sirenetta
|
Pozdravljene vse aprilčice! Se oglašam bolj malo, ker mi še vedno služba pobere veliko energije, pa ne bo več dolgo tako , še en teden pa imamo šolske počitnice (bom 1teden doma! ) potem pa še en teden v službo in potem če ljubi bog da (beri če me naš ravnatelj spusti na dopust) bom imela končno čas za se malo bolj pocartat in v miru dokončat porodniško. Imam za ponucat še 3 dni lanskega in 10 dni letošnjega, da mi ne propade (baje, da mi mora odobrit in upam, da si ne bo kaj izmislil, ker itak zna kdaj stvari delat po svoje). Glede poteka poroda nam je prejšnji teden na MŠ sestra razkrila, kako si olajšat muke na alternativen način, in sicer z masiranjem točke, ki se nahaja na notranji strani gležnja - točno štiri prste nad tisto ta okroglo kostjo na notranji strani gležnja: baje da služi k odpiranju materničnega vratu (kar skrajša čas poroda). Baje da je sama preizkusila in da se je v 2 urah odprla za 4 cm in ji je babica, ki jo je spremljala med porodom rekla, da to je pa res hitro. Masiranje se izvaja med enim popadkom in drugim, s palcem ali kazalcem. Prepovedano pa je masiranje te točke pred PDP! Torej čakat je treba bodisi začetek popadkov ali pa do PDP. Nikar masirat prej! Kar se tiče spanja na hrbtu pa nam je povedala, da se v visoki nosečnosti odsvetuje, ker naj bi otrok pritiskal na neko žilo in naj bi zato bil oviran dotok hranljivih snovi do njega in naj bi zato postal nemiren ali nekaj podobnega (nisem si zapomnila prav točno strokovno razlago). Priporočila je spanje na boku, z blazino med nogami, ker naj bi tako bila olajšana cirkulacija in naj bi torej to razbremenilo naše preobremenjene noge in olajšalo spanje. Sama spim z navadno blazino med nogami že od začetka šestega meseca in si sploh ne morem več predstavljat brez! Že ko sem pri blazini: modrookica hvala! Bom nabavila točno to, in verjamem da je res super pa še daljša sem videla, da je kot ostale, tako da zna bit to tudi pri dojenju prednost (lepo okoli hrbta, pa pod dojenčka). Glede uporabe kozmetike za novorojenčke je tudi meni znanka, ki dela na pediatriji v bolnišnici, dala nasvet čim manj = tem bolje. Tako kot ste že nekatere napisale čim manj floskanja z raznoraznimi kremami in losjoni, ki jih veselo ponujajo na tržišču (valjda vsak si želi prodati čimveč). Svetovala je samo olivno ali mandljevo olje za obrašček in telo (ni nujno, namazat samo, če je potrebno!) in isto olje za teme (ki se lušči in se ga zato namaže, pusti nekaj minut in nato z nežno ščetko rahlo masira). Za ritko absolutno ne navlaženih robčkov!!! (ker se zna ritka hitro vnet) ampak raje obrisat z navadno mokro/vlažno tetra pleničko in po potrebi namazat z olivnim ali mandljevim oljem. Če se vseeno vname potem ok hladilno mazilo. Popek obvezno vsakič med previjanjem očistit s sterilno gazo in fiziološko raztopino ali alkoholom. NIč mazat. Za kopanje minimalna uporaba mila! Zadostuje že skoraj samo voda. Nikar kopat dokler se popek ne posuši, ker se lahko inficira in se infekcija lahko prenese na notranje organe. Dokler se popek ne posuši mora bit čimbolj suh! (nič vode, nič krem, nič olja). Uf, zdaj sem se pa razpisala z raznoraznimi nasveti, ki sem jih pobrala v teh mesecih čakanja. Še en nasvet: pozanimajte se, če se niste že, kako je z enkratno denarno pomočjo vaše mestne občine (to je druga denarna pomoč, ni tisti paket/denar iz CSD). Ne vem, če ste že kaj debatirale o tem na forumu, pa vseeno raje povem za vsak slučaj: nekatere mestne občine podarjajo vsoto denarja ob rojstvu otroka, vsota variira od občine do občine, nekje so bolj radodarni kot drugje (nekje žal sploh niso). Nekje zna bit vsota kar lepa (npr. 200 EUR). Uveljavlja se po rojstvu otroka, čas je nekaj mesecev, z rojstnim listom otroka. Za več info se obrnite na vašo ali moževo mestno občino (tam, kjer ste prijavljeni), uveljavljate ali ve ali pa mož. Violica, hvala, da si me dodala na seznam in res pridna, da urejaš seznam! A ja, tudi jaz sem bikica in če ne bo preveč neučakan, bo tudi bikec! Tko, da bova dva trmasta Lep lep preostanek vikenda vsem in uživajte v lepem vremenu!
|