stunfek
|
malo izven teme - zelo pasji post našo bi vodna pištolca samo zabavala :) in , ja, jaz osebno nisem glih za te metode oziroma sem absolutno proti kaznovanju psa. pri psu je tako (moje osebno mnenje iz izkušenj), da se vse popravi samo s pozitivno afirmacijo ali nagrado. zlato pravilo: ne grajaš, ko dela kaj "slabega" ampak ga hvališ, ko dela kaj dobrega. slabo pa hudo ignoriraš. vianne, pri vama bi po mojem mnenju (so pa huskyi precej trmasta in težko učljiva sorta menda) pomagalo to, da bi ga nekajkrat prehitela - torej ga spustila ven preden bi tulil in pri tem hvalila, kako je priedno počakal in nič lajal :). tuljenje pa bi bilo treba absolutno ignorirat. ker, če prideš k njemu, ko že tuli ali laja - ga s svojim prihodom nagradiš, četudi ga okaraš. pes je namreč dosegel točno to, kar je hotel. recimo, da pa pač že laja, ker si zamudil pravi trenutek. prideš blizu in ga okaraš s poveljem "tiho", ko utihne, ga nagradiš (prav pridejo kakšni priboljški...mini koščki hrenovke. In samo če je tiho pač sledi izpust ven. lajanje vsekakor ne sme doseči željenega. je pa treba ful dobre volje in entuzijazma, da se ga nauči - ampak potem je pa poezija imeti psa, ki ti ne kravžlja živcev. moja psička bo šla k novim lastnikom :( mislim, da indija pač ni okolje primerno za tip psa, ki ga imam jaz. vsekakor bi šla z nama, če se ne bi našel super duper nov lastnik ampak v primeru pa, da bo kemija med potensialnimi kandidati in psičko pa bo bolje zanjo, da ostane tu v naši prelepi sloveniji, ki s svojo naravo psu nudijo pravi raj. mi je pa ful hudo. sploh si ne predstavljam. po tej pasmi je očitno povpraševanje ful večje kot je ponudba in zato imam kar 3 variante, kdo bi jo vzel. prvi pride k nam to nedeljo in jo bo, če si bojo všeč, vzel za par dni k sebi za to, da vidijo kako bi zgledalo. zelo pomembno je, da se psa ne da komu, ki bi bil samo trenutno entuzijastičen. v glavnem imam fejst moralnega mačka, da jo dajem stran, čeprav se mi razumsko to zdi najbolj primeren korak :( edina "napaka", ki jo ima moja psička je, da gre k vsakemu...zatreskana je v ljudi na splošno in misli, da mora vsakega pozdravit in poljubčkat...in ko leti h komu ne sliši mojih klicev, da mora nazaj. vendar vztrajam na tem, da jo potem FUL pohvalim, ko pride nazaj, ker če bi bila takrat huda nanjo, bi ji sporočala, da ni faj, da pride nazaj :D zdaj pa moram pospravit po hiši. hišo bova oddala in danes jo pride en pogledat...res je veliko stvari za postorit. ampak, bo že :)
< Sporočilo je popravil stunfek -- 8.7.2008 10:37:55 >