mamsi
|
Premalo vemo, zato moj predlog ali pogled na tvojo situacijo ne bo pravi. Ampak ti ga vseeno napišem. Paziti moraš, da zaradi neprimernega vedenja tvoje hčere ne boš imela za slabo osebo. Hitro se nam lahko zgodi, da se nam zdi nekdo slab samo zato, ker se neprimerno vede. Po mojem se tako samo odraža pomankanje pozornosti pri njej. In bratca krivi, ker jo je deloma vzel. In to postane začaran krog. Kregana je, ker se slabo vede, tepe, je nasilna, ona nato rabi še več pozornosti, zato še bolj krivi bratca, je še bolj nasilna, ker ste ga crkljali, ko je bil poškodovan, nje pa ne... Vse je razumljivo, razumem tebe pa tudi hčerko. Jaz bi poskusila z druge strani. Kaj si mislila, ko si rekla, da ste se hoteli drugače oddolžiti hčerki? Otrok je otrok, mislim, da ne zna sprejet oddolževanja. Rabi pozornost, tvoj čas in poljube, crkljanje, lepe besede, občutek, da je edinstven in pomemben. Vsak to rabi. Če nečesa primankuje, to skuša izzvat, pa čeprav na nasilen način. Jaz bi v tem primeru jasno postavila meje dopustnega obnašanja. - BOŽAMO, NE TEPEMO - POVEMO, NE VREŠČIMO - Vzela bi si čas in se ukvarjala po službi samo z otroci. Kuhanje in ostalo delo bi drugače organizirala, prestavila, poenostavila, lahko počaka. Sedaj so pomembni samo otroci. - Prosila bi moža za prisotnost, da se bi lahko ukvarjala samo z enim otrokom naenkrat. - Če bi prišlo do nasilnega vedenja, bi bila tako lahko zraven in skušala preprečit z izjavo, TO SE NE SME! ALI JE TEBI VŠEČ, ČE TE UDARIM PO GLAVI? Vedno in dosledno, dokler jima ne pride v kri. - Otrokoma bi se vsak dan posvetila tudi vsakemu posebej, se igrala, pogovarjala, pela, šla na sprehod....Oba bi pridobila dovolj pozornosti in občutek, da sta pomembna. - Uporabljala bi veliko pozitivnih besed, "ponosna sem nate, rada te imam, če poliješ, pobriši, poglej, kako si/znaš biti sposobna, prijazna, pridna si, prijetna,...", seveda, ko se s tvojo spodbudo za tako izkaže. - Če bi kaj narobe naredila, bi povedala, kako bi bilo bolj prav in ne bi niti z besedico kritizirala njune osebnosti. Daj hčerki vedet, da je pomembna, posebna, četudi ni bolna. Zdi se mi, da je vaš sin tako prijazen, ker je deležen vse prijaznosti in pozornosti, ki jo potrebuje. Vendar jo potrebuje tudi hči. V nobenem primeru pa to ne pomeni, da se kdorkoli lahko obnaša nasilno, za to ni opravičila.
|