|
RE: odvisniki od drog, kako preprečiti... 12.4.2008 11:01:00
|
|
|
|
Anonimen
|
Recepta ni, odvisnik lahko postane zelo srečen otrok, s čudoviti starši ali pa nekdo, ki je živel v katastrofalnih razmerah. Preprečit ne moreš, lahko pa vsaj delaš v tej smeri, da otroku privzgojiš neko odgovornost do sebe. Na misel prihaja nekaj stvari: - statistično je dokazano, da so k odvisnosti otroci, katerih starši so striktno proti kakšnim koli drogam (so abstinenti). Kar torej ne vidiš v svojem okolju in je obravnavano kot popoln greh in prepoved, to je najbolj mamljivo. Pogovor in odprti odnosi? - fajn se mi zdi (ne samo zaradi drog), da otroka naučimo reči ne. Da znajo razmišljat s svojo glavo, poznajo svoje meje in se jih tudi zavedajo.Da imajo že v puberteti močno osebnost - ne podlegajo idejam o sprejetosti samo, če si kul - da se pred sošolci in prijatelji dokazuješ s tem, da enega prižgeš, spiješ en liter vina,... da se zavedajo, da to niso prijatelji, če te silijo k neumnostim, temveč te pravi prijatelji sprejemajo takega kot si. Tudi če reče ne. (Npr. koliko je spodbujanja, ko kdo pride na obisk, dajmo, bomo spili en liter, pa eden reče ne in ga vsi spodbujajo, naj se ne drži nazaj,... Ko postane odvisen, mu vsi obrnejo hrbet. Bodoči odvisnik ni znal reči ne, okolica njegovih želja ni sprejemala.) Drugo vprašanje je, kako to privzgojiti . - privzgajanje odgovornosti. Skrajnosti privzgajajo beg iz realnosti. Preveč popustljivosti in razvajenost otrok: otroci nimajo v življenju nobenih ciljev, vse želje so jim takoj izpolnjene, za nič se jim ni treba potruditi, občutki veselja ob doseženem so kratkotrajni, ker ne vlagakjo svojega truda in se dolgočasijo. Po drugi strani otroci, ki so doma močno omejeni, nič jim ni dovoljeno: beg v droge, ker prinašajo vsaj nekaj občutka zadovoljstva, beg v svobodo, upor avtoriteti. To se mi zdi, da je kar pogosto videti pri odvisnikih. - genetske predispozicije. Žal je tako, da so eni nagnjeni k odvisnoti, neglede kaj narediš. Od vseh kolegov, znancev,... jih je 90% kadilo travco, tako občasno, kot popestritev (študenti ). Vsi, razen enega, so poznali meje, trava ni nadomeščala njihovih potreb, ki jih ne bi dobili v vsakdanjem življenju. Le eden od vseh pa je (in še vedno) kadil travo, ker je imel potrebo po tem. In on bi bil odvisnik v vsakem primeru. Zdaj kadi, pije alkohol v velikih količinah, se fila s tabletami. Za njega sem prepričana, da če ne bi imel tega, bi se pa prenajedal, nakupoval v topshopu, dirkal z avtu, karkoli kar bi ga naredilo high. Tak ne p okarakterju ampak zaradi genov. Njegovi možgami rabijo stalne močne impulze. - glede knjige Mi s postaje ZOO: to mi je povedala sestrična. NJena prijateljica je na veliko kadila travo, "uživala",... Ko je prebrala to knjigo je s svetlečimi očmi rekla: uf, kaj moram še vse sprobat, kaj še nisem doživela.... Geni? Tako da to je lahko tudi dvorezni meč Ni recepta, res.
|
|
|