Anonimen
|
Ko malo pogledaš oglase, vidiš, da so računalniki, ki jih prodajajo, velikokrat razvrščeni v skupine KIDS, HOME in BUSSINES (ali pač nekaj podobnega). KIDS ponavadi pomeni zmogljivejšo grafično in zvočno kartico (zaradi igric in filmov), več nastavitev zaslona (zaradi barv in ostrine) in lepši zunanji izgled (zadnje čase so popolnoma vesoljski, da pritegnejo otroke, ki potem "težijo" staršem za nakup). Pomeni pa tudi manj spomina (igrice so na CD-jih in filmi na DVD-jih). So najcenejši (v Ljubljani od 60.-100.000 SIT). HOME ponavadi pomeni "zlato sredino" - računalnik ima vse, kar potrebuješ za nemoteno uporabo doma: za domačo administracijo (tabele, shranjevanje podatkov itd.) in za osnovne hobije (MSN, mp3 itd.). Se pa zna zgoditi, da imajo grafično in zvočno kartico integrirano, kar pomeni, da če ti crkne ena od teh dveh, moraš zamenjati celo notranjo ploščo s tistimi čipi. Vsaj tako so meni razložili. Srednji cenovni razred: 100.-120.000 SIT. BUSSINES pa ponavadi pomeni veliko spomina in predvsem večjo hitrost. Večinoma imaš tudi operacijski sistem že inštaliran (kar pri prejšnjih dveh ni nujno). Cena: nad 120.000 SIT. Noben od naštetih pa ponavadi ni najmodernejši, saj računalniki ponavadi "zastarijo" že v trenutku, ko jih sestavijo (vmes že naredijo novega). Moderno reč ti sestavijo samo po naročilu. Če imaš v načrtu kupiti kolikortoliko spodobno reč, katero nameravaš uporabljati nemoteno vsaj nekaj let, potem je moj nasvet, da ne kupi ničesar, kaj ima manj kakor 2.8 Gb spomina in 512 Mb hitrosti. To je res že skoraj minimum za današnje potrebe (brez pretiravanja). Čez nekaj let seveda ne bo vreden nič. Monitor? Če boš kupovala navadnega, je 17' že zdaj minimum, tako, da raje kupuj od 19' dalje ali pa LCD (tudi vsaj 15', bolje pa 17'). Pa malo poglej na akcije - marsikje ti ob nakupu "podarijo" zraven zvočnike ali tiskalnik (s kartušami vred). Ne kupuj Lexmarka, ker boš za kartuše dala več kakor za sam printer. Canon je še vedno zakon, drugače pa HP (Hewlett Packard). Glede znamk in modelov računalnikov ti pa ne vem nič povedati. Poznanih mi je veliko (po imenu), ampak nimam osebnih izkušenj. Če sem se karkoli zmotila, naj me kdo popravi, če sem pa karkoli pozabila, naj pa kdo doda.
|