hrchy
|
jaz nisem noben strokovnjak za mikrovalovke, ampak tukaj je razlaga za vse, ki jih zanima delovanje. Na kratko: mikrovalovi povzrocijo, da se molekule v hrani zacnejo premikati; hitreje ko se premikajo, bolj jim je 'vroce' in hrana se skuha Na dolgo: Mikrovalovi, ki jih sprosca mikrovalovka, delujejo na posamezne molekule v hrani na nacin, da jih zacnejo 'premikati'. To se zgodi, ker se elektricno polje mikrovalovke spreminja, molekule (ki so na eni strani bolj pozitivno, na drugi pa bolj negativno nabite) pa mu sledijo. Mikrovalovi imajo optimalno valovno dolzino, da kar najbolj delujejo na molekule (12 cm). Za lazjo ilustracijo: to izgleda priblizno tako, kot ce kompasu priblizas magnet, ki potem premakne iglo. In ce bi magnet premikala tja in sem, bi se na enak nacin premikala tudi igla. Na enak nacin se zaradi mikrovalov premikajo molekule v hrani. Hitreje, kot se premikajo, vecja je njihova kineticna energija, kar mi opazimo kot visjo temperaturo snovi, v kateri so molekule. Na ta nacin se hrana segreje, pa tudi skuha. Mikrovalovi imajo zelo dolgo valovno dolzino v primerjavi z nekaterimi drugimi vrstami sevanja (npr. gama zarki ali UV zarki), kar pomeni, da je energija, ki jo prenasajo, zelo nizka. Zato mikrovalovi ne morejo povzrociti kemicnih poskodb tkiva (v nasprotju z gama ali UV zarki). Kar pomeni, da je vsaka izpostavljenost soncu bolj skodljiva kot karkoli, kar pojes iz mikrovalovke. Edina poskodba, ki bi jo lahko clovek utrpel zaradi mikrovalov je, ce bi le-ti delovali direktno na telo in povzrocili gibanje (in segrevanje) molekul v telesu. Vendar iz zaprte mikrovalovke mikrovalovi ne uhajajo. Prav tako se mikrovalovi ugasnejo, ko se ugasne mikrovalovka, kar pomeni, da ni nobenega 'skodljivega sevanja', ko se vrata mikrovalovke odprejo. (vir: kvarkadabra in howthingswork.virginia.edu) Tako da kar pomirjeno z mikrovalovi drugic pa malo raziskave po netu na tako temo ne bo skodilo Jaz jo uporabljam, predvsem za pogrevanje hrane, zadnjic pa sem odkrila krasem recept za '5 minutes chocolate cake', tako da po novem tudi pecem v njej, ce mi pade sladkor.
|