ronja
|
IZVIRNO SPOROČILO: Misek Zakaj obravnas pisanje anonimne kot golo pisanje brez ozadja, Tjazyjevemu pa dodajas ozadje? Iskanje krivca tovrstne probleme nikakor ne resuje, jih pa kvecjemu poglablja. Anonimna je verjetno z možem vse razčistila, mogoče ji je celo on vse povedal, kar mu gre na jetra in se bo ona trudila to upoštevat in obratno, seveda, napisala pa je samo to, kar ji je bilo najpomembnejše - da jo ima še rad in bi rad bil z njo... Zato so se začeli ljudje usajat, da nista nič rešila. Če bi napisala, kaj sta se dejansko zmenila, kaj on rabi in česa noče, in obratno, kaj je on rekel na njene pritožbe, bi verjetno vse skup zvenelo precej bolj realistično in bolj podobno reševanju problema. Zopet pri dvojnih merilih. Ce je pomembno, kako je nekomu zvenelo kar je anonimna napisala, zakaj ni pomembno kako je njej zvenelo to kar je njej bilo napisano. Če imaš nekoga rada, ti je važno, kako se počuti... In če veš, da ga boš z napadom (v smislu, zdaj in točno zdaj se pa morava to zmenit, zakaj za vraga si ratal tak, zakaj se tak grdo obnašaš do mene... - mislim, da je mel tjazi tak "pogovor" v mislih)... Prosim te preberi se enkrat, brez da bi imela v mislih "prevod" Tjazyjevih ( in ne samo njegovih) besed, pa mi povej, na podlagi cesa bi lahko kdorkoli sklepal, da naj bi se slo za taksen pogovor med anonimno in njenim mozem? Sicer pa, ce me ima nekdo rad, mu bo vazno kako se bom pocutila in bo pripravljen o tem se pogovoriti z menoj in ukrepati. ...informacijo prestavim za kaksno uro dokler ne pride k sebi in preracunljivostjo ali se mi splaca ali se mi ne splaca povedati to ali ono. Zakaj bi se sploh "spreminjala" ce ne ve kaj je narobe in kaj bi bilo smotrno spreminjat? A res kdo verjame, da so medsebojni odnosi tako zastavljeni, da preracunata sprememba pri meni zagotovo rezultira z zeljeno spremebo pri partnerju? Zopet bom ponovila, ne vem od kod komerkoli ideja, da zelja po razgovoru s strani anonimne in njenega pisanja v zvezi s tem, razume kot " tulila bosta, ranila ga bo, prizadela ga bo". Hm, ok, čisto na začetku ti povem, da sem zelo optimistično in mogoče včasih celo naivno bitje, ki je prepričano, da je večina ljudi dobrih: tako anonimna, kot tjazi kot anonimnin mož kot ti itd... POtem ti bo mogoče bolj jasno, kaj hočem dosešt, pa mi ne rata vedno... Torej: sama mislim, da smo se tu vsi trudili pomagat anonimni, vsaj dokler ni napisala, da je zdaj vse v redu - takrat so bili nekateri komentarji res malo žaljivi zanjo, ampak kot sem napisala, se mi zdi, da je to zato, ker ni povedala cele zgodbe in so si jo ljude sami sestavili do konca... Sama verjamem, da sta se zmenila, kot sem tudi zgoraj napisala. Bi bilo fino, če bi anonimna povedala, kaj in kako sta se zmenila, mogoče bi bilo poučno za koga v podobnih težavah... Zato se mi res ne zdi, da bi bila dvolična do njiju? Zakaj "prevajam" tjazija? ker se mi zdi, da včasih vsaj približno vem, kaj če povedat, pa da ima dostikrat point, vidim pa, da s svojim načinom dostikrat ne pride do tistih ljudi, da bi ta point tudi upoštevali... Anonimne ni bilo treba prevajat, vsaj ne do tam, ko je napisala, da zdaj je pa vse v redu. Meni se je zdelo, da sem čisto isto naredila s tem citatom, ki sem ga pustila zgoraj in si ga tudi ti navedla... Glede krivca se 100% strinjam. Zato smo rekli, da se verjetno ni spremenil le mož... Anonimna je bila namreč prepričana, da sta bila ves čas srečna, potem se je pa naenkrat spremenil in zdaj ga hoče nazaj takega, kot je bil... Seveda je pomembno tudi, kako je anonimni zvenelo, kar je tjazi napisal - zato sem ga tudi probala prevest Zato, zaradi anonimne, ne zaradi njega, on tega ne rabi... Če si prebereš moj prvi post, boš videla, da sem prva napisala tjaziju, da niso vsi pogovori taki - in glej ga zlomka, on se je celo strinjal, če še njegov post prebereš... Zakaj smo rekli, da naj mu ne očita, naj bo nežna (da ga ne rani, tuli, kakorkoli pač)? Zato, ker je anonimna očitno žalostna, užaljena in jezna - in v takem stanju navadno nisi najbolj nežen in pozabiš, da trpi tudi tisti drugi... Zakaj se je tjazi bal, da bo to tak "pogovor"? Zato ker je hotela svojega moža nazaj takega kot je bil in ker je že na začetku rekla, da bo rezultat verjetno itak ločitev in v njenem postu res nisem zaznala nekih hudih teženj k temu, da bi rada razumela svojega ljubega, kaj se mu mota po glavi, ker mu je postavila ultimat, kdaj se bosta pogovarjala in ker je tako popenila, ker je šel sam na zabavo... Če imaš nekoga rad, bi rad, da se zabava, tudi če tebi trenutno ni do tega, pač naj gre sam... Seveda, če te ima nekdo rad, se bo v vsakem pogovoril s tabo, ampak od časa in načina je pa odvisno, kako dobro bosta pogovor izpeljala. Za tem ostajam! Če si nežna, lahko dosežeš več. Jaz tega ne vidim kot preračunljivost ampak ljubezen... Ja, nekatere stvari mora vedet, ampak lahko jih povem tako ali drugače... Ne vem, od kod ti ideja, da bi mu nekaj morala zamolčati! Tega ni nihče predlagal! Rekli smo samo, da je treba zbrat pravi čas in pravi način, tak, ki omogoča tudi njemu dialog, da ga vrne, moški se tako težje izražajo z besedami, sploh pod pritiskom... Če ga stisneš v kot, pa čeprav ne tuliš, ne boš nikoli izvedela, kaj ga muči. In on ne bo razumel, kaj muči tebe. Začel bo popravljat simptome, ne bo več hodil sam na službene zabave, itd... ampak odnos zato ne bo nič boljši... Verjamem, da če se pogovoriva, kaj gre komu na jetra in se trudiva to popravit, to vsekakor rezultira v boljšem partnerstvu in verjamem tudi to, da če se res trudiš razumet svojega partnerja, ti ta bolj zaupa in ti sam pove, kaj ga muči in mu niti ni treba hodit okoli... Se strinjaš? Meni (očitno ne samo meni) se je zdelo, da je njen mož že prizadet, da se je začel tako obnašat. In ko je človek prizadet, hitro napade nazaj. Zato moraš bit takrat bolj nežen, če želiš, da se ti odpre... Kadar sta prizadeta oba, je to še toliko težje. Ampak nekdo mora bit prvi...
|