|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   ALPSKO MLEKO
9.6.2006 19:12:46   
okica
Pozdravljeni,
 
moj malček je star 5 mesecev in pol jaz pa mu že cca. en mesec dajem pred spanjem rižkota narejenega z alpskim mlekom (samo kot dodatek drugače je še vedno polno dojen). Zdaj sem pa nekje slišala, da dojenčki ne bi smeli " piti"alpskega mleka in me malo skrbi, da bi bilo kaj narobe. A ima kdo kakšne izkušnje s tem? Če ja, se mi prosim javite, bom zelo hvaležna.
 
Lep vikend vsem!
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: ALPSKO MLEKO
9.6.2006 19:42:00   
Maleal
V iskalnik si vpiši alpsko mleko,mogoče boš našla kaj,daj mu raje sveže mleko 3,5% m.m.

_____________________________

Ne išči nekoga, ki je popoln.
Ljubi nekoga, ki ni in ga naredi popolnega s svojo ljubeznijo.

(odgovor članu okica)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: ALPSKO MLEKO
9.6.2006 19:51:01   
Anonimen
Alpsko mleko ni primerno kot hrana za dojenčke do 9. meseca, ker vsebuje premalo železa in premalo določenih vitaminov. Je tudi težje prebavljivo.

Glede na to, da to mleko ni edina hrana in da ga daješ le 1x na dan, sama ne bi delala pretirane panike. Bi ga pa vseeno nadomestila s prilagojenim mlekom.

Še to-po 9.mesecu se priporoča polnomastno melko, 3,2% ali 3,5% mm, obogateno s kalcijem.

(odgovor članu okica)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: ALPSKO MLEKO
9.6.2006 20:35:09   
andrea
Pozdravljene!
Ker je ravno debata o mleku, pa sem brskala po starih stvareh in našla tole  iz ??user posted image  (ne vem od kje)   Lp vsemuser posted image

MLEKO                                                                                                                                    list

Spoštovani!
Leta 1991 mi je  sodelavec prinesel izvod revije Zdravje z besedami: "Ti se zanimaš za mleko.  Preberi si članek v tej reviji." V kratkem članku je nek zdravnik pisal, da so  ugotovili, da se maščoba iz
homogeniziranega mleka nabira na stene žil in da iz  homogeniziranega mleka organizem ne more izkoristiti kalcija. Članka si žal  nisem fotokopirala, me je pa to ves čas preganjalo. Najprej sem mislila, da bo  industrija prenehala s homogeniziranjem mleka, pa ga je bilo celo vedno več.  Potem pa sem se spraševala, kaj se pravzaprav zgodi v mleku ob homogenizaciji,  da se tako zelo spremeni, čeprav mu ni nič dodano in je samo podvrženo mehanski obdelavi. Odgovor sem našla v Ullmannovi Enciklopediji tehnične kemije v  poglavju o mleku in mlečnih izdelkih, ko sem lani iskala podatke o kazeinu. Od  takrat čutim odgovornost in obvezo, da nekaj storim, da bi zavarovala nič hudega  sluteče ljudi in predvsem otroke pred nevarnostjo, ki jim preti zaradi pitja  homogeniziranega mleka in da bi jim omogočila dostop do nehomogeniziranega  pasteriziranega mleka, ki pa je resnično vir zdravja, lahko prebavljivo in  skoraj v popolnosti oskrbi organizem z vsemi potrebnimi vitamini, minerali,  maščobami, beljakovinami, ogljikovimi hidrati in mikroorganizmi mlečne  mikroflore, katerih prisotnost v našemtelesu je nujna za zdravje in odpornost  proti okužbam. Napisala sem članek o tem (namenjen za objavo v reviji Zdravje ),  ki je pripet.
S spoštovanjem
Maja Tomkiewicz-Vouk dipl. ing.  kem. teh.
Ljubljana, 26. 4. 2002


HOMOGENIZIRANO MLEKO - POČASNI  UBIJALEC

Na  svetovnem spletu mrgoli člankov, ki bolj ali manj utemeljeno svarijo pred  uživanjem mleka. Tudi v naših občilih so vse pogostejši. Če upoštevamo, da je  danes večini ljudi dostopno samo homogenizirano
industrijsko predelano mleko,  imajo popolnoma prav. S homogenizacijo se namreč mleko, ki je sicer  najpopolnejše živilo, kar jih je narava ustvarila, spremeni v počasnega  ubijalca, ki maši žile. Nedopustno je, da danes nehomogeniziranega mleka skoraj  ni več mogoče kupiti in da večina ljudi ne ve, da homogenizirano mleko samo še  po barvi spominja na naravno mleko. Tisočletja je bilo mleko vir zdravja za  otroke in odrasle, danes pa ga je postopek homogenizacije spremenil v vir  bolezni.

Homogenizirano mleko preprečuje prehitro ločevanje  maščobe, kar omogoča daljše roke trajanja izdelkov. Kmalu zatem, ko je  homogenizirano mleko v trgovinah izpodrinilo navadno pasterizirano, so se  pojavile alarmantne vesti o velikem porastu pojava poapnenja žil ne samo pri  odraslih, ampak tudi pri otrocih. Odziv mlekarske industrije na to je bila  ponudba različnih vrst mleka z manjšo vsebnostjo maščobe, kar kaže na to, da so vedeli, da ima homogenizirana maščoba drugačne lastnosti od nehomogenizirane.  Prej smo poznali samo polnomastno mleko in krivdo za poapnenje žil so takrat  pripisovali predvsem maslu. Med maslom in homogenizirano mlečno maščobo je  precejšna podobnost. Pri obeh z mehanskim
postopkom uničijo naravno proteinsko  membrano, ki obdaja maščobne kroglice. Te membrane pa narava ni ustvarila brez  tehtnega razloga in prav njeno uničenje ima usodne posledice za zdravje ljudi in  predvsem otrok, za katere še vedno priporočajo pitje polnomastnega mleka.  Majhnim otrokom je
mleko glavna hrana in prve spremembe na ožilju zdravniki  opažajo že pri triletnikih. Prav zaradi otrok želim dokazati in razložiti  škodljivost homogenizacije in njeno nepotrebnost z vidika varnosti. Navajam  prevod dela opisa homogenizacije iz Ullmannove Enciklopedije tehnične  kemije (3.izdaja) v poglavju o mleku in mlečnih proizvodih:
Če imajo maščobne kroglice v tekočih  trajnih mlečnih izdelkih enako disperzijsko stopnjo kot v svežem mleku, se hitro  dvignejo in na površini tvorijo neprivlačne (grde) kompaktne sloje smetane ali  maščobne zamaške. Maščobne kroglice zmanjšane na manj kot 2 mikrona pa se  nasprotno le zelo počasi izločijo na površino, tako da se pri dovolj viskoznem  izdelku ob normalnih pogojih skladiščenja maščoba ne izloči. Pri običajnih homogenizacijskih strojih se toplo mleko (oz. koncentrirano mleko ali smetana) s  tribatno črpalko z veliko hitrostjo potiska skozi ozko režo. Pri tem nastale  strižne sile maščobne kroglice raztegnejo po dolžini, da razpadejo na posamezne  majhne kapljice, ki se še držijo skupaj podobno verižici biserov. Na posamezne  maščobne kroglice razpadejo šele ob izstopu iz homogenizirne reže. Zaradi  homogenizacije se uničijo prvotne membrane maščobnih kroglic. Istočasno pa se na  novo nastale maščobne kroglice

                                                                                                                                                                     list 2
adsorbirajo beljakovine, predvsem kazein.  Emulzija se stabilizira.Postopek  je videti idealen. Mleku ni nič dodanega, nobenih emulgatorjev. Toda na maščobo, ki je bila prvotno zaščitena z  naravno membrano iz cca
1/3 fosfatidov in 2/3 membranskih proteinov, ki je  preprečevala trdnejšo vezavo kazeina z njo, se po homogenizaciji trdno adsorbira  kazein. V naravnem mleku je kazein pretežno v obliki  kazein-kalciumfosfatnih micel. Naš organizem  novo nastale kombinacije (maščobe obdane skazein-kalciumfosfatnimi  micelami) ne zna prebaviti, deloma  jo izloči, deloma jo nalaga na stene naših žil (od tod poapnenje). To tudi  razlaga, zakaj organizem iz homogeniziranega  mleka ne more izkoristiti kalcija.

Poleg  tega stopi v akcijo še encim  ksantin-oksidaza, ki se nahaja v notranjosti maščobnih kapljic. Ta  encim je namenjen postopnemu razkroju proteinskega dela membrane maščobne  kapljice, da nato organizem maščobo lahko uporabi. Ker membrane maščobnih celic po homogenizaciji ni več,  ta
encim začne delovati na tkivo v človeku in ga poškoduje.

Homogenizirano mleko je torej ena najhujših prevar  današnjega časa. Spomnimo se samo na napise na embalaži: naravno, sveže mleko.  Matere ga dajejo otrokom v dobri veri, da bodo dobili dovolj kalcija in  beljakovin za zdravo rast, resnica pa je daleč od tega.

Vse  homogenizirano mleko bi moralo  imeti podobno kot cigarete na embalaži napisano opozorilo, da povzroča poapnenje žil. Predvsem pa bi  moralo biti v trgovinah dovolj nehomogeniziranega pasteriziranega mleka, ki bi  bilo predelano čim bolj nežno, tako da bi v kar največji meri ohranilo lastnosti
naravnega mleka.

Na pragu  novega tisočletja bi morda lahko začeli razmišljati tudi o novih načinih  predelave mleka. Nekoč so pri molži poskusili prvi curek iz vsakega vimena. Pri  današnji napredni tehnologiji bi ne smelo biti
pretežko zasnovati naprave, ki bi  dobro mleko ločila od slabega. Namesto pasterizacije bi bile potem potrebne samo  zelo učinkovite hladilne naprave, kar tudi ne bi smelo predstavljati problema za  tretje tisočletje. Naravno mleko zdravih, naravno hranjenih živali je namreč po  svoji
komplicirani in do vseh potankosti premišljeni sestavi ena največjih mojstrovin narave. Popolno in lahko prebavljivo živilo. Ker je tako komplicirano, ga vsak naš poseg samo osiromaši. ®e samo s kuhanjem uničimo v  njem prisotne mlečne mikroorganizme, ki proizvajajo številne encime, med drugimi  tudi encim za razgradnjo mlečnega sladkorja. Ti mikroorganizmi sestavljajo našo  črevesno mikrofloro, če smo jih kot dojenčki dobili z maternim mlekom in nam jih  niso uničili antibiotiki ob kakšnem zdravljenju. V nežno pasteriziranem mleku je  še nekaj teh mikroorganizmov, ki poskrbijo za razgradnjo mlečnega sladkorja in  katerih prisotnost v našem telesu nas varuje tudi pred bolezenskimi  mikroorganizmi.

Tega  mleka, ki je resnično najboljše živilo za otroke, danes skoraj ni mogoče kupiti.  Vsepovsod se na policah kopičijo samo homogenizirani izdelki. Izgovori, da ni  dovolj dokazov o njihovi škodljivosti na osnovi epidemioloških študij, so pesek  v oči. Ali mora res najprej zboleti na milijone ljudi, da bi bila škodljivost  dokazana. Nerazumljivo je, da živilo, ki ga ljudje in predvsem otroci uživajo  vsakodnevno v večjih količinah, ni bilo pretestirano na podoben način kot  zdravila. že preprost poskus s podganami, ko bi eno skupino hranili z  nehomogeniziranim, drugo pa s homogeniziranim mlekom, bi hitro in nedvoumno  pokazal razliko. Na osnovi tega bi nato lahko zahtevali, da mlekarska industrija  vsaj
pasterizirano mleko preneha homogenizirati. Zakon, ki bi predpisoval predhodni preizkus s hranjenjem podgan za nova živila ali za nove tehnologije za  predelavo le-teh, pa bi nas gotovo obvaroval še pred
številnimi civilizacijskimi  boleznimi. Ta primer je očiten dokaz, da samo kontrola mikroorganizmov in  določenih posameznih nedovoljenih sestavin nikakor ne zagotavlja, da je živilo  zdravo in neškodljivo. Na naš organizem vpliva živilo kot celota in ta vpliv je  potrebno preveriti preden pride na tržišče.

Maja  Tomkiewicz-Vouk dipl. ing. kem. teh.

Ljubljana, 21. 4. 2002


(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: ALPSKO MLEKO
9.6.2006 21:03:08   
Shanti
No meni sta pediater in patronažna rekla nobenega mleka (razen seveda prilagojenega in svojega) do 1 leta zaradi številnih alergij.  Potem pa polnomastno navadno mleko, ne alpskega. Ampak če si mu do sedaj dajala mleko in ni alergičen nanj, potem verjetno ni nič narobe. Bi pa jaz zamenjala alpskega z navadnim.

(odgovor članu andrea)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: ALPSKO MLEKO
9.6.2006 22:05:47   
Olivija
ej hvala za članek, jaz mojemu dragemu nikakor ne morem razložit, zakaj raje kupim nehomogenizirano mleko, mu bom dala pa ta članek prebrat, mogoče bo pa zdaj zaleglo.

LP

(odgovor članu andrea)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: ALPSKO MLEKO
11.6.2006 18:18:38   
okica
Hvala za vse odgovoreuser posted image ! Mleko sem že nadomestila z vodo.
 
Pozdravčekuser posted image

(odgovor članu Olivija)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: ALPSKO MLEKO
11.6.2006 20:56:03   
Janeja
Mene pa zanima, katero mleko sploh je nehomogenizirano?
Sem malo po trgovinah gledala, pa ga nisem našla? user posted image


(odgovor članu okica)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: ALPSKO MLEKO
11.6.2006 21:34:34   
ZaspAna
V Merkatorju se ga dobi med izdelki Zdravo življenje. Pospravljeni so v hladilnikih (prozorne plastenke z rdečimi pokrovčki).

(odgovor članu Janeja)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: ALPSKO MLEKO
12.6.2006 7:26:40   
ajdaN
Nehomogenizirano je mleko Planika - v taki prozorni plastenki z modrim pokrovčkom. V Mercatorju ga imajo sigurno, pa mislim da Spar tudi.

(odgovor članu Janeja)
Neposredna povezava do sporočila: 10
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Materinski dopust
Pravico do materinskega dopusta ima mati otroka, pod določenimi pogoji pa tudi oče otroka ali druga oseba ali eden od st...
Zgodbe malih junakov: Najmanjša nedonošenk...
photo
V prvih mesecih je bilo naporno sedeti pred inkubatorjem, moliti, da deklica preživi in ostati močan za njo, ji dajati p...




Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?