Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: Kuba A ti pa lahko omejuješ meni to svobodo, da ne morem biti na enem mestu - ker je tam kadilec? Nihče ti ni rekel (ne človek ne zakon), da NE SMEŠ biti tam, kjer je/so kadilec/kadilci. Velika razlika je med tem, kaj NE SMEŠ in česa si NE ŽELIŠ. Kaj si kdo sme ali ne sme želeti, pa ni v nobenem zakonu in tudi nikoli ne bo. Tako, kakor si ti NE ŽELIŠ biti v prostoru, kjer so kadilci, tako je morda kateremu kadilcu vseeno, ali so v prostoru nekadilci ali ne. Se pravi, kadilci imajo svobodo da ga zapalijo kjer hočejo in drugi MORAJO to vdihovat. Če jim to ni OK pa naj grejo, kjer ni kadilcev Pa čeprav bo to v gostilni, kjer je prostor za nekadilce a se cigaretni dim vseeno voha? Tudi tole si "malenkost" kiksnila. Kadilci NIMAMO svobode, da bi lahko kadili, kjerkoli si to zaželimo. In čeprav kot kadilka, se s tem popolnoma strinjam. Če bi imeli to svobodo, bi kadili na avtobusih, v čakalnicah zdravstvenih domov, v šolah na roditeljskih sestankih in podobno. Pa ne. Ker je prepovedano, s čimer se strinjam. Tisti, ki zakon vseeno prekrši, seveda riskira ustrezno kazen (ki je po mojem mnenju premajhna). Drugače pa... ja - tako, kakor moramo iti kadilci prižgat cigaret tja, kjer je dovoljeno, tako gredo lahko tudi nekadilci tja, kjer se ne sme kaditi, če jih tako zelo moti biti v istem prostoru s kadilci. Oboji imamo/imajo svodobno izbiro. In zato je tukaj samo vprašanjke strpnosti in tolerance. Če smo lahko kadilci toliko potrpežljivi (pustimo izjeme, seveda), da ne prižgemo cigareta na avtobusu, medtem, ko se peljemo iz enega kraja v drugega, potem naj bodo tudi nekadilci toliko strpni, da bi se lahko zavedali, da če so na prostoru, kjer se SME kaditi, potem lahko tam slej ko prej pričakujejo kadilca. Ki bo kadil, seveda. Svodobna izbira nekadilca pa je, ali tam bo ali tam ne bo. IZVIRNO SPOROČILO: primoza Drugače pa kadilci samih sebe ne vohajo Kar sploh ni res. Seveda se vohamo. Razlika je samo v tem, da se tega vonja slej ko prej navadimo in da nes sčasoma ne moti več. Vohamo pa se. IZVIRNO SPOROČILO: domci naj kadijo IZKLJUČNO V SVOJIH STANOVANJIH in ZASTRUPLAJO SAMO SEBE. Naj se potem v zakon doda še člen, da moramo imeti stanovanja neprepustno zaprta in da moramo imeti na oknih in vratih filtre. Za vsak primer... če bi ravno kdo stal pod mojim oknom in s kom klepetal, tačas, ko jaz zračim... IZVIRNO SPOROČILO: anonimen bodite pa vi toliko uvidevni in olikani, in ne vozite otrok v gostilno.... Tudi to bi znalo biti res. In če že ne - že dolgo nisem videla gostilne, ki ne bi imela nekadilskega predela. To, da ni ločen ustrezno, je res, ampak to pa ni pristojnost kadilcev, temveč države, ki (do sedaj) za to ni ustrezno poskrbela. In posledično je logično, da si gostinci niso delali dodatnih stroškov s pregraditvami. Če že obstaja jamranje, kakšni zmaji smo matere, ki kadimo vpričo svojih otrok in to po možnosti še v lokalu - koliko boljše pa ste potem tiste matere, ki samo zaradi lastne sebičnosti (beri: HOČEM popiti kavo v lokalu, ne doma, čeprav jo imam doma tudi) vozite otroke v zakajene lokale, pa čeprav vnaprej veste, da so taki in da tam ne boste mogle storiti popolnoma nič? Jaz ne vidim bistvene razlike v tem, katera je kakšen zmaj... IZVIRNON SPOROČILO: plenicka tudi mamice si kdaj zaslužimo usesti v lokal in spiti kakšno kavico, čaj ali sok in poklepetati s kakšno prijateljico... Se popolnoma strinjam. Družabno življenje se NE konča, ko imaš otroka. Ampak poleti ima ogromno lokalov mize tudi zunaj, torej je po moji logiki sedenje zunaj logična odločitev človeka - nekadilca, ki se ne želi zadrževati skupaj s kadilci. Vsaj jaz bi tako naredila, če bi bila nekadilka: sama bi se umaknila, ne pa, da bi podila kadilce od nekod, kjer imajo zakonito pravico biti, sedeti, piti, klepetati ali karkoli pač že. Pozimi pa... hmm... ali v tiste neugodne vremenske razmere (ne izpostavljajte, prosim, letosšnje zime, ker to ni zima) peljete otroke ven samo zato, da greste v lokal? Jaz ne. Zakaj bi moral otrok zmrzovati (če ne drugje, pa vsaj na poti do lokala in potem nazaj domov) samo zato, da jaz z nekom popijem kavo in poklepetam? Ni potrebe. Ne zanj, ne zame. Kavo popijem doma, ljudi povabim na obisk na toplo (ali pa grem jaz k njim - topel prevoz je pred blokom), poklepetam po telefonu ali MSN-ju in, v končni fazi, če že moram ven - počakam, da pride domov Kamikaza in se za kofetkanje zmenim takrat, ko grem lahko brez otrok. Kar se mi zdi pošteno do vseh. IZVIRNO SPOROČILO: anonimen prideš k zdravniku in te najprej vpraša če kadiš, potem si pa pečen mater, od raka do hemeroidov ali pa zobobola, vse po vrsti te matra samo zato ker kadiš To bo to. Najbrž sem bila zato samo 3x v življenju pri zdravnikih in še to v porodnišnici: 1x, ko sem se jaz rodila in 2x, ko sem šla jaz rodit. IZVIRNO SPOROČILO: bumerang Kar se mene tiče, nisem pisala o javnih prostorih v katerih se lahko kadi. Tam imaš, definitivno, pravico kaditi. Zaenkrat. Zato jaz v take prostore na zahajam, še manj pa vanj vozim svojega otroka. Moje pisanje se je nanašalo da druge primere, kot npr. Mirno sedim na plaži meter od morja in se igram s svojim sinom nakar se pred naju takorekoč pred nos usede gospa, noge namoči v vodo, in si prižge enega. Meni nič tebi nič. Je to zate kultura kajenja ali kulturno kajenje? Pišeš o eni in isti stvari. Javna plaža je (zaenkrat) prostor, kjer je dovoljeno kaditi. V osnovi je torej to enako kakor v lokalu. Poudarjam - zaenkrat. IZVIRNO SPOROČILO: Mič Zadnje dni opažam, da me na vsaki kavi sprašujejo, če me cigareta moti Močno upam, da to ne leti name. Že res, da me na "eni kavi" sploh ni bilo (o tem bova drugič ), ampak obljubim, da te ne bom nikoli več vprašala, če smem kaditi zraven tebe. Velja?
|