rumba
|
*baja, tam okoli 6 tedna, nato pa 3 meseca starosti pride do "preskoka rasti", ko dete kar naenkrat zahteva več mleka, kot ga prsi trenutno proizvajajo. Ti dobiš občutek, da so popolnoma prazne, otrok pa joče, ker želi še. To sicer ni nujno, da se zgodi, a velikokrat se. Jaz sem imela občutek, kot da je zmanjkalo mleka čez noč. Prsi rabijo kak dan ali dva, lahko tudi tri, da se ponovno vspostavi ponudba in povpraševanje. Otroka v tem času čimveč pristavljaj, da so prsi čimbolj stimulirane. Jaz takrat nisem dodajala nobenega dodatka (smo jokali dva dni), da sta res fejst sesala, veliko sem pila, počivala in je bilo po dveh dneh spet kot manjši naval mleka. Sicer pa po tem, ko se vspostavi ponudba in povpraševanje, dojke niso več napete, kot prve dni, mleko ni nujno, da izteka in šprica..., pa to ne pomeni, da ga je premalo. Proizvede se ga toliko, kot ga dete zahteva. Na začetku se ga več in ga po podoju lahko več iztisneš. Sicer pa verjetno poznaš občutek, ko dete nekaj časa sesa, šele po nekaj minutah pa se začuti, kako se mleko sprosti. To se ne zgodi takoj, ko se dete prisesa, kar malega seveda lahko ujezi. Se bo pa prej sprostilo, če se ti fajn sprostiš (naj ti bo maksimalno udobno, ne misli na to, ali je mleka dovolj, jaz sem kar kako knjigo zraven brala, da sem čimbolj odmislila skrbi...). Zato tudi pravijo, da je pivo dobro za mleko. Pa ne da poveča količino, pač pa tebe sprosti in mleko hitreje priteče. Koliko podojev je dovolj, nimam pojma. Eni se dojijo 8x, drugi 14x.... nimam pojma. Nikoli nisem znala odgovoriti na vprašanje, kolikokrat na dan se moj otrok doji. Jaz sem ju pristavljala vedno, ko sta zajokala, pol sem pa že videla, če hočeta jesti ali ne. Glede bradavic: ali si že prezkusila Multi-Mam blazinice, proizvajalec BioClin B.V.? Vlažilno blazinico položiš na bradavico in nosiš pod modrčkom. Menda so še bolj učinkovite kot Bepanthen mazilo. Jaz sem tega na debelo namazala po poškodovani bradavici, položila gor zloženec in tako pustila pod modrčkom do naslednjega podoja. Mamice, ne se preveč sekirati, če dojenje ne steče. Važno, da ste ve naredile, kar ste lahko, če pa kljub temu ne steče, pač ne! NISTE zaradi tega slabe mamice!!! Ne si tega očitati! Ste najboljše za svoje dete, vsem pač očitno ni dano, da polno dojijo.
|