Barbs
|
To, da si predsednica sveta staršev, draga Vesna, nima z grizenjem nobene zveze. Kar kdo misli o tem in onem, lahko pove vsak - tudi navaden nepredsedniški starš. Važno je samo, kako to pove. To, da so te "izžvižgali" , ko si predlagala "umik " dečka, ki grize - hvalabogu. To pomeni samo to, da starši še vedno znajo presojat situacije. In če boš take stresala na roditeljskih sestankih, ne samo, da ne boš več dolgo predsednica sveta staršev, tudi prijateljic/mamic ostalih otrok, ne boš imela prav veliko. Tvoj dečko bo pa verjetno z njimi v skupini vsa leta in potem po možnosti tudi v šoli. Si predstavljaš? Navsezadnje bo on "izoliran" . Predstavljaj si, da bo čez , recimo, kake pol leta, tvoj dečko iz neznanega razloga začel gristi. Tebe, ko mu boš dala lupčka, moža, sovrstnike. Ga boš izpisala? Se boš strinjala, ko te bo sosedova Tončka poklicala in rekla, da je tvoj otrok nenormalen in da ga izoliraj in izpiši iz vrtca ? A a..... In pazi, VSAKEMU se lahko to zgodi. Tudi tebi in tvojemu dečkotu. Praviš, da je mali kuža, ki grize, star ŽE dve leti? Opa..res grozno, kak velikan je že, pa še ne ve, kaj se v velikem svetu sme in česa ne... Vesna, to je malo, majčkeno bitjece, ki sploh ne ve, zakaj grize. Verjetno ve, da ni ravno prav, ker ga potem vsi kregajo, ne zna si pa pomagat. Resnično ne, verjemi. Premajhen je še. Naša družba pa je, to si tudi ti dokazala, naravnana tako, da takoj, ko se ponudi prilika, s prstom pokaže na nekoga in ga okategorizira, da je nenormalen, da ne paše sem, ne paše tja, da ga je treba izločit. Boljša pot bi bila, da bi, kot predsednica izpostavila problem in rekla : dragi moji, kaj bomo naredili, da bo za vse prav? Sošolec od moje ta srednje hčerke je čudak. Po vseh merilih. Jao, kam vse so ga že hoteli poslati. Dokler ni, revež, na srečo, naletel na učiteljico, ki je ugotovila, da lažje piše stoje, pa da veliko ve, če mu je dana možnost govoriti, ne pa to isto znanje napisati. Da ne zna držati vilic in noža, samo zato, ker jih doma ne uporabljajo. Da pa je to opravilo odlično obvladal, ko mu je samo dvakrat pokazala, kako se reči streže. Pogovarjali sva se kot kolegici, zato mi je zaupala, javno tega ni nikoli izpostavljala. Ker bi se marsikdo zgražal in fantek bi bil še bolj popljuvan, lahko celo zasmehovan od sošolcev... Za v posebno šolo??? Neeee, samo malo drugačen je in z leti se bo ta "drugačnost" prilagodila in zlila z okolico. Ker priznaj, da smo vsi malo čudni na svoj način. Še dobro, da je moj v Nemčiji do konca tedna - če ne bi ga šla zdaj takoj mal grickat. A te kregam, a ne? Še "strokovno" mnenje : Vsakemu staršu je neprijetno, če njegov otrok grize in tepe vrstnike. Brez panike. Nekaj agresivnosti je prisotne prav v vsakem otroku. Prav tako je pomembno, da se starši agresivnih otrok zavedajo, da so čustva jeze normalna in sprejemljiva, nikakor ne znak nenormalnosti. Pomembno pa je, da otrokom omenjena čustva pomagamo razumeti in jih pravilno izraziti. Zatiranje agresivnih čustev ima lahko nasproten učinek, saj se jeza nabira in razlije ter privre na dan v situacijah, v katerih na videz nima kaj iskati.