Pikabu
|
Še ena, ki je dala GD čez in se zdaj že v drugo bori z njim. Kot prvo: res zelo, zelo vpliva stres na to. Jaz sem se v prvi nosečnosti precej sekirala zaradi tega, iskala možnosti, da bi se izognila dieti, sladkor je pa kar rastel in rastel, tako sem že v 23. tednu pristala na inzulinu in bila na njem do konca. Glede tebe ti ne morem nič reči, ali boš dobila inzulin ali ne. VSe je oedvisno, kakšne vrednosti boš imela na obremenilnem testu. Se mi pa zdijo tvoje vrednosti kar visoke, jaz sem imela v prvo nižje, tako da možno je. Inzulina se ne boj. Ni tvoj sovražnik, ampak tvoj prijatelj in ti pomaga. Jaz sem bila z njim precej bolj sproščena, celo upala sem si narediti kakšen prekršek, ker sem si pač vbrizgala malo več inzulina, pa je sladkor lepo padel. Samo špikanje pa ni hudo, so precej tenke igle, opraviš zelo na hitro. Špikati se boš pa tako morala za merjenje, to imaš pa itak samosprožilec in skoraj ne čutirš, kdaj se špikneš. Res se tega ne boj, če te bo doletelo, ker ni hudo in se hitro navadiš. Dobro je tudi pri tebi, da so ga tako pozno odkrili in nimaš veliko do konca. Kar se vpliva na otročka tiče, meni nikoli niso kaj konktretnega povedali. Vsi govorijo, kako je pomembno, da sladkor ne poskakuje, da mora biti urejen, da ima ne vem kakšne hude posledice, kakšne pa so, mi pa nikoli nihče ni povedal. Izpostavljajo samo to, da otrok prehitro raste, da ima prevelik obseg trebuška. Problem pri tem za mamico je pa v tem, da je porod takega otroka težji, zato naj bi porod prej sprožili. oz. opravijo CR, ker pač po naravni poti ne gre. naša Ema je bila čisto normalno velika in težka, rodila se je točno na rok, porod se je začel spontano. Povedali so mi, da bo verjetno takoj po porodu morala dobiti glukozo, ker bo pa ona imela prenizek sladkor, pa ni bilo nič od tega, imela je čisto normalnega. so ji še večkrat merili in je bilo vse v redu. Zdravnico sem spraševala, kakšen vplin ima to na njo za kasneje in je rekla, da nobenega, po vsej verjetnosti bo pa imela v nosečnsoti iste težave kot sem jih imela jaz. Sladkorne pa naj zaradi tega ne dobila, razen to, kar je pač dedno, to pa verjetno tudi mene čaka. glede hrane so ti malo že povedale. Črtati moraš vse, akr vsebuje sladkor, pa vse, kar vsebuje belo moko. To je meni najbolj na hitro, pa najbolj preprosto povedal dietolog. Jaz se sladkariji nisem mogla popolnoma odpovedati, zato si kupim kakšno dietno čokolado ali dietne piškote, pa je vse v redu, namesto sladkorja pa uporabljam fruktozo. glede sadja, se pa izogibam bananam, ananasu, grozdju. Na vsake toliko časa pojem kaj od tega, ampak popoldne, ker je takrat manj problem s sladkorjem, kakor ti je že ena napisala. Po porodu je tudi meni sladkor normalno padal. merila sem si še kakšen mesec, potem sem imela še enrkat obremenilni test in je bilo vse v redu. Zdaj sem v drugo noseča, teste sem delala čisto na začetku in so bili v redu, pa vseeno že celo nosečnost hodim na redne kontrole in si tudi sama doma merim sladkor, pa je do sedaj vse v redu. Sem pa v 26. tednu. Zdaj v drugo sem mnogo bolj sproščena, ne sekiram se, vedela sem že pred zanositvijo, kaj me čaka, nekje globoko v sebi pa imam željo in voljo, da mi tokrat uspe brez inzulina. Ne vem, če mi bo, ampak zaenkrat dobro kaže in to mi je pomembno. Kljub temu se včasih malo pregrešim (ampak res malo), ravno danes sem, ker smo imeli eno praznovanje, pa sem pojedla malo torte. Zelo pomaga, če spiješ veliko vode. Jaz, če vem, da sem nekaj napačnega pojedla, v uri in pol (v tolikem času ti mora sladkor normalno pasti) spijem od litra in pol do dva (včasih tudi več) vode, pa je vse v redu. To res pomaga, pa gibanje pomaga, čeprav tega pa jaz manj prakticiram, vsaj takega namenskega, se gibam kolikor se moram ob Emi. Toliko na hitro o tem. Vem, da je to hud šok, tudi zame je bil, ampak stres in sekiranje zadevo samo še poslabša. Če te pa še kaj zanima, kar vprašaj, z veseljem pomagam, dobro vem, s čim se spopadaš.
|