Misek
|
IZVIRNO SPOROČILO: FANTEK1 Ves cas se govori samo o strpnosti pa o tem kako je nekdo nekomu odgoovril in kako je bil nestrpen in nesramen. Vsak odgovor se 100x prekomentira, ker pac po mnenju nekaterih ni bil dovolj prijazno napisan... Bistvo vsega je, da se cloveku, ki ima problem odgovori in se mu pomaga z resnico, ne pa nekim "hopacupa" odgovorom. Zakaj je treba vedno pazit kako se odogovor, da te ne napade krdelo "strpnih", ker si povedal resnico. Bistvo je, da je resnica relativna. Nobeno tuje dozivetje ni mogoce spoznati in obravnavati kot svoje lastno. isto velja za custva, isto velja za razumevanje nekega dogodka. Tista nasa osebna "resnica" se pa lahko pove na veliko nacinov. Grobo, nesramno, neprizadeto, cistveno, ljubeznivo. Nacin pa izbira vsak posameznik zase. Za ilustracijo: to kar sem dosedaj napisala, bi lahko napisala tudi takole: nimas pojma o medosebni komunikaciji in ne bi me cudilo, da ti veljas za naduto kuro, ki ni sposobna slisati drugega razen sebe. Ce ti razlika ni ocitna, potem je nekaj nekje hudo narobe ( "prevedeno": imas hude tezave s socijalno inteligenco). Pravzaprav ravno ta nerazmislek o nacinu, ki je najbolj ucinkovit za podajanje nasega lastnega videnja, nas marsikdaj pripelje v nerazumevanje; ko moz nekaj zastopi kot nerganje, a ne razgovor, ko namesto da smo razumljeni - filozofiramo itn. Umetnost je priblizati nase mnenje tistemu, ki mu je namenjeno na nacin, ki je za njega najbolj sprejemljiv in koristen. In ko das nasvet, upam, da ga das zato, da bo koristil, ne zato, da izvrzes iz sebe lastno mnenje. In ne govorimo o prijaznosti (vecinoma) temvec o sposobnosti zaznavanja, sposotovanja in razumevanja drugega in razumevanja nacina ucinkovite komunikacije. Ce mislim, da je nekdo naredil neumnost ali se mi zdi, da je nekaj neumno, bom to tudi napisala. Ce se mi zdi nekaj brez veze, bom to tudi rekla. - in za sabo potegnila kolono sporocil- KAKO SI NESTRPNA! - MALO VEC STRPNOSTI PROSIM! - KAJ JE NAROBE S TABO DA SI TAKO DIREKTNA? - A SI TI NORMALNA? - SE DOBRO DA JE S TABO VSE OK! itd. IN SEVEDA vsa ta sporocila ponavadi napisejo tiste STRPNE!! Nestrpnost so jabolka, direktnost so hruske, normalnost popolnoma relativna kategorija in jih ne gre mesati. Tisto kar na koncu koncev je vprasanje je, ali s svojim "realnim in resnicnim" odgovorom nekoga se bolj prizadanes in potunkas v negativna custva, ali mu z istim odgovorom napisanim drugace lahko pomagas. Vse je stvar "stila", sve su ostalo nijanse.