Sita
|
No, za nesrečo je včasih dovolj, da z mislimi odplavaš nekam in nisi pozoren - pri nekaterih. Pri drugih spet pa refleksi sami od sebe pravilno delujejo, četudi mislijo na tisoč drugih reči ali celo na pol spijo. To je zanimivo - da prihaja do takšnih razlik. Vsak sam bi se moral zavedati, kakšen je. Eni med vožnjo jedo, telefonirajo, mahajo z rokami med govorjenjem in so še vedno pozorni. In sedijo sproščeno. Nekateri celo meditirajo - seveda z odprtimi očmi. Drugi imajo tako rekoč nos na šipi in so napeti. No, sama bolj zaupam sproščenim ljudem kot napetim. Tule bi lahko naredili anketo in naredili študije in vse to povezali z značaji oseb. Vendar moj namen ni bil diskutirati o varnosti ali nevarnosti, kamor je tema zašla. Bolj me zanima samo vedenje ljudi - kot je bila prej tema, da nekateri radi seksajo med telefonskim pogovorom oziroma počnejo nekaj v tej smeri, nekateri mogoče kakajo ali lulajo zraven na WC-ju. Ljudje se kažejo povsem drugače kot so v resnici - in zato me to zanima. Takšnih stvari se sosedov ne sprašuje. Naš ugleden sosed, na direktorskem položaju, na primer, je lahko povsem drugačen, kot je videti navzven. Morda seksa po internetu ali je celo odvisen od razvad, o katerih se nam še sanja ne. Zato je lahko marsikdo razočaran - seveda tisti, ki ljudi ne sprejemajo v celoti, ampak imajo le neko predstavo o njih. Kajti mislim, da je vsak človek tako večplastno bitje, da se niti sam ne pozna, kaj šele da bi ga drugi. V vsaki vlogi je drugačen. In včasih je ranljiv, drugič močan kot hrast ali celo surov. In mi tukaj - jaz izredno cenim iskrenost in tule jo vsak lahko pokaže, če hoče, ker je skrit pod nekim nikom in tako neznan. Zato tudi sama včasih napišem stvari, ki si jih definitivno upam, osebno jih pa raje ne bi razlagala naokoli, ker bi bila to lahko velika neumnost, predvsem zato, ker ljudje ne razumejo - si takoj ustvarijo neko svoje mnenje, ki ni objektivno. Samo tukaj je toliko odkritosti oziroma odprtosti, se mi zdi, da marsikaj lahko dam iz sebe, čeprav vidim, da lahko dobim odgovor nazaj kot veliko obsojanje in obtoževanje, ki je pa povsem neopravičeno, ker v resnici pišem stvari iz enega pogleda, kar ne pomeni, da to tudi počnem ali želim početi. Mišljenje je tako kompleksna stvar, da zmeraj, ko nekoga obsojamo, tistemu delamo krivico. Ker tu sta dve stvari: - vsak si sam ustvari svojo predestavo o nekom in če je skladna z njegovimi moralnimi in drugimi načeli, osebo ceni, če ne, pa je zanj nevredna ali slaba - tisti, ki nekaj napiše, lahko v resničnem življenju povsem drugače reagira in mogoče je celo to, da je tukaj na forumu zelo odprt in svobodomiseln, drugače pa je sramežljiv ali celo asketski, lahko pa tudi obratno. Tudi pri tej temi, vidim, je prišlo do nekega nesporazuma. Nekateri napišejo, da so že počeli takšne stvari, drugi jih pa napadejo, kako so neodgovorni. Zakaj napad, saj tisti, ki so to že počeli, vsekakor niso šli tako daleč, da bi jim prišlo in bi izgubili nadzor nad dogajanjem v prometu. Če je bilo hudo, so ustavili. Seveda, če bi izgubili gornjo glavo (no, če spodnjo, bi bil pa že itak kreš), bi pa bilo neodgovorno, to pa res (samo mislim, da je vsakemu njegovo življenje preveč drago, da bi izgubil glavo - katerokoli zaradi tega). No, mogoče ste gledali, je bilo po TV, da nekateri celo ustavijo v tunelih, kjer je razsvetljeno in so kamere in to počnejo. Tisti, ki nadzirajo, se pa smejijo in sedaj so že kazni za to, če te dobijo .... Mislim pa, da razlogi številnih prometnih nesreč niso v tem, da bi ljudje počenjali takšne stvari, ampak povsem drugi .....