Gina
|
A nisi rekla, da je vaša ful plašna, da se prec ustraši in se nazaj drži: http://www.ringaraja.net/forum/tm.asp?m=2224725&mpage=1&key=� Plašne otroke je enostavno vzgajat. pa še nekaj, a veš, jaz sem tudi mislila, da je naš ta velik kar precej živahen....dokler, dokler nisem dobila drugega otroka, ki me je podučil, kaj sploh pomeni beseda živahen, nevodljiv,...naporen, pa naučila sem se, kaj pomeni beseda plašen (beri enostaven za vzgajat). Mislim da najbolj verjetno pri tebi podobna reč razsaja, namreč nevednost v tem oziru. Druga stvar, mene in brata so vzgajali brez ene vzgojne po riti, pa ti ne bi pravila, kaj vse sva počela. Uf, jaz bi samo sebe po riti včasih, če bi bila jaz moja mama, v času ko sem bila teenager. In ja, bilo bi potrebno. Pa če ti povem, kam taka vzgoja pelje pri fantih, moj brat ni gojil na koncu nobenega spoštovanja do moje matere, tulil je nanjo vsakodnevno, zahteval vse, kar se mu je zazdelo, pa tudi udaril jo je. Tja pripelje taka vzgoja brez posledic. Aja, kazni se pa moj brat ni nikdar držal, jih je mirno preslišal. IN veš kaj, prav je imel, zakaj pa bi se jih držal, če ga itak ni moglo nič ustavit, bil je neustrašen in je še danes - kaj pa je beseda, kaj so posledice, ki jih nihče ne more izpeljat, ker bi se ga ustavilo samo s silo. Ima pa taka vzgoja načeloma tako pozitivne kot negativne posledice. Oba sva neustrašna še bolj, kot sva že po naravi, hodiva čez vse meje, se boriva za pravice, včasih pa greva kot tank tudi tam, kjer je zelo zanič in imajo reči resne posledice. Seveda gredo fantje praviloma pri taki vzgoji še slabše skozi, ker so že gensko narejeni tako, da so lovci, branilci, napadalci. Oni rabijo meje, ker sicer se ne počutijo varne. Pa tudi narejeni so bolj na ego, pa se zato zna zgoditi, da so v življenju neuspešni, ker so preleni za izpeljati karkoli, saj jim nikdar ni bilo nič treba. Pa tudi pričakujejo od življenja, da jim bo vse nudilo, tako kot starši. A veš, ne udari vsem otrokom brez ene čez rit na to struno, vendar fantkom mnogo večkrat, kot deklicam, ker imajo gene, ki rabijo močnega nasprotnika, ki je včasih tudi fizično močnejši. Vsekakor na vseh posdročjih močnejšegakot so oni. Učitelja na nek način, ki tudi zahteva od njih marsikaj. Če zagovarjaš samo žensko vzgojo, jim vzameš pravico do izkušenj z moškim načinom življenja. ni ok tako. Moški morajo biti vpleteni v vzgojo. Moj fotr ni bil, ker mu mati ni pustila, saj je zahtevala, da se vse rešuje tako, kot opisuješ ti. Posledice so pa tako hude, da sem spremenila mišljenje o vzgoji. Če ne bi doživela na lastni koži take vzgoje, ki je druga skrajnost patriarhalne vzgoje, bi razmišljala najbrž kot ti. Tako pa vem, da je taka vzgoja zanič za marsikoga. Ne za vse. Za mirne otroke ne, za hrabro nasilne pa je. Tako da po mojem ti res ne moreš falit pri svoji bejbi, ker je vodljivo dete, plašno, ker na drug način komot dosežeš svoje, brez vsake vzgojne čez rit. Vendar to ni univerzalni recept, ne velja za vse otroke.
|