nejcko
|
Ta obdarovanja otrok so postala nočna mora, še več, zdi se mi, da se z vsem tem že krepko pretirava. Ampak potrebno je vedeti, da smo glavni krivec za to prav mi, odrasli, čeprav smo tudi sami žrtve nekega družbenega vzorca zadnjih let. Obdarovanja otrok (ali staršev) se začne že z rojstvom otroka. Kaj kupiti? Koliko denarja temu nameniti? Pa pridejo prvi rojstni dan, pa prvi Miklavž, Božiček, dedek Mraz, ki se jih otroci sploh ne zavedajo, folk jih pa obdaruje kot za stavo. In ko se zgodi (samo nekatere poste na RR poglejmo), da stari starši ali kašna tetica, bog ne daj naša najboljša prijateljica otroka ob teh praznikih ne zasujejejo z darili, takoj v jok pa na drevo z vprašanjem: A mojega otroka nimajo dovolj radi A je manj vreden od svojega bratranca Tukaj in samo tukaj se začne, nadaljuje pa v vrtcu, šoli, kjer se otroci bahajo drug drugemu, kaj vse so dobili. Druga stran medalje pa je dejstvo, da otrokom dandanes darila v obliki oblek ipd. ne pomenijo a ma nič, manj kot nič, sploh fantkom. Baš njih boli za tako ali drugačno majčko ali hlače, saj jih imajo itak dovolj, kaj dovolj!, za izvoz jih imajo. In z njimi se (še) ne morejo postavljati pred vrstniki kot se lahko z raznimi utripajočimi, piskajočimi in poskakujočimi igračami. Tukaj je pač otroke po eni strrni potrebno razumeti. Vsekakor pa je dobro, da otroka na tem področju čim bolj omejimo - ena ornk igrača (po možnosti od staršev) na obdarovalno obdobje, vsem ostalim pa ukazati, naj svoja darila omejijo na minimum. Samo to nekaterim staršem očitno dela probleme (v njihovih glavah, kakopak), češ babice in dedki pa morajo ja bankrotirati, da dokažejo, kako neizmerno ljubijo svojega vnuka Meni je prav všeč, da moja starša mojih otrok ne zasipata z materialnimi darili. Za enkrat naš 5-letnik ob tem ni pokazal nikakršne prizadetosti, niti ne ve, da mami njegova denarna darila nalaga na njegov bančni račun. In zaenkrat je čisto zadovoljen s simbolno čokolado. Moj nečak je pa druge sorte. Letos je izjavil, da bo na vabila za rojstni dan napisal, da za darila NE SPREJEMA oblačil, ampak SAMO igrače in denar . Od mene je dobil samo čestitko po pošti.
< Sporočilo je popravil nejcko -- 3.1.2007 10:41:58 >
|