|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   ali katera ve...
2.11.2007 13:09:04   
Anonimen
Danes sem srečala prijateljico, ki sem ji povedala, da sem na tretji porodniški zaporedoma. Do julija 2007 sem bila še na Zavodu in prejemala minimalno pomoč, od julija dalje pa nič več.

Ona trdi, da mi vsa ta leta, ki sem bila na porodniški NI TEKLA delovna doba, niti mi ne bo februarja 2008 ko grem na tretjo porodniško. Jaz pa sem bila prepričana, da mi je doba tekla, saj sem bila na Zavodu ves čas prijavljena in sem tudi sedaj.

Je rekla, da ima ona s.p. in naj se prijavim pri njej, plačujem minimalne prispevke ki so okoli 200 evrov in mi bo tekla porodniška.

Zdaj pa vas sprašujem, če je katera imela morda podoben primer:

1. ali je res, da mi delovna doba za čas porodniške ne teče, če sem prijavljena na Zavodu

2. Ali je res, da mi delovna doba ne bo več tekla od februarja naprej ko bom na porodniški, ker  ne prejemam več pomoči iz Zavoda

3. Ali se mi splača prijavit k njej v njeno firmo in plačevati prispevke, s tem, da bom potem morala plačevati vrtec še več, saj bom imela oba otroka v vrtcu, zdaj pa sicer dobivam 41 evrov iz sociale od novembra jih bom pa 238.

A se mi torej splača plačevati prispevke po 200 evrov plus vrtec za dva otroka, no res pa je, da bi mi leta tekla, ali je bolje da pač zdaj še dobivam iz sociale teh 238 evrov in koristim ugodnosti za vrtec in včasih kako denarno pomoč, ki pa ni večja od 50 evrov?

Za kaj bi se pa ve odločile?

hvala za odgovore
  Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: ali katera ve...
2.11.2007 13:22:14   
ribica.
Kolikor jaz vem, ti doba teče. 

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 2
2.11.2007 13:29:07   
natasaom
jest se nebi prijavila k prijateljici..več maš od tega,da si na zavodu.

(odgovor članu ribica.)
Neposredna povezava do sporočila: 3
2.11.2007 13:30:36   
natasaom
kaj pa ona dobi,če te kao zaposli??

(odgovor članu natasaom)
Neposredna povezava do sporočila: 4
2.11.2007 13:34:39   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: DIANA 5

Danes sem srečala prijateljico, ki sem ji povedala, da sem na tretji porodniški zaporedoma. Do julija 2007 sem bila še na Zavodu in prejemala minimalno pomoč, od julija dalje pa nič več.

Ona trdi, da mi vsa ta leta, ki sem bila na porodniški NI TEKLA delovna doba, niti mi ne bo februarja 2008 ko grem na tretjo porodniško. Jaz pa sem bila prepričana, da mi je doba tekla, saj sem bila na Zavodu ves čas prijavljena in sem tudi sedaj.

Ne drži!

Je rekla, da ima ona s.p. in naj se prijavim pri njej, plačujem minimalne prispevke ki so okoli 200 evrov in mi bo tekla porodniška.

Brez veze zdaj drek mešat s tem.

Zdaj pa vas sprašujem, če je katera imela morda podoben primer:

1. ali je res, da mi delovna doba za čas porodniške ne teče, če sem prijavljena na Zavodu

Porodniško ti da socialna, ravno tako ti potrdi del. dobo.Se pravi, ne drži zgoraj napisano!

2. Ali je res, da mi delovna doba ne bo več tekla od februarja naprej ko bom na porodniški, ker  ne prejemam več pomoči iz Zavoda

Ni res. Če dobivaš nadomestilo od zavoda, ti teče isto vse kot pri delodajalcu, v končni fazi si tisti čas zaposlena na zavodu za zaposlovanje.

3. Ali se mi splača prijavit k njej v njeno firmo in plačevati prispevke, s tem, da bom potem morala plačevati vrtec še več, saj bom imela oba otroka v vrtcu, zdaj pa sicer dobivam 41 evrov iz sociale od novembra jih bom pa 238.

Ne mešaj dreka zdaj. Mislim, da nimaš več veliko do poroda!?user posted image

A se mi torej splača plačevati prispevke po 200 evrov plus vrtec za dva otroka, no res pa je, da bi mi leta tekla, ali je bolje da pač zdaj še dobivam iz sociale teh 238 evrov in koristim ugodnosti za vrtec in včasih kako denarno pomoč, ki pa ni večja od 50 evrov?

Odvisno od prejšnjih vprašanj, kako se boš odločila zanje.

Za kaj bi se pa ve odločile?

Pustila bi tako kot je.

hvala za odgovore

Ni kaj.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
2.11.2007 13:35:29   
aluš
A ti delovna doba teče ali ne, ne vem. Vpračaj na CSD, morajo vedet. Sicer je pa tako. Naše penzije bodo itak uboge, ko dosežeš določeno starost, ti v vsakem primeru pripada penzija, delal bomo pa tudi do takrat, da bomo šli na "Britof". Se vprašaš, če se splača kaj plačevat zato, da bi ti leta tekla. Edino ne vem, kako je z višino porodniške, če si prej prijavljena, da si zaposlena, ali je mogoče kaj višja. Po moje, da najbolj, da nekaj telefonov zavrtiš (CSD, zavod za zaposlovanje) im mal povprašaš kaj se splača.

(odgovor članu natasaom)
Neposredna povezava do sporočila: 6
2.11.2007 13:46:18   
Anonimen
TALY hvala, si mi ful pomagala!user posted image

hvala vsem za odgovore, super ste user posted image user posted image

saj zato sem pa ravno spraševala, ker nikoli nisva bili kaki prijateljici, prej bežni znanki, no danes pa me je dobesedno silila v tole njeno firmo

me je tok prepričevala, da mi porodniška ne teče, da sem že sama začela v to verjeti, čeprav sem bila prepričana, da mi

pa sem se spraševala sama, kaj bo imela ona od tega, je rekla, da mi pač hoče narediti uslugo. Zakaj le user posted image

pomoje dobi pol od države kakšne ugodnosti, če koga zaposli, se mi zdi da je nekaj na tem, ali pa je res samo prijazna, kaj pa vem user posted image

(odgovor članu aluš)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
2.11.2007 13:48:31   
Anonimen
skratka pomagale ste mi, bom pustila stvari take kot so bile do sedaj user posted image

Uff mi je odleglo, da se mi ne bo treba spet s kako papirologijo ubadati user posted image

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 8
2.11.2007 13:59:46   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: DIANA 5

pa sem se spraševala sama, kaj bo imela ona od tega, je rekla, da mi pač hoče narediti uslugo. Zakaj le user posted image

pomoje dobi pol od države kakšne ugodnosti, če koga zaposli, se mi zdi da je nekaj na tem, ali pa je res samo prijazna, kaj pa vem user posted image

Evo, si si kar odgovorila.user posted image user posted image user posted image  Vzame te iz zavoda. Ker če si 6 mesecev na zavodu, dobi delodajalec subvencijo zate, če te zaposli.
Ti kar lepo uživaj kot si do sedaj, pa bo vse ok.user posted image

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
2.11.2007 14:03:29   
Anonimen
V bistvu bi ji ti plačala prispevke, vendar bi ona pri tem pokasirala, ker bi dobila že od zavoda subvencije. To je to. Zaslužit je hotela na tebi. user posted image

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 10
2.11.2007 14:23:00   
Anonimen
uuu je pa res prava Lisička zvitorepka user posted image

ma saj mi je bilo takoj sumljivo, ko me kar naprej ni spustila, dala mi je svojo tel. št. pa da bo ona vse zrihtala, jaz sem samo gledala od kje taka prijaznost in se čudila

uff Taly, hvala za opozorilo, ma sej mi je bilo takoj sumljivo vse skupaj user posted image

ampak včasih sem preveč naivna pa nasedem user posted image

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 11
2.11.2007 15:18:19   
*pepelka*
Delovna doba ti ne teče, teče pa ti pokojninska doba. Marsikdo misli, da je to isto, a ni. Pokojninska doba se ti bo upoštevala na koncu pri upokojitvi, ne bo pa se ti štela pri delovni dobi in na podlagi pokojninske dobe ne moreš toliko prej dobiti jubilejne nagrade, ali pa se ti ne šteje pri dodatku za delovno dobo, ali pa pri dodatnih dnevih dopusta...

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 12
2.11.2007 15:47:48   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: *pepelka*

Delovna doba ti ne teče, teče pa ti pokojninska doba. Marsikdo misli, da je to isto, a ni. Pokojninska doba se ti bo upoštevala na koncu pri upokojitvi, ne bo pa se ti štela pri delovni dobi in na podlagi pokojninske dobe ne moreš toliko prej dobiti jubilejne nagrade, ali pa se ti ne šteje pri dodatku za delovno dobo, ali pa pri dodatnih dnevih dopusta...

Ne drži v celoti tole. Preverjeno, ker do zdaj so še vse imele potrjeno delovno dobo po končani porodniški. Pokojninska doba je pač pa majhna glede na majhne dohodke. Za pokojnino ti pa itak vzamejo zaporednih 18 let delovne dobe, ki je bila najboljše plačana.

(odgovor članu *pepelka*)
  Neposredna povezava do sporočila: 13
2.11.2007 15:48:25   
CatJa
IZVIRNO SPOROČILO: Taly

Ni res. Če dobivaš nadomestilo od zavoda, ti teče isto vse kot pri delodajalcu, v končni fazi si tisti čas zaposlena na zavodu za zaposlovanje.

Jooooj, prosim, Taly, ne zavajaj ljudi. Kako ti lahko teče delovna doba, če nisi v delovnem razmerju? Sploh pa od kdaj so brezposelni ljudje zaposleni na Zavodu za zaposlovanje?

Dajte si enkrat razjasnit pojme delovna doba, pokojninska doba itd... V pomoč:

Pokojninska doba

Zelo pomembno je pravilo, da se bodo ob obnovitvi že pridobljenih obdobij v pokojninsko oziroma zavarovalno dobo vštevala le obdobja, za katera bodo obračunani oziroma plačani prispevki. Predvsem na novo se uvaja institut dodane dobe, po katerem se za izpolnitev pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine štejejo tudi leta študija in služenja vojaškega roka brez plačila prispevka za ta obdobja. V dodano dobo se šteje tudi četrtina obdobja obveznega dodatnega zavarovanja kot nadomestila za beneficirano delovno dobo.

Pomembna novost je tudi t.i. prišteta doba, ki v invalidskem zavarovanju nadomešča dosedanji dodatek za invalidnost. Razširjena je tudi možnost dokupa pokojninske dobe za obdobja, ko je bil zavarovanec prijavljen na zavodu za zaposlovanje kot iskalec zaposlitve, in za čas, ki ga je prebil zunaj zavarovanja zaradi nege in varstva otroka, mlajšega od treh let.

Posebna doba

Je v večini primerov čas zunaj zavarovanja, ki se po zakonu upošteva praviloma tako za izpolnitev pogojev za pridobitev kot tudi za odmero pokojnine.

Zavarovalna doba

Ustreza času trajanja delovnega razmerja oziroma opravljanja določene samostojne dejavnosti, pa tudi obdobjem v katerem oseba ni delala. Ta čas pa se ji šteje tako za izpolnitev pogojev za pridobitev kot tudi za odmero pokojnine. V zavarovalno dobo pa se šteje tudi vsa dokupljena doba.

Delovna doba

Delovna doba je po novem zakonu okrnjena zavarovalna doba, v katero niso všteta dokupljena leta študija, služenje vojaškega roka in dodana doba.

Dodana doba

Dodana doba skupaj z drugo pokojninsko dobo lahko vpliva zgolj in samo na izpolnitev potrebne pokojninske dobe za pridobitev pravice do starostne pokojnine. Dodana doba ni izenačena z zavarovalno dobo, kar pomeni, da na višino starostne pokojnine ne vpliva.

V dodano dobo se štejejo:

• leta zaključenega študija v dodiplomskem in podiplomskem šolanju; 
  • dejanski čas obveznega vojaškega roka, nadomestne civilne službe ali čas osnovnega usposabljanja za rezervni sestav policije, razen če niso ta obdobja že všteta v pokojninsko dobo; 
  • čas, v katerem je bil zavarovanec prijavljen pri zavodu za zaposlovanje kot iskalec zaposlitve ali brezposelna oseba, razen če niso ta obdobja že všteta v pokojninsko dobo;

... ali pa preberite Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.

Kar se tiče prijateljičinih koristi: res je, tega ne bi počela za brezveze. Z zavoda lahko pridobi subvencijo cca. 2.500 eurov, Diana pridobi najmanj leto delovne dobe, vendar mora prijateljica dejansko iz te subvencije plačati davke in prispevke iz in na plačo. Suma sumarum nima od subvencije nič, res pa je, da ji gre celotna bruto bruto plača + stroški prehrane, prevoza in regresa v strošek. S tem si na letni ravni zmanjša dobiček in s tem pri davku od dohodka iz dejavnosti prihrani najmanj 400 eurov (upoštevajoč, da gre Diana že februarja v porodniško), kar pa spet ne drži, ker če bi dobila zanjo subvencijo, ji ta na drugi strani taisti dobiček povečuje.

Pri vsem skupaj pa prijateljica nosi celo rizik, kajti keč je v tem, da mora plačo, nadomestila in regres ne samo obračunati ampak tudi nakazati na delavkin račun. Ta rizik velja tudi in sploh v primeru, da zanjo sploh ne zaprosi za subvencijo.

Torej povzetek: Diani delovna doba ne teče že od takrat, ko je prekinila delovno razmerje. In, ne, ne splača se ji iz svojega žepa plačevati prispevkov, ker se ji to v teh treh mesecih posledično ne bo nikjer poznalo.

p.s. ta post naj Diani nekdo posreduje, ker me je pred časom iz užaljenosti zablokirala, pa ji želim le dobro.

Niso časi slabi, temveč človek.
John BEAUMONT

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 14
2.11.2007 15:52:38   
Anonimen
To si bom pa skopirala. Najlepša hvala, Catja.

(odgovor članu CatJa)
  Neposredna povezava do sporočila: 15
2.11.2007 15:55:27   
Anonimen
Ko sem jaz izgubila zaposlitev, sem bila na bolniški. Po preteku delovnega razmerja mi je pripadalo še 30 dni bolniške s strani ZZZS, dobila sem plačano, na koncu potrjeno v delovno knjižico. Osnovno sem bila zavarovana pri njih, dodatno itak sama plačujem od 17 leta.
Po preteku na ZZZS sem se prijavila na zavodu za zaposlovanje. Ker mi je pripadalo nadomestilo 3 mesece, sem bila pri njih zavarovana osnovno, dodatno spet sama- itak. In ko sem končala z nadomestilom , sem dobila potrjeno v delovno knjižico. Kapiš? Ti pripada. In če bi šla v času nadomestila na bolniško, bi nadomestilo prekinila, dobivala bi nedoločen čas bolniško pri njih. Ko bi končala bolniško,  spet dobivam nadomestilo. In ves ta čas sem pri njih zavarovana, dobival plačo. Isto, kot če bi bil zaposlen. Z istimi pravicami.user posted image

Če pa si sam plačuješ del. dobo (kot jih to počne večina), si na veliki zgubi, ker ti priznajo šele takrat, ko si pred vstopom v penzijo. Preverjeno.!user posted image  Metanje denarja stran. Ker nekdo, ki si je plačeval del. dobo 25 let, je na veliki izgubi, ker mu nimajo kje vzet prihodkov za izračun penzije.

(odgovor članu CatJa)
  Neposredna povezava do sporočila: 16
2.11.2007 16:12:09   
CatJa
Taly, odpri svojo delovno knjižico in poglej, kaj so ti potrdili;

- ali so ti na začetku knjižice vpisali podatke o delovnem razmerju (datum sklenitve in prenehanje delovnega razmerja na Zavodu - hudo dvomim)

- ali pa so ti nekje v drugi polovici te knjižice vpisali podatke o času nezaposlenosti, ki se všteva v zavarovalno dobo? To bo bolj verjetna različica. O tem, kaj je zavarovalna doba, pa sem napisala že v mojem prejšnjem postu.

Še to. Na žalost sem bila tudi jaz pred dvema letoma prisiljena spoznati pravice (in dolžnosti, da ne pozabimo na njih) brezposelnih oseb, in nadomestilo, ki ga prejemaš z Zavoda ni in nikoli ne bo plača, in prijava na Zavodu ni in nikoli ne bo delovno razmerje. V branje predlagam še Zakon o delovnih razmerjih.

Pa brez zamere.

Niso časi slabi, temveč človek.
John BEAUMONT

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 17
2.11.2007 17:32:40   
čaki
Delovna doba ti ne teče, teče pa ti pokojninska doba.

tko kot pri dijani je blo tud pri meni- razen da mam jaz 2 porodniški za sabo. pa mi je šefica rekla da je tako: del. doba ne teče, pok. pa

(odgovor članu CatJa)
Neposredna povezava do sporočila: 18
2.11.2007 17:46:29   
lojzika
Jst bom edino dodala kaj je hotela kolegica od tebe. Po domače povedano Ona bi tebe zaposlila, ti bi si plačevala sama te prispevke, se pravi razliko od bruto do neto. Dobivala bi minimalno porodniško. Po zakonu pa njej kot s.p. oziroma kar koli že ima v primeru , da če zaposli novo delavko ki dejansko nadomešča tebe država plačuje vse dajatve.

Po mojem ima ona namen eno zaposlit. In če gledaš kolk pride vse skupaj če zaposliš enga na novo pridejo skoraj dupli stroški. Njej pa bi se stroški zmanjšali, saj bi ji v tem času ko bi bila ti na porodniški, država plačevala prispevke.

Malo za šalo pa  lahka pa se zmenita da ona tebi da delovno mesto managerja, pa imaš na papirju eno leto delovnih iskušenjuser posted image user posted image user posted image . To pa ti potem pomaga pri iskanju nadaljne službe, ampak če se kdo poglablja da si ravno v tem času bila na porodniški je pa druga zgodbauser posted image user posted image

(odgovor članu čaki)
Neposredna povezava do sporočila: 19
2.11.2007 19:05:10   
Anonimen
Catja, sem te takoj drugi dan odblokirala, sem se hitro pomirila, nisem preveč zamerljiva punca user posted image . Catja hvala za vse podatke user posted image

Hvala za vse podatke vsem, uf no zdaj pa spet ne vem kaj naj naredim.

Ja saj ta kolegica je rekla, naj si prispevke sama plačujem, da se mi bo splačalo. No saj pravim, nisem vedela pa sem vprašala. Zdaj moram vse dobro preštudirati kaj ste mi napisale, da se potem res pametno odločim.

Lojzika, rekla je, da me zaposli kot tajnico. No a je potem to dobra odločitev ali ne, malo sem še zmedena.

(odgovor članu lojzika)
  Neposredna povezava do sporočila: 20
2.11.2007 19:18:13   
Anonimen
Aha Catja, sem zdaj dobro še enkrat prebrala kar si napisala in to je,  da se mi ne splača plačevati prispevkov sama. No samo to sem hotela vedeti in to bom tudi upoštevala

Hvala lepa za odgovor tebi in vsem drugim user posted image user posted image

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 21
2.11.2007 19:21:14   
Anonimen
skratka pomagale ste mi, bom pustila stvari take kot so bile do sedaj user posted image

Po moje je tudi najbolje tako.

Tudi če je res, kar pravi prijateljica, boš pridobila bore malo, kakšen cent pri penziji user posted image , pa to leto delovne dobe....tri al koliko so baje že itak izgubila. Njej boš pa dolžna kao full uslugo. Po moje se ne splača, tudi če bi bilo re, kar te prepričuje prijateljica.

Kako kaj user posted image ?

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 22
2.11.2007 20:03:46   
BAMBINA_

IZVIRNO SPOROČILO: Taly

Če pa si sam plačuješ del. dobo (kot jih to počne večina),

A da delovno dobo si lahko plačuješ? user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 23
2.11.2007 21:32:43   
Anonimen
Mič, hvala ker si vprašala, mačkica me kar pošteno brca. Bo spet ena divja punca, že kar vidim....

Drugače pa čakam na rezultate AC, 14 dni je minilo, zdaj pa še kakih 14 dni negotovosti. No saj vem, da bo vse v najlepšem redu, ampak vseeno, bom še bolj mirna, ko bom pismo da je vse okey držala v rokah  user posted image

saj če ne bi šla delat AC se sploh ne bi sekirala in o tem razmišljala, no zdaj pa sem ujeta v tole razmišljanje

no zdaj sem pa sama sebi temo zasmetila user posted image , ampak saj smo že prišli do bistva, kajne?

še enkrat hvala vsem, ki ste mi dale kakršnekoli odgovore user posted image

(odgovor članu BAMBINA_)
  Neposredna povezava do sporočila: 24
2.11.2007 21:34:23   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: BAMBINA_

A da delovno dobo si lahko plačuješ?

Kakor vem, lahko.

(odgovor članu BAMBINA_)
  Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?