Magi*
|
IZVIRNO SPOROČILO: al bina In res, majo drugačne navade, drugačen pogled na svet. Ali pa to velja za nas? Drugačne navade in pogled na svet imajo lahko do tedaj, dokler ne omejujejo svobode in varnosti drugih, se ti ne zdi? In tretirani so tudi po drugačnih kriterijih kot mi, zakaj? Zakaj moramo mi plačevati davke in ostale dajatve, si pridobiti gradbeno, komunalno in ne vem kakšno še dovoljenje, oni pa ne? Zakaj moramo mi avto vsako leto znova registrirat oni pa ne? Zakaj oni lahko vozijo brez vozniških dovoljenj oni pa ne? In še mnogo zakajev je tu. In tukaj se nikar ne izgovarjajte na drugačno kulturo in navade. Če bi jaz prišla v tujo državo, bi verjetno zame tam veljali tamkajšnji zakoni ali pač dajte se zapeljat npr po Ljubljanskem barju, pa boste videli, da naši dragi Slovenčki tudi gradijo brez gradbenih dovoljenj oziroma vsaj ne v skladu z načrti, po katerih so bila dovoljenja izdana. gradovi, vile, tutti-frutti fasade, šupe, lope, drvarnice, kolesarnice, skladovnice, ki iznakažajo barjanski izgled so lep (a ne osamljen) primer kako tudi naši sorojaki ustvarjajo brez ustreznih dovoljenj. pa se sprehodimo malo dalje in bolj zvečer po ljubljanskih obvoznicah, cestah itd: mularija, ki ima riti polne vsega dirja z neregistriranimi avti, ki jih kupi za tisti večer - za žur- kot zmešana, na koncu avto zažgejo in izginejo v noč. a jih kdo preganja? NE. mulci, polni denarja, pijani vozijo okoli, po možnosti povzročijo nesrečo in jih njihovi uspešni in podjetni ateki rešjo iz zagate. boste rekli, da si izmišljujem? NOAP, se res to dogaja. pa ne gre za čefurje, da ne bo pomote. koliko množičnih morilcev ali vsaj znanih morlicev v zadnjih 30. letih je bilo Romov? jaz se ne spomnim nobenega. se pa spomnim Pluta, Trobca... aja, pa vsi ste "zapeli" na plačevanje davkov, pa računov, pa število otrok, pa molzenje države vam gre v nos. jaz mojega življenja s plačevanjem davkov vred, ne zamenjam za nič na svetu. nisem nikomur fouš. sicer pa je tudi tu gor kar nekaj ponosnih uporabnikov, ki tako ali drugače poskušajo od države dobiti še kako subvencijo, ki je sicer namenjena nezaposlenim, samohranilkam, socialno ogroženim... verjamem, da vam je v določenih primerih težko. trdim pa, da država z politiko, ki jo izvaja, Romski problem pomete pod preprogo in ga prelaga na lokalno raven - naj se folk zaj.... z njimi. ampak takšno ravnanje, kot je bilo sedaj, je povzročilo samo še več sovraštva. na obeh straneh. a so s tem kaj rešili? NE. tudi ne trdim, da poznam rešitev. si pa želim živeti v taki državi, kjer bo vsak odrasel odgovarjal za svoja dejanja, kjer bo zagotovljeno za mirno življenje vseh državljanov, kjer bodo zaščitene osnovne človekove pravice, vsaj dojenčkov in otrok, ki niso krivi, da so se rodili svojim staršem. in še to: v tejle temi pišete, da sicer pa niste nestrpni (al bina, ne leti na tebe, da ne bo pomote) nedolgo nazaj ste udrihali po južnjakih, čefurjih... vedno se najde kak revež, ki je še manj zaželjen, ki je še bolj južni od južnega. ampak taki - južni, lahko jutri postanete tudi sami.