mama11
|
IZVIRNO SPOROČILO: Kaja08 Živijo! Hvala vsem za nasvete! Včeraj je šel po pumpico, da vidiva, koliko mleka sploh sproduciram in sem ga v dobrih 10 minutah (skupaj, na obeh dojkah) le za okoli 15 ml. S tem, da naj bi dobil 90 do 120 ml hrane na obrok Tako sva se odločila, da bom vsakič malega podojila po 15 minut na dojko, potem mu bova pa dodala flaško, ker je res hudo gledat otroka, ki se lačno dere... Tako bo dobil vsaj nekaj protiteles iz mojega skromnega mleka, ostalo hrano pa iz flaške. Pa še mami mi je danes povedala, da ni ne mene ne brata dojila, ker ni imela mleka. Je to lahko dedno Kaja, ful so ti že dale punce dobrih nasvetov - nikar časovno ne omejuj podojev, dokler ti na eni dojki vleče (ne spi, ampak sesa), ga pusti sesati. Ne odstavljaj! Naš rekord v prvem mesecu je bil uro in deset minut na eni strani! Zamenjaj šele, ko to otrok zahteva. Prvi tedni so glede dojenja ful zahtevni, potem se vse skupaj umiri. Pa nikar se ne zanašaj na pumpico, ker ti nobena pumpica ne more ven spraviti toliko mleka, kot ga lahko . Mleko se dela sproti, nikoli prsa niso popolnoma izpraznjena. Glede dednosti pa takole - generaciji naših staršev so, tudi zaradi prehrambene industrije, ki ji je bilo v interesu prodati umetno mleko, govorili vse mogoče glede dojenja - od tega, da imajo mamice premalo mleka, do tega, da je preveč vodeno. Same neumnosti, ki sem se jih v prvih mesecih naposlušala od dobro mislečih tetk. Izjemno redke so ženske, ki ne morejo dojiti; če vztrajaš, ti bo zagotovo uspelo. Jaz sem imela pri dojenju krizo pri 2,5 mesecih. Najbolj mi je pomagalo, da sem šla na spletno stran od La Leche League Slovenije (www.dojenje.net) in brala, brala, brala. Potem sem pa še poklicala njihove svetovalke, super punce. Priporočam!
|