beti 1
|
Pozdravljena! Jaz sem bila vegetarijanka kakšnih 8 let. Nisem jedla nobenega mesa, le jajca in mleko in mlečne izdelke. Meso sem nehala jesti, ker mi ni bilo všeč. Ko sem spoznala sedanjega moža in se pričela bolj aktivno ukvarjati s športom, sploh pa potem v nosečnosti sem ugotovila, da brez mesa ne morem shajati, ker si moje telo ni opomoglo po naporih (celodnevno plezanje, turno smučanje,...). Tako, da zdaj jem ribe in perutnino. Goveje in svinjsko meso mi še vedno ni všeč, ker smo, ko sem bila otrok, doma jedli povečini samo to. Namesto mesa dobiš seitan= iz pšenice in Tofu= iz soje in ogromno izdelkov ala hrenovke, klobase, mortadela,... iz teh dveh surovin. Je pa seveda vse cenovno nekje na nivoju najkvalitetnejšaga mesa, ali dražje (se mi zdi, že dolgo nisem kupovala). Soja je nasploh zelo uporabna alternativa mesa. Kar se tiče škodljivosti vegetarijanstva to velja predvsem za tiste skrajne oblike, kot so fruktarijanci ipd, ki jedo samo sadje in zelenjavo. Človeški organizem za normalno delovanje rabi živalske beljakovine in maščobe, ki pa jih dovolj dobiš, če imaš v prehrani ustrezno količino mleka in mlečnih izdelkov, lahko tudi jajca. Vendar s tem le težko zadostiš potrebam telesa po železu, predvsem v nosečnosti zna biti to težava. Posledica dolgotrajnejšega vegetarijanstva, posebno če ješ malo živalskih beljakovin, je manj elastična koža= večja verjetnost za epiziotomijo pri porodu. Sodobni dietetiki ne nasprotujejo lakto(mleko)+/-ovo(jajca)-vegetarijanstvu, seveda pa mora biti tudi tak način prehranjevanja usklajen (pravo razmerje ogljikovih hidratov, beljakovin, maščob), kar je nekoliko težje doseči, kot pri standardni prehrani. Odločitev, da ali ne je pa čisto v tvojih rokah. lp beti 1
|