|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  79 80 [81] 82 83   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Novemberke-2.del
12.11.2007 12:26:59   
ajtak
Hej,
Nisem se ujela ritma kako ste hitre... sem se zdej mal odvadla user posted image .
Sem pa mela laboratorij dons in mam jutr pregled me pa vse boli, da komaj sedim za racunalnikom...

Se mi je pa zgodilo tako nekaj neverjetnega danes... V laboratoriju nisem mogla lulat user posted image . Pa ko hodim vsake dve sekundi na wc, ko je pa treba pa ni slo... in sem mogla skor pol ure cakat, da se je nabralo user posted image . Mi je bilo prav nerodno user posted image user posted image .
Nosecnica pa ne more na wc user posted image .

Nic, grem k tasci na kavico. Se se javim.

17.11.2007 Tjaš
24.4. 2011 Kaja

(odgovor članu naraščaj)
Neposredna povezava do sporočila: 2001
12.11.2007 12:44:37   
kanarka
Barika...kaj to pomeni popadki tam do 50. Na CTGju sem zadnjič spremljala utrip in še neki drugega. Tista druga številka je bila skoz bolj kot ne od 1 do 10, ampak bolj pri 1. A so to potem popadki? Torej jih pri meni še praktično ni.

(odgovor članu ajtak)
Neposredna povezava do sporočila: 2002
12.11.2007 12:49:43   
naraščaj
No Celjanke, lepo, da se javljate.

Men je zadnjič na CTGju kazalo od 10-40, pa je rekla, da ni kaj posebnega.

So me zdaj klicale dve sodelavki, ker se jim je sumljiuvo zdelo, so misle, da sem kaj pozabla povedat. user posted image user posted image
Pa sem jih potolažla, da še kr doma čakam na dan D.

(odgovor članu kanarka)
Neposredna povezava do sporočila: 2003
12.11.2007 13:06:47   
barika
Kanarka to so popadki ja...sam tak minimalni, da lahk rečeš da jih niuser posted image user posted image user posted image , baje se začne tam pri 100. jaz pri 50 nisem čutla nič, sem pa danes kr "navijala" da bi poskočl na 70+, da bi se vsaj neki začel dogajat---zgleda da bo moj user posted image  počakal na strelce in noče bit škorpijonuser posted image

(odgovor članu naraščaj)
Neposredna povezava do sporočila: 2004
12.11.2007 13:39:44   
DEBELUŠKA30
Glede popadkov: meni je ginekolog v porodni (pred petimi leti) rekel, da sta dovolj dva popadka po 100, da ženska rodi oz. "izstisne" otroka. Drugače pa morajo biti močnejši od 75-80, da je to tisto pravo!
Jaz sem jih imela skupaj z umetnimi največ do 60, zato je prišlo do zastoja poroda v prvi fazi. čeprav odprta čist!

(odgovor članu barika)
Neposredna povezava do sporočila: 2005
12.11.2007 13:48:27   
manca
hojla
sem bila danes na pregledu...Hgm je 122, v vodi spet beljakovine, spodnji pritisk je bil 102user posted image -očitno imam sindrom belih halj, saj je bil doma zjutraj pritisk normalen. Jutri zjutraj moram na tešče spet v laboratorij, kjer imam odvzem krvi in vode...tokrat bodo bolj podrobne preiskave. Popoldne bom izvedela rezultate in upam da bodo ok.
V sredo 14.11. sem pa naročena na amnioskopijo v Kr. porodnišnici.

lp, manca

(odgovor članu DEBELUŠKA30)
Neposredna povezava do sporočila: 2006
12.11.2007 13:51:44   
kanarka
Debeluška.. in kaj so ti potem naredili? CR ali kaj?

(odgovor članu manca)
Neposredna povezava do sporočila: 2007
12.11.2007 14:05:55   
Oranža
Pozdravljene vse user posted image  in tiste k ste mogoče šle v Rim,
Ste tolk naklofale da sem mela za 3 strani prebrat. Včeri sem bla mal ponervirana k sm mela dons zunanji obrat pa še bolj zgodi sem šla spat, da bom bolj pri močeh. Obrat je uspel, dr. Pušenjak je res car, mi je zasuknil otroka, pol pa pogleda na UZ in pravi; no poglej ga, še zbudil se ni, sploh ne ve kaj ga je doletelo. Tko da mam očitno enega zaspančka, ker mi je tud na CTG-ju lepo spal. Je pa reker G. da sem mela čisto medenično vstavo in da bi ga z lahkoto normalno porodila, ker ni prevelik in pretežek (3200g) pa še obseg glavice je manši od obsega trebuha.
Oj Debeluška se pa strinjam s tabo, ne bi namreč imela nič proti, če me mal prehiti, samo glede na to da mam enega zaspančka dvomim da mi bo ustreženouser posted image .

Mama11 dobrodošla na forumu. Tud jest še nisem dolgo aktiven gost( sem jih prej bolj brala), ampak so te pupe tolk fajn da te koj sprejmejo medse. Je prav lušno. Rataš mal zasvojenuser posted image

Tintin pozdravljena in dobrodošla s svojim čudovitim user posted image . Si pa res carica, tolk na hitro pa še samo 2 šiva pri tako fejst fantu. Želim vamm da bi se veliko cartali in papcali in se redili in veseliliuser posted image user posted image .

No tko mal sem napisala, zdej grem pa neki v lonce zmetat, če ni mi bo user posted image  še v nezavest padel od lakote.
Se beremo kasneje.

(odgovor članu kanarka)
Neposredna povezava do sporočila: 2008
12.11.2007 14:16:49   
Dajica
vanja.v-cestitke, da je obrat uspel! user posted image

Jaz sem pa prej brala porodne zodbe in moram reci, da se me je vsaka zgodba dotaknila in cisto pri vsaki potocila nekaj solzic. Tko lepo napisano, se najbolj tisto, ko se otrocek rodi in kaksni so obcutki, ko se mamica pa tudi ocka prvic sreca z novorojenim bitjecem. Jaz bom tudi svojo zgodbico objavila, ampak moram prej se rodit. user posted image

Nc, grem mal na sprehod, da se ujamem soncece.

(odgovor članu Oranža)
Neposredna povezava do sporočila: 2009
12.11.2007 14:26:15   
scubadiver
Vanja čestitke za obrat user posted image  Ful sem vesela zate da je uspelo, ker bo vseeno lažje tako rodit. A je kej bolelo?? Kako pa to sploh zgleda? Kaj čez trebuh prime otroka in ga zasuka okoli? SPloh si ne predstavljam.

Manca držim pesti da te ne zadržijo še enkrat noter ampak kvečem sprožijo porod, če že ne gre drugače.

Jaz sem bila tud zdele mal na sprehodu, sam veliko sploh več ne zmorem hodit. Ampak vsaj toliko da sem se mal prezračila in pretegnila noge.

A ima katera slučajno na zalogi kako idejo kaj kupit bratu za 35 RD? Nimam nobene ideje, da bi pa tavala po trgovinah dokler ne dobim ideje mi pa tudi ni več... Sem spraševala tudi njegovo ženo pa še zase nima ideje, kaj šele kakšno odvečno. Ajajaj.. ima pa polno rit vsega, nobenih posebnih hobijev...

28.11.07 se je rodila naša princeska Lana

(odgovor članu Dajica)
Neposredna povezava do sporočila: 2010
12.11.2007 14:34:16   
Mamathea
Vanja V. čestitke za uspeli ZO tudi od mene. Sej, če so bili sami taki strokovnjaki, kot dr. Pušenjak ob tebi sploh ni dvoma, da ne bi uspelo.
Tintin še enkrat iskrene čestitke za tako zelo na hitro rojenega korenjaka.
Jaz sem nazaj iz pregleda in sem bila na ctg-ju, sestra me je pozabila v tisti sobi za ctg in namesto 20 min sem tam ležala 40 min, no ja pa nič hudega, sicer pa ni blo nič posebnega, popadki med 30-40, včasih 50, ampak to je še pramalo. Sledila je oddaja urina in spet veliko bakterij (navodilo gin.  da moram več pit, amapk madonca sej js takaltak spijem najmanj 3-4 l na dan,pa zgleda, da bo treba še več). Potem je naredila še vaginalni pregled in je rekla, da glavco zelo fajn čuti, da se je že čisto spustila, pa da je maternični vrat že zelo skrajšan. Ko sem jo vpršala, če bo detece prišlo na plan kaj pred rokom, je rekla, da tega ne more vedet nihče, ko se bo odločilo priti ven, se pač bo. Je pa rekla, da se je v 3 tednih (ko sem bila nazadnje na pregledu) veliko spremenilo in da se super pripravlja vse na porod. Tako zdaj je treba samo še počakat. Js bi tud že rodila na 14.11, saj ima takrat rd moj ati. Upajmo, da bo kaj, čperav se mi zdi, da še ne bo tako hitro.
Nč veselo čakanje želim vsem, uživajte v zadnjih dneh, ko nas dojenčki še od znotraj božajo, potem bomo pa mi njih od zunaj božale.
LP

Na prelepi torkov dan 04.12.2007 Tijan pokukal je na plan. Mamica in očka sta zelo vesela, da sta ga končno lahko objela in k sebi vzela.

(odgovor članu Dajica)
Neposredna povezava do sporočila: 2011
12.11.2007 14:38:01   
DEBELUŠKA30
Kanarka ja po devetih urah matranja je sledil CR!
user posted image user posted image user posted image Vanja super da je obrat uspel, dej mal napiš kako to naredijo, ker v Kranju najprej jemlješ neke tablete, šele potem ti naredijo obrat (tako sem si prebrala na njihovi internetni strani)!
Manca, dobro opravi jutri v laboratoriju, ta naj te spremlja za srečouser posted image !

Scubadiver moja sestra je kupla mojmu tako vrečo za sedet, baje je fullll dobra, če imaš težave s hrbtenico, se na njej fajn not sedi. Pa še v obliki nogometne žoge je! Moj jo je bil fulll vesel, prav da je ta prava za njegov križ! Stala pa je 40€!

(odgovor članu scubadiver)
Neposredna povezava do sporočila: 2012
12.11.2007 14:38:13   
Mamathea
Scubadiver, kaj pa kakšen darilni bon za brata, bi to prišlo v poštev? Takšnim ljudem, ki imajo vsgea polno jaz zmeraj podarim darilne bone, bodisi za kakšno športno trgovino... največkrat pa kr za savno, masažo (no to bolj ženskam)... Se mi zdi, da so bona vedno vsi ful veseli in mi potem poročajo, kako super so se imeli, ko so šli na plavanje.... Največkrat naročim bone kr preko interneta ali pa telefona in plačam s kartico, da mi še tja ni treba hodit. Zadnji bon sem podarila za Atlantis, celodnevna karta za plavanje in savno in se je izkazalo za super darilo, to je bilo za prijatelja, da pa njegova soproga ni ostala brez zabave, sem zraven priložila še bon zanjo, pa vse skupaj ni presegalo 50 eur bilo pa jima je zelo všeč.

Na prelepi torkov dan 04.12.2007 Tijan pokukal je na plan. Mamica in očka sta zelo vesela, da sta ga končno lahko objela in k sebi vzela.

(odgovor članu Mamathea)
Neposredna povezava do sporočila: 2013
12.11.2007 14:42:54   
Oranža
Dajica in Scubadiver hvala za čestitke, jest sem tud veselauser posted image user posted image user posted image .
V bistvu je v 5 minutah vsega konec. Najprej pogleda UZ, kje točno ma ritko pa kje glavco, pol preračuna težo in pogleda obseg glavice ter trebušča, za primer če ga ne more obrnit, da ve ali je za naravni porod ali CR ( CR naj bi bil izjema in ne pravilo), in pogleda še popkovino kje je, da ni slučajno kaj zavita in bi mu z obratom delal škodo, pa še pove ti kakjo je s plodovnico ( je baje že zrela tko da čakamo). Potem pa te prime za trebuh, za glavco in ritko in ti ga lepo zasuka,. Ti pritiski z roko mal bolijo ampak ni panike. Pol pa spet pogleda na UZ, če se je obrnil, in kje ima popkovnico. Nato greš še 1x na CTG in to je to. Ob 8h sem bla naročena, ob 10h sem se že peljala proti domu.
Da ti ga je zasukal pa sploh ne veš, pri meni je tud mal na pamet delal, ker sem bolj debelušne sorte, pa mam mal več špeheka ampak je vseen šlo.

Neposredna povezava do sporočila: 2014
12.11.2007 15:07:15   
scubadiver
Punce, lepo prosim ne se mi smejat (no, lahko potiho) ampak rabim pomoč...
Jaz sem namreč zelo zelo slaba kuharca. Nimam ne idej ne znanja in se kuhanja učim šele odkar nisem več v službi.
Imam svinsjke zrezke in tri bučke. Kako bi iz bučk naredila omako za k zrezkom?

(odgovor članu ajtak)
Neposredna povezava do sporočila: 2015
12.11.2007 15:26:43   
Oranža
Vsem hvala hvala za čestitke, madonca skor tko k da bi rodila, hihihi....

Scubadiver evo moj predlog: bučke olupi in jih nareži na koščke, če imajo preveč velike peške jih odstrani drugače ni potrebe. Na olivnem oljčkiu malce poraži čebulico in dodaj na koščke narezane bučke, mal začini, sol, poper, lahko tud kakšna začimbica, po tvojem okusu, pol pa to mal tenstej pa zalivej z H20, sam ne preveč, da ne bo ful redko. Mislim da dobrih 20 minut pa bo narejeno. Na koncu dodaj še kislo smetano ( mi jo mamo radi pa jo zmer dam mal več), pol pa jest kr mal pretlačim s tistim za pire in je prav okusno. Nekateri dodajo tud česen in rdečo papriko. Odvisno od okusa.
No pa dober tek:)

Neposredna povezava do sporočila: 2016
12.11.2007 15:27:14   
Mamathea
Pozdravček

Scubadiver variant za omako iz bučk je več: najprej je pomembno, kako velike in zrele so bučke, če so večje od 10 cm (po dolžini) jih ponavadi js olušim in dam na pol, z žlico ven poberem semena, naribam in mal ožamem, da niso preveč vodene. Nato narežem mal paprike, čebulce, paradižnika in dam vse to dušit. Ko se paprika zmehča dodam naribane bučke, mal začinim (česen, jaz dam tudi kumino, saj mi je okus po kumini božanski, mal soli, popra, lahko tudi nasekljanega peteršilja...) in vse to dušim še kakšnih 10 min. oz. dokler bučke niso dovolj mehke. Včasih na koncu dodam še žlico kisle smetane, ni pa nujno.
Lahko pa bučke tudi narežeš na kocke, jih podušiš na maslu in potem iz tega narediš omakco, sam men je varianta iz naribanih bolj všeč, pa še bolj omkasta je.
To je sam ena od variant, upam, da se boš kako znašla in naj ti super uspe. Pa dober tek.

Neposredna povezava do sporočila: 2017
12.11.2007 15:31:30   
scubadiver
Vanja in Mamathea najlepša hvala za vajine predloge. Zlate sta user posted image  Bom iz tega dvojega skombinirala omakco. Mi je blo nerodno mojega poklicat in ga vprašat, čeprav itak ve da nimam pojma o kuhinji. On namreč ful obvlada, na kulinariki pa nisem nič pametnega našla.

(odgovor članu Mamathea)
Neposredna povezava do sporočila: 2018
12.11.2007 15:51:51   
soni

Še en pozdravček od nas.

Neposredna povezava do sporočila: 2019
12.11.2007 16:18:21   
ajtak
Hej, mi smo ravno pojedli in je bilo bozansko, vratovina v zelenjavni omaki in riz user posted image .
Drugace pa sem vam vsem kar malo fous ko ze mate te ctg-je rekla G., da mi pripada sele na PDP (ce je vse ok in ne grem prej rodit)user posted image
Tako, da sploh ne vem ne kako to zgleda, ne kake stevilke bi se meni kazale... Me pa ze kar zvija in mam kar mal krizo sedet za rac., al pa lezat, al pa stat tako da sem kar malo sitna in mi nic ne pase.

17.11.2007 Tjaš
24.4. 2011 Kaja

(odgovor članu soni)
Neposredna povezava do sporočila: 2020
12.11.2007 16:34:55   
naraščaj
Hojla, midva z user posted image  sva se tut že najedla. Ker pa sem dans tak čudna, skoz otrdeva in neki krči spodaj (ni nekega ritma, intervala) sem kr fast food (ocvrti pripravljeni zrezki - kroketi spekla kr v pečici, da nisem rabla zraven stat in dežurat) verjanto vžgala. Juco sem še mela kuhano, je pa velika skleda solate mal povprečje zbila user posted image user posted image user posted image . vsake tok časa je kaj tazga na sporedu, ko se mi res ne da. Danes pa je en tak dan.

Vanja, super za uspešen ZO. Bo kr bolj sproščeno, a ne.
Manca upam, da dobr opraviš.

Punce kaj menite glede rabljenega avtosedeža (za naprej Je od 0-18kg)). Men ga sestra ponuja od tamale, ful ohranjen, nič poškodovanm, nobene prometne. Vem kaj bi dobila.
Itak bova rabla kasenj dva, za vsak avto enga, pa bi verjetn kr tega vzela, ko bom šla pa še jaz nazaj v službo pa še nega. Kaj menite.

user posted image  pa ma vseskozi tak žur po trebuhu, da mene že vse boli, pol še pa to otrdevanje. Nisem za nikamor, še na sprehod se mi ne da user posted image user posted image
Pa kolovrati čist spodi (z rokami user posted image ) zgor z nogami, pol še kam rit upre. Skrtka vsepovsod ga je polno. Pa eni pravjo, da se na konc umiri ker ni placa. Pr men ziher ne.

(odgovor članu ajtak)
Neposredna povezava do sporočila: 2021
12.11.2007 16:43:27   
Dajica
Punce, odprite tale link in si poglejte, kako 6 letna puncka poje. Men so spet kr solzice tekle... Pa tud ena izmed komisije ni mogla zadrzati solz. Sej mogoce ste ze vidle, pa tud ce, se splaca se enkrat pogledat : http://www.youtube.com/watch?v=2cnRXmMn2Ag&mode=related&search

(odgovor članu naraščaj)
Neposredna povezava do sporočila: 2022
12.11.2007 17:21:09   
scubadiver
Mamathea in Vanja še enkrat bi se vama rada zahvalila za nasvete okoli bučk. Sem naredila nekako po obeh receptih ker je bilo itak podobno in je bilo res odlično!! Tudi moj je bil navdušen user posted image

Dajica hvala za link. Kako krasno poje tale punčka. Sploh ne morem verjeti. Sem imela tudi jaz solzne učke. Ne toliko ko je pela ampak tudi potem. Kako je prisrčna.

Naraščaj, glede na to, da dobiš avtosedež iz poznanih rok, jaz sploh ne bi razmišljala ampak seveda vzela.

Mamathea moj brat bo verjetno res dobil kakšne bone. Hvala tudi za ta nasvet. Ker res nimam prav nobene ideje. SEj to pa itak razume da ne morem prav neki blazno letat po štacunah. Grem kuhat malinov čaj po "kosilu" user posted image . SUper tudi za pregled. Tvoje telo se pa res fajn pripravlja na porod. Moj mat. vrat je še vedno ful dolg in nič zmehčan user posted image . A se potem vidiva 14.11 v porodnišnici če bi obe radi rodili na ta dan? user posted image
Soni sem prebrala pri mamicah da se imaste super in da tvoja sončka pridno rasteta. Bravo bravo user posted image . Pozdravčke tudi vam

Vanja nisem vedela da je tale obrat tako "enostaven". Super. Ker na materinski so nam rekli da naj se odločijo zanj samo tiste z visokim pragom bolečine in sem si predstavljala da strašansko boli. Sam seveda ti tega nisem hotla prej napisat user posted image . A ti je delal samo Pušenjak al je bil tud Rončević zraven?

Debeluška hvala tudi tebi za nasvet za darilo, sam mislim da moj brat ne bi bil preveč navdušen. Bolj njegov sinček. Če te pa kdaj moj brat vpraša kaj kupit meni, pa mu prosim to svetuj, ker bi jo jaz ful rada imela user posted image

(odgovor članu Dajica)
Neposredna povezava do sporočila: 2023
12.11.2007 17:37:44   
nicolina
Ojla  user posted image , evo mene nazaj s potepanja.
Na CTG je bil vse ok, nič se še ne pripravlja, čeprav bi lahko Debeluškino idejo začele uresničevat, da bi šle malo odzadaj s seznama. user posted image   Kupila nisem nič kaj pametnega, je šla pa mamica z mano in sva se prva imenitno zabavali. user posted image

Vanja user posted image user posted image  za zunanji obrat.
Tintin dobrosošla nazaj, veliko cartanja vam želim.
Soni, lepo pozdravljena.

Naraščaj, če ti ga ponuja sestra, zakaj ga ne bi vzela. A sta bla onadva zadovoljna z njim? jaz nimam ravno izkušenj z avtosedeži, saj ga kasneje lahko še skos zamenjaš oz. kupiš drugega, če vama ne bo ustrezal.
Scubadiver, trenutno nimam nobene ideje, morda se kaj spomnem. user posted image
Dajica, hvala za link.

Mene so mal začeli hemeroidi bolet, jih kar čutim, predvsem ko hodim, bo treba bolj počivat. Sem si pa kupila malinov čaj in si ga grem zdejle skuhat. user posted image

Neposredna povezava do sporočila: 2024
12.11.2007 18:00:30   
kanarka
Dajica...ta link sem že res pred časom videla in je res super. Meni pa so se solze ulile tudi ko sem iz istega tekmovanja poslušala tole http://www.youtube.com/watch?v=1k08yxu57NA
Tale je tut zmagovalec celega tekmovanja. Upam, da sem prav pripela link. Prvo je mal intervjuja pol pa ....

Vanja, ...super da je obrat uspel. Sem te že hotla vprašat, kako si se počutila, pa si že vse napisala.

Naraščaj..ja tudi pri tebi bo očitno že zeloooo kmalu, čeprav sem jaz zamujala točno 14 dni. In moja mama je praktično 24 ur rojevala na umetnih popadkih, ker njej nič ni bilo in že 14 dni čez rok.

Ajtak, nč se ne sekiri, če nimaš še CTGja. Sej vse kaj sem jaz izvedela, je...ja sej je vse ok. In to je to.user posted image  Potem takem so mi ultrazvoki povedali več, kot tale CTG.

Scuba...js ti ne vem svetovati glede darila. Sem pa sama velikokrat delila kakšen bon za tajsko masažo v Palacu Potrorož. Men je tam zakon in mislim, da bi še tako zahteven človk tega bil vesel. Vsaj jaz bi vriskala od vesela. No, ...jaz res nisem zahtevna user posted image .

(odgovor članu nicolina)
Neposredna povezava do sporočila: 2025
Stran:   <<   < Prejšnja stran  79 80 [81] 82 83   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  79 80 [81] 82 83   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Zgodnji znaki nosečnosti: Izcedek
Zanositev povzroči številne spremembe v ženskem telesu in ena od teh je trdnost in položaj materničnega vratu. S spremlj...
Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?