju" "kraljic" zensk v islamu. Govoriš o arabskem svetu in ga povezuješ z Islamom. A ti veš da arabski svet predstavlja samo 20% muslimanov celega sveta?? Že tukaj tvoja teorija arabsko = islam pade. Nisem vedela, da ima arabski svet nek svoj posebni arabski Islam. Ce arabsko = islam ne drzi, kaj drzi? Koliko so druge vere v arabskem svetu prisotne ( priblizno v % ce se da), da arabsko ni = islam? Jaz sem živela življenje kot ga živiš verjetno ti in sedaj živim popolnoma drugo življenje. Prej sem bila garačica vsa izmozgana, nikolo časa zase , velikokrat zaradi protrujenosti slabe volje... Sedaj pa imam časa na pretek, sem spočita in preskrbljena in delam samo to kar sem si vedno želela. Nasli bi kar lepo stevilo zensk s taksnimi sanjami povsod po svetu. Vecino te sanje ne omejuje vera, temvec globina denarnice in sposobnost prezivetja druzine z enim samim dohodkom. Pravzaprav vsaka vera se trudi zadrzati zensko znotraj doma. Katolicizem je tukaj ze precej zgubil svoj vpliv (ceprav se trudi na vse moci) in se od zenske pricakuje, da enakopravno prispeva, ce je enakopravna in je enaka moskemu ( Ocitno v arabskem ( islamskem) svetu je pa ta enakopravnost mocno okrnjena - po tvojih besedah - ne glede na racun katerega spola!?). Prazaprav zenska, ki je tega poletja v turisticnem kraju arabskega sveta, zunaj hotelskega kompleksa, zelela biti postrezena v gostilni je bila delezna kompletnega ignoriranja. Dokler se ni ( cez skoraj uro) prikazaj moski, ki se je vsedel zraven nje. Postregli so jo sele, ko je moski narocil za njo in sedel z njo. Dokler je bila sama - je ni bilo. Enakopravnost na delu. Mogoce islam izpolnjuje tvoje sanje in stremenja o nacinu zivljenja. Vendar islam zagotovo ne izpolnjuje sanje in stremenja vseh zensk, ki v islamu zivijo. In tu je svobodna volja, ki je odvzeta. Svoboda, da zivis tako, kot sam zelis, pa magar prezaposlena, utujena, obremenjena in magari tudi kot slaba ljubimka.
< Sporočilo je popravil Misek -- 18.8.2008 11:41:02 >