Joe
|
Tule tipka profesor Jože; znoj mu kaplje na tipke, misli na don Kihota in pravi: Da je poleti v slovenskih celinskih (=neobmorskih) hišah vroče, je kriva slaba gradnja in/ali izolacija in/ali slabe navade (odprta okna itn.). Namesto klime raje zrihtajte bajto. Blokovci, pritisnite na stanovanjski svét. Morda je v bloku klima potrebna, a ne parkilovatna na vsako sobo. Problem blokov je - poleg idiotske slabe izolacije - predvsem ta, da stojijo sredi mest, ki se do jutra slabo ohladijo; primerjajte to s poletnim večerom na deželi. Pravim, da je boljše izolirati/dobro sprojektirati kot močno greti in prisilno hladiti. Zakaj pravim, da je avto klima OK, hišna pa ne? Avta med vožnjo ne moreš postavljati tako, da bi se lahko pametno izmikal hudemo soncu, prav tako mu ne moreš dati učinkovite fasade in hladne kleti. Tistega o zapiranju podnevi, zračenju ponoči in o protikomarskih mrežah na oknih se mi ne da razlagati. Če vam je vroče, si lahko oblečete mokro majico, zmočeno pod hladno vodo, in se usedete na prepih. In fora, moja fora klime ni v denarju, ampak ekologiji. Seveda bi dal par jurjev za mrzla poletja, ampak ne gre samo za denar. Zakaj postaviti stekleno steno, nato pa jo hladiti s sedmimi kilovati? Ja, sem za to, da se pozimi kuri. Če v zimskih nočeh odpremo okna, ni nič bolj toplo. In še hruška za posladek: če ste proti gradnji druge slovenske jedrske elektrarne (jaz nisem, mimogrede) in vam je mar za to, koliko in s kakimi posledicami bi sicer Slovenija uvažala el. energijo, raje nadomestite klimo z izolacijo ali s potrpljenjem (ja, tudi tako gre) ali pa jo poganjajte na pedala. Lahko jo poganjajo tudi vaši otroci, če jim prekipeva energije. Dve na en mah! Je pa ena klima, ki je smiselna v povprečnih hišah/stanovajih: takšna, ki z odvzeto toploto ogreva sanitarno vodo v namenskem bojlerju. Temu sistemu navadno rečejo toplotna črpalka. Zgolj od izvedbe in ideje je odvisno, kako jo najbolj smiselno porabiti (npr. s kretnico na zunanjo/notranjo hladilno enoto, kadar ne potrebujemo polnega hlajenja notranjih prostorov. Še ena izjava za zgražanje: neupravičeno (glej in razmisli zgoraj) poganjati klimo je kot komercialno leteti v vesolje, zgolj zato, ker bi bilo to fajn doživeti, pa ko šljivi eko posledice, pomnoženo z milijonom ali koliko že. Evo, ta izjava še mene fascinira!