|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Kam vodi snobizem?
23.2.2007 8:50:45   
Olivija
IZVIRNO SPOROČILO: hariba

Nimam nič proti, če se kdo od staršev, ki obvlada tuj jezik občasno doma tako pogovarja z otrokom, v javnosti se mi zdi pa glupo.

pri dvojezični vzgoji je pomembna doslednost. Najboljši rezultati se dosežejo, če starš stalno govori z otrokom v enem jeziku, tudi v javnosti, pa naj si folk misle kar hoče, ne res, jaz se z otrokoma  edino v družbi ožjih prijateljev pogovarjam slovensko, za javnost mi je pa prav vseeno.

Ne bi pa z njima nikoli govorila angleško, ker se mi zdi, da tolk pa res ne znam. Če pa nekdo, ki je native speaker  (ali pa nekdo, ki se je nekaj let živel v tujini) govori s svojim otrokom v tem jeziku, je pa to lahko edino prednost za otroka.
In tudi to je res, da velikokrat dvojezični otroci kasneje spregovorijo, kar pa ni nič narobe.

Moj oče se je nemško naučil šele v Avstriji, ampak to tako perfektno, da tudi naglasa ni imel. In se mi zdi škoda, da sem se jaz morala naučiti slovensko šele, ko smo se preselili, ker bi lahko on že prej poskrbel za to.

< Sporočilo je popravil Olivija -- 23.2.2007 8:57:05 >

(odgovor članu hariba)
Neposredna povezava do sporočila: 26
23.2.2007 8:55:39   
lenika
IZVIRNO SPOROČILO: al bina

Snobizem gor ali dol, meni se ensotavno to zdi malo glupo.

user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 27
23.2.2007 9:03:02   
Olivija
še dober, da obstajajo družine, ki se jim to ne zdi glupo user posted image , ker smo prav prijetna skupinica, ki se vsak teden dobiva in ob tem spodbujamo dvojezičnost naših otrok. Razlogi so pa različni, veliko teh družin je mešanih, so pa tudi take, kjer prevladuje samo ljubezen do jezika.

(odgovor članu lenika)
Neposredna povezava do sporočila: 28
23.2.2007 9:18:45   
Anonimen
Ne vem, zakaj bi to bil snobizem ali pa glupo. Moj sin se je rodil v dvojezični držini. In že od rojstva naprej se z njim pogovarjamo v obeh jezikih - maternem in "faternem". Pri dveh letih ima res morda okrnjen besedni zaklad, ampak pa razume oba jezika. Jaz se z njim pogovarjam večinoma slovensko, oče v obeh jezikih, babica in dedek pa v drugem jeziku. Če mi sin reče kaj v jeziku očeta, mu v tem jeziku tudi odgovorim, če mi reče slovensko, mu odgovorim slovensko. In to ni nikakršen snobizem ali glupo. To je del kulture mojega otroka. Če je otrok iz mešanega zakona, ima pravico spoznavati tako kulturo svojega očeta kot kulturo svoje matere. To se mi zdi edino fer. Je pa res, da tisti, ki ne živite na dvojezičnem področju, na te zadeve gledate drugače.

In glede na to, da so otroci najbolj fleksibilni za učenje jezikov prav v najnežnejšem otroštvu, je edino pravilno, da mu jezik predstaviš takrat. Da mu pride v uho. In glede na to, da smo v EU, kjer je uadni jezik angleščina in bo to najverjetneje tudi njegovo delovno orodje, menim, da je prav, da otrok spozna tudi ta svetovni jezik. Zamišljajte si, kako se počutite, ko vsi okoli vas govorijo angleško, vi pa nimate pojma, za kaj gre (tisti, ki ga ne obvladate). Učenje jezikov je kapital. In lep pregovor pravi: Koliko jezikov znaš, toliko veljaš.Vsak pa seveda dela po svoje, kakor želi.

(odgovor članu Olivija)
  Neposredna povezava do sporočila: 29
23.2.2007 9:21:14   
viv_
To ima smisel, če tuj jezik obvladaš 100, na nivoju "native speaker". Sicer pa otroku vcepiš napačne izgovorjave, napačne vzorce in je potem še teže.

Jaz recimo da kar obvladam angleško (sem bila n-krat v Angliji, tudi študirala sem tam), pa si ne bi upala tega počet s tamalo, ker bi ji lahko naredila več škode kot koristi. Kaj ima pa od tega, da pri 3 letih ve, da je avto car in mačka cat pa ne vem.

Kar se pa tiče dotičnega očeta: lahko pa, da je on iz mešanega zakona in bi rad, da otrok zna tudi drugi jezik... saj ne veš. Ni mi pa to snobizem...

Mirna - 19. 12. 2003
Zarja - 30. 10. 2006

(odgovor članu Olivija)
Neposredna povezava do sporočila: 30
23.2.2007 9:35:52   
Pajaca
Jaz sem že razmišljala da bi tamaledva učila italjanščino (angleščino bodo itak imeli v šoli) ampak kot pravi viv je ne znam 100% in se ne upam. Ju pa bom naučila vsaj osnovne fraze, da se bosta po I znajdla, konc koncev smo res veliko tam in je čist fino če otrok vsaj nekaj zna.

Pa mi to ni noben snobizem, ampak pač neka nuja ker smo res veliko v I in ker imamo tam celo goro sorodnikov.

Če pa nekdo res obvlada pa ne vem zakaj je to snobizem. Pač otroka naučiš še en jezik in men se zdi to čist fino. To otroku sigurno ne bo škodilo.

(odgovor članu viv_)
Neposredna povezava do sporočila: 31
23.2.2007 9:42:44   
spacey
Jaz sem tudi že razmišljala, da bi tamalega vzporedno učili še dva tuja (evropska) jezika, ker se v teh zgodnjih letih, res najlažje nauči.
Otroci dobesedno absorbirajo informacije, kot spužve so in jim sploh ni težko kaj takega, nam odraslim je pa to že tu-mač.

Meni se to zdi ok.

"Fake it until you make it."
Sweet Like Chocolate

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 32
23.2.2007 9:48:26   
Anonimen
In kje je tukaj snobizem, če starši učijo otroka tujega jezika user posted image

Snobizem bi bil, če bi starši otroka poslali v tri različne jezikovne šole + še v ZDA študirat angleščino samo zato, da bi se pokazali pred sosedi, da imajo veliko denarja.

(odgovor članu spacey)
  Neposredna povezava do sporočila: 33
23.2.2007 9:55:44   
April
Snobizem pomeni domišljavost, da misliš, da si boljši od drugih, da druge ponižuješ, da gledaš zviška nanje..

Če svojemu otroku nudiš veš luksuz tega sveta, (a ga hkrati učiš spoštljivega odnosa do drugih, neošabnossti...)to ne pomeni, da si snob.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 34
23.2.2007 10:07:07   
Anonimen
To pa res ni snobizem, vsaj meni ne. Če bi otroku kupoval samo dolce&gabana cunje, vse drugo bi bilo drek, ker ni pravega "porekla", to je snobizem. Ali pa, ko je moj kolega od enega drugega kolega dobil povsem nov plašč in mu ga je fotr prepovedal nosit, ker ni bil nov, ampak dobljen iz druge roke user posted image . To je snobizem. Oz. karkoli iz Fraizerja user posted image

Veš, sem v moralni dilemi. Po eni strani bi rada, da ima moj otrok otroštvo - torej se brezskrbno igra, živi v svojem pravljičnem svetu,... Po drugi strani pa je današnji svet zelo krut. Če se sam ne boš znašel, te bodo povozili. In se sprašujem, kje potegnit mejo. Po eni strani moram otroka opremit za ta svet, po drugi strani ga nočem zamorit in mu uničit otroštva. Danes lahko nekaj narediš iz sebe (pa ne nujno v finančnem smislu) samo če si ali zelo iznajdljiv ali pa opremljen s čim več znanja, tudi jezikovnega. Če bi obvladala nek tuj jezik v nulo, potem bi otroka ta jezik učila. Saj po drugi strani, moje sestrične tudi obvladajo italijansko, ker so kot otroci gledale italijanske risanke. Naj njihovim staršem rečem, da so snobi, ker so jim pustili gledati RAI namesto SLO1? Nekako dvomim, da ta očka svoje otroke uči angleško, ker se ima za nekaj več. Verjetno mu je znanje tujega jezika vrednota in bi to vrednoto rad prenesel tudi na svoje otroke. Oz. nekateri starši s svojimi otroki počnejo še veeeliko hujše stvari, kot da se z njimi pogovarjajo angleško user posted image . OZ. če jim paše, zakaj pa ne? Na mene njihov način življenja nima nobenega vpliva.

Moj sosed je enkrat rekel: zakaj se moramo mi učiti angležko, zakaj se angleži ne učijo slovensko? Ja, res, je zrno resnice v temu vprašanju. Ampak realnost je drugačna.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 35
23.2.2007 10:14:47   
nuala
Mogoče se pa selijo, pa pripravljajo otroke?

Zakaj bi učil prašiča letati; izgubljaš čas in vznemirjaš prašiča.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 36
23.2.2007 10:26:21   
Slončica
Men je to daleč od snobizma.Če pogledam pr seb, bi mi kr prov pršlo da bi me doma že v vrtecu učili kakšnega tujega jezika,ne da bi mi ga vbijali v glavo,ampak skozi pogovor in igro naravno priučili.Sama ne obvladam tok,da mi malo učila,jo bom pa vpisala v tečaj če si bo želela.Snobizem bi bil za mene,če bi otroka učili,da so vsi ki ne znajo govort npr.angleščine manj pomembni itd...Možno je pa tudi da se selijo in se pripravljajo na osnonve fraze,pa da bo znal povedati kdo je in kje je doma.Sicer pa kaj vas motijo ljudje,ki odstopajo od standarda?user posted image

(odgovor članu nuala)
Neposredna povezava do sporočila: 37
23.2.2007 10:30:46   
baguSka
Uf blagor malim... Men je pa fuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuull zal, da se tud z mano niso pogovarjal v cimvec razlicnih jezikih... user posted image

Jst bom tud probala moje cimvec naucit cimbl zgodi. Takrat najvec odnesejo baje in zakaj nebi, ce jim to lahko kvecjemu 'pomaga' da bodo kasneje bl tekoce govoril. Skoda je samo to, ker sama ne poznam vec jezikov, ki bi jih lahko prenasala naprej.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 38
23.2.2007 10:32:06   
baguSka
Sicer pa kaj vas motijo ljudje,ki odstopajo od standarda?

Am.. mogoce zato, ker so sami prevec standardni!?user posted image

(odgovor članu Slončica)
Neposredna povezava do sporočila: 39
23.2.2007 10:32:43   
ZARA
Primer "snobizma" št.2 : Moja pupa pa res zna ene par angleških besed, ampak to iz risank. Ker so pač vse te celovečerne risanke v angleščini. In če me kaj vpraša, ji valjda povem kaj pomeni. Čist sem zasnobirana.

This will take some time depending on
your operating sistem and hardware.
(plačano oglasno sporočilo).

(odgovor članu Slončica)
Neposredna povezava do sporočila: 40
23.2.2007 10:33:34   
baguSka
Mogoče se pa selijo, pa pripravljajo otroke?

Tud na tole sm pomisnla... Sicer pa, tud ce se ne selijo nima veze. Vedno je veeeeliiiiiik +, ce znas v zivljenju vsaj kaksen svetovni jezik. In bolj ga ne mores obvladat, ce z njim odrascas.

(odgovor članu nuala)
Neposredna povezava do sporočila: 41
23.2.2007 10:34:16   
baguSka
Čist sem zasnobirana.

Itak!!!! Kaj sploh misls!?

(odgovor članu ZARA)
Neposredna povezava do sporočila: 42
23.2.2007 10:49:27   
fuzzy
Preštudirala sem teorijo dvojezičnosti in se pogovorila s kolegi in prijatelji, ki dejansko živijo v tujini in tudi njihove izkušnje govorijo v prid takemu učenju jezika. Tu namreč ne gre za nekaj vodenega ali za kakršno koli prisilo. Otrok pač komunicira s starši o vsakodnevnih rečeh.

In tudi kakega snobizma v tem ne vidim ali kakega 'zaničevanja' slovenščine - en starš pač skrbi za materinščino, drugi pa za znanje tujega jezika. Meni se pri tem ne zdi nič narobe. Več se mi zdi narobe s tem, da se otroke pri treh letih pošilja na tečaje tujega jezika. Tisto se mi med drugim zdi tudi stran vržen denar, saj sem lahko videla, kakšna korist je od tega.

(odgovor članu baguSka)
Neposredna povezava do sporočila: 43
23.2.2007 10:58:24   
polma
Ne morem se zadržat- user posted image user posted image user posted image wanna-be svetovljan user posted image user posted image user posted image !!! Jaz ga ne bi mogla več gledat -po tem ko bi zvedla, da je en navaden Janez- kako z otrokom ne govori slovensko, ne da bi crknila od smeha user posted image user posted image user posted image .

P.s. V 4.r. sem se začela učit angleščine, v 7.r latinščine, v gimnaziji  francoščina in španščina, italijansko sem govorila včasih z babico, razumem nemško. Ta gen se je prenesel tudi na malo, po posluhu loči jezike med sabo od, ne vem-tretjega leta. Dano v zibko, ni bilo treba kaj dosti podmazat. Hočem reči-če imaš posluh za jezike, ni važno, kdaj se jih učiš. To, da se mali otroci hitreje naučijo jezika, so najbolje izkoristlie te šole angleščine, ki pri belem dnevu obirajo starše, da potem otroci znajo zapet "ici-bici spyder" ( nimam pojma, kako se to napiše).
Jaz grem rajši po koroškem po  kranjskem z zakrivljeno palico v roki na gorenjsko kjer gore so....

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 44
23.2.2007 11:01:31   
fuzzy
IZVIRNO SPOROČILO: polma

italijansko sem govorila včasih z babico,

user posted image Torej bi tudi za tvojo babico lahko rekli, da je wanna-be svetovljanka? user posted image
Glede tečajev zgodnjega učenja jezika se pa strinjam.

(odgovor članu polma)
Neposredna povezava do sporočila: 45
23.2.2007 11:08:08   
polma
Ne, goričanka je bila, pa je govorila italijansko, tak ko vsi primorci. Sory, men je to smešen, nisem hotla nikogar užalit, ampak res. 

(odgovor članu fuzzy)
Neposredna povezava do sporočila: 46
23.2.2007 11:10:53   
fuzzy
IZVIRNO SPOROČILO: polma

Ne, goričanka je bila, pa je govorila italijansko, tak ko vsi primorci. Sory, men je to smešen, nisem hotla nikogar užalit, ampak res. 

Ne, sploh ne gre za užaljenost, samo zabavno se mi je zdelo, kako simpatično si potem dala zraven svojo babico, ki je v bistvu delala isto kot ta oče - vnučko je učila tujega jezika. user posted image
bravo babi user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu polma)
Neposredna povezava do sporočila: 47
23.2.2007 11:17:40   
Pajaca
Kaj pa če imajo dvojno državljanstvo, pa bi otroka naučili še ta drug jezik, da bo lepo znal oba jezika.

(odgovor članu polma)
Neposredna povezava do sporočila: 48
23.2.2007 11:19:06   
Anonimen
Seveda! Otrok mora spoznavati obe kulturi - tako očetovo kot materino.

(odgovor članu Pajaca)
  Neposredna povezava do sporočila: 49
23.2.2007 11:24:10   
tina a
Ma ste jo napadli. Ženska je samo napisala, da se ji zdi "glupo", da se z otroci "ena čist navadna tuna" (beri ata slovenec) pogovarja angleško.

Kar se tudi meni zdi.

Jaz osebno govorim dva jezika (angleško in nemško), malo tudi hrvaško ker je moja babica dalmatinka, ki se je z menoj pogovarjala slovensko. In imam tudi dva otroka, ki imata izreden posluh za jezike - in se strinjam s tem da je potrebno otročke učiti tujih jezikov. Ne strinjam pa se z načinom, ki ga je ubrala ta družina.

Če je družina "mešana" - je katerikoli starš tujec, je nekako logično da se bodo pogovarjali z otrokom v obeh jezikih - že zaradi ostalega sorodstva, ki govori v tujem jeziku.

Tako da, ja podpiram dvojezičnost - ampak ne na tak način, da se ata in mama oba slovenca pogovarjata z otroci eden ang. drugi slo.

Malo mimo.

(odgovor članu fuzzy)
Neposredna povezava do sporočila: 50
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Učenje skozi igro: Zakaj je igra najboljša...
Učenje skozi igro omogoča otrokom naraven razvoj, izboljšuje njihove kognitivne, socialne in čustvene veščine. Otroci se...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?