fitzgerald
|
Rada bi opisala tole svojo izkušnjo, da bo morda znala najti boljšo in pametnejšo rešitev kot jaz, pa če ne drugega, da »spustim malo pare«, ker me delovanje našega zdravstvenega sistema še vedno uspeva presenetiti (v negativnem smislu)… Skratka, glede na številne objave na forumih in članke o nevarnosti bakterije streptokok B za novorojenčka, sem se odločila opraviti test na to bakterijo (test se opravlja med 35. in 38. tednom). Kot sem izvedela iz raznih virov je test načeloma še samoplačniški, ga pa nekateri ginekologi opravijo tudi »brezplačno« (na zavarovalnico) v primeru, da menijo, da je to smotrno. No, na ginekološkem pregledu v začetku 38. tedna nosečnosti sem svojo ginekologinjo vprašala za test. Povedala mi je, da meni, da je ta test zelo koristno in pametno narediti, a ker ga žal v zdravstvenem domu (ZD Bežigrad) nimajo na ceniku, zato testa ona ne more narediti, četudi bi ga želela plačati in čeprav imajo v ZD vso potrebno infrastrukturo, da se test opravi…ampak, da naj se oglasim v Dravljah (dr. Reš ali dr. Babnikova), kjer mi bodo test samoplačniško brez problema naredili. Klicala sem v Dravlje, a žal sta oba ginekologa na dopustu (konec julija) in bi bilo bris možno odvzeti šele v drugem tednu avgusta, kar pa je zame zaradi bližajočega se PDP že prepozno (sicer pa zadevo opravijo za 37 EUR)…no in tako se je pričelo klicarjenje od Poncija do Pilata, skratka, v celi LJ nisem uspela najti ginekologa, ki bi mi lahko naredil ta tako toplo priporočeni test!!!! Potem sem klicala še na Inštitut za mikrobiologijo in tam so se me končno usmilili – da lahko naredijo test, a ker nimajo ginekologa, lahko pridem k njim po epruvetko za test, a moram odvzem brisa urediti pri ginekologu, potem pa epruvetko prinesti na test k njim. Kličem k svoji ginekologinji, da bi se zmenila za odvzem brisa, a že sestra po telefonu vztraja, da mi brisa ne morejo narediti, ker ga nimajo na ceniku in mi ga ne more zaračunat. V glavnem, ker nimam več veliko časa (zdaj se bližam že koncu 38. tedna, naslednji pregled pa imam šele čez en teden), se neham prepirat is ne odločim, da bom bris opravila pri privat ginekologu. Kličem Center za ginekološko in prenatalno diagnostiko (Celovška, Šiška), kjer me sestra prijazno naroči še isti dan popoldne pri ginekologu dr. Možina in mi pove, da me bo odvzem brisa stal 15 EUR. Grem torej po epruvetko za bris in dokumente za test na Inštitut za mikrobiologijo (kar me stane 15 EUR in vključuje izvedbo testa) in popoldne v Šiško na odvzem brisa k dr. Možini. Dr. Možina zelo prijazen in mi pri odvzemu brisa pove še da imam malo izcedka (čeprav me moja ginekologinja zadnje tedne pogosto pregleduje in ni menila, da je ta izcedek problematičen) in mi zato napiše še recept za Canesten svečke. Vse skupaj sem v ordinaciji cca 10 min. No potem pridem ven in mi sestra oziroma »receptorka« ali kaj že zaračuna 60 EUR!!! Je baje dr. napisal, da je opravil ginekološki pregled + posvet z izdajo recepta (2 storitvi!)…povem, da so mi po telefonu rekli 15 EUR (pa tudi njej in ginekologu sem jasno povedala, da sem prišla na odvzem brisa), a pravi, da sestra, ki mi je po telefonu to rekla, pa že ne more vedeti, kakšne postopke bo treba opraviti in da je pač ginekolog opravil to kar je bilo potrebno – torej, ne glede na to, da za to nisem prosila (sem povedala po kaj sem prišla), pa še čez en teden imam itak pregled pri svoji ginekologinji (in ginekologi vedo, da si v zadnjih tednih nosečnostih pregledan praktično vsak teden)…sem bila čisto »out« in sem se sploh nisem mogla kregat (sem bila že precej utrujena od vročine, letanja in pa seveda 38. teden , se mi pa zdi vse skupaj najmanj »neokusno«, da takole skubiš ljudi, sploh to, ne samo, da so mi zaračunali le ginekološki pregled (malo čez 45 EUR), ampak dodatno še izdajo recepta (cca. 15 EUR), ki morda sploh ni potreben (če pa je, pa ga lahko brezplačno dobim od svoje gin.) zraven!!! Cel podvig me je torej stal 75 EUR – mam pa zato svečke Canesten … V glavnem, upam, da se bo kdo (predvsem pa jaz ) iz te izkušnje kaj naučil – nauk: vprašajte za test svojega ginekologa že prej, da če vam ga ta ne more zaračunati in torej narediti (kar je zame sicer v teh časih povsem nerazumljivo), vsaj pravočasno pridete na vrsto v Dravljah; pa seveda, zelo zelo previdno pri privatnih ginekologih in upam, da tiste, ki nimate ginekologov na koncesijo, poleg potrebnih, ne plačujete še nepotrebnih oziroma napihnjenih storitev….
|