|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Kdaj reči "ne"?
30.5.2006 21:22:05   
renan
Zadnijč sem šla z mojim petmesečnikom na obisk k prijateljici, ki ima 16 mesečnega sinka. Bila sem neprijetno presenečena, kako ga vzgaja. Ne vem, če sem reagirala prestrogo ali ne, vendar se mi ne zdi sprejemljivo, da malemu dovoli vse kar si zamisli in mu ne postavlja nobenih omejitev.
Npr. mali je zlil sok iz tetrapaka naravnost v najino lupinico. Njen odziv, je bil samo: oh, L., kaj si to naredil ( brez strogega tona). Niti  z besedico mu ni povedala, da se tega ne počne.  Ko sva se z malim odpravljala domov, pa mi je njen sinček skočil v avto z umazanimi čevlji naravnost na zadnji sedež. Jaz sem samo nejevoljno opazovala, ona pa nič. Njen komentar je bil samo, da  ima L. rad avte. To sta le dva primera...
 Ne bi ji rada pamet solila, ker sama tudi še nimam izkušenj z malo večjim otrokom in tudi ne bi rada, da pokvarim zaradi teh stvari najino prijateljstvo, saj večina mamic reagira precej čustveno na kritiko glede vzgoje..
Kaj menite o tem?

LP, Renan
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Kdaj reči "ne"?
30.5.2006 21:26:40   
Jessy
Renan, tudi jaz ne odobravam, da se otrokom dovoli vse, kar si zmislijo! Nekje vendar morejo biti meje! To, kar si ti opisala, se meni ne zdi vredu z njene strani. Mislim, da je bila dolžna otroku povedati, da ni bilo prav in to odločno. Mislim, da je vse preveč staršev, ki preveč dovolijo svojim otrokom. Ali je potem kaj čudnega, da so z njimi težave prav povsod?

(odgovor članu renan)
Neposredna povezava do sporočila: 2
30.5.2006 21:36:24   
total
Očitno ne zna reči NE,ampak se ji bo v prihodnje,ko bo mal zrastu že maščevalo,otrok dobro ve kaj sme in kaj ne.

Kaj naj rečem...srečna sm!!!

(odgovor članu Jessy)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   [Brisano sporočilo]
30.5.2006 21:44:28   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu renan)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
30.5.2006 21:45:42   
Anonimen
Kadar nas moti tisto, kar otrok dela.

Mogoče pa prijateljice umazana lupinica ali avto sploh ne moti? Nekaterim je pač vseeno, če je avto umazan in na to sploh ne reagirajo.
Smo pač zelo različni, tudi kar se čistoče tiče user posted image  user posted image

(odgovor članu renan)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
30.5.2006 21:53:47   
tulip
Tudi jaz sem za to, da je treba otroke NAUČITI kaj je prav in kaj ne, saj sami do tega ne morejo priti.. Biti starš je odgovornost, do svojega otroka in tudi do drugih, zato bi malo kmečke pameti in občutka za to, kje postaviti mejo "razigranemu" ljubljenemu malčku, marsikateri mami in tudi očetu še kako prav prišlo!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 6
30.5.2006 22:00:11   
Anonimen
Lahko jih naučimo, če sami VEMO, kaj je prav in kaj ni.

Nekateri vemo manj, drugi več in to naučimo tudi otroke. Nekatere več, druge manj...A več kot sami vemo, jih žal težko naučimo.. user posted image  user posted image  

(odgovor članu tulip)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
30.5.2006 22:03:50   
2ursae
kdaj pa s tem začeti? Npr moj ima dobrih 8 mesecev, pa mu praktično vse dovolim, ker si mislim, da mali pač raziskuje ... ko pomaka prstke v skledico, si mislim, naj sproba, kaj je not, ko jo vrže na tla, si mislim, da pač še ni tako spreten, da bi jo obdržal na mizi in ne ve, da s tem paca, ko šari po cdjih in jih vlče na tla, si mislim, pa naj raziskuje ...

pretiravam, a ne? bi morala že začet vzgajat, kaj mislite?

moj 3-letni otrok na morju, navdušeno in razneženo opazuje mravlje: "iii, mravljica! Nosi drugo speštano mravljico!"

(odgovor članu tulip)
Neposredna povezava do sporočila: 8
30.5.2006 22:09:12   
coco
Mi pri našem 10,5-mesečniku že redno uporabljamo besedo ´NE´. Pa se potem ubošček tako milo razjoče, dokler seveda ne zagleda kaj drugega in se takoj prične smejati.
Jaz mislim, da ni časovne meje kdaj otrokom pričeti stvari prepovedovati. Enostavno ko nekaj pač ni dovoljeno, je NE. Ne bom zdaj sinčku dovolila, da mi šari po vtičnicah (čeprav imamo varovala), samo zato ker mogoče še ne razume ´Ne´.
Je pa res relativno kaj je za nekatere starše dovoljeno! Jaz se tudi marsikdaj čudim nad ravnodušnostjo nekaterih staršev, žal še celo takrat kadar gre za otrokovo varnost in ne le npr.čistočo.
Mogoče samo še to: zadnjič sem nekje ujela na tv-ju, da otroci za normalen osebni razvoj v odraščanju morajo imeti postavljene meje, kaj lahko in kaj ne. Ne vem, mogoče zato, da se počutijo bolj varne....
lp, coco

(odgovor članu renan)
Neposredna povezava do sporočila: 9
30.5.2006 22:12:39   
renan
Pa saj tudi jaz nisem ne vem kako zelo obsedena s čistočo. Ampak, če bi moj otrok nekomu drugemu nekaj umazal, bi rekla ne smeš. Ni samo v čistoči stvar...Npr. mali pride k nam in vse kar vidi, dobi takoj v roke. Od kozarca do mobitela, vse za čim stegne ročice. Ne vem, meni se to ne zdi prav, še sploh, če prideš k nekomu na obisk, boš najprej vprašal, če smeš otroku nekaj dat....Predvsem me jezi, da mamica samo menca, namesto, da mu odločno postavi meje..
Se strinjam, da so te prepovedi odvisne od tolerance staršev...

Lp, Renan

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 10
30.5.2006 22:19:59   
Anonimen
Kar začni pri tistih stvareh, za katere veš, da ti čez dva meseca ne bodo všeč. Eno je, da otrok raziskuje svoj svet - svojo hrano, stol za hranjenje, igračke, travnik, ljudi,....drugo pa je, ko postavi na glavo vse naše stvari ali pa ogroža svoje zdravje.

Če ti ni všeč, da ti razmeče CD-je, mu že sedaj reci ne. Če ti ni všeč, da s hrano poleg svoje mizice namaže še pol stanovanja, mu reci ne.

Če ne bo nikoli slišal te besede, ne moreš pričakovati, da jo bo razumel. Če bi ti zdajle rekla "ejrionjio7" tudi ne bi kar razumela, kaj ti hočem povedat, ker tega še nikoli nisi slišala user posted image  user posted image

(odgovor članu 2ursae)
  Neposredna povezava do sporočila: 11
30.5.2006 22:20:09   
babylove
Smo pač v obdobju, ko je moderna permisivna vzgoja (če se temu sploh še lahko reče vzgoja?). Dandanes je ogromno staršev, ki ubogajo otroke.

2ursae, 8 mesecev je že primerna starost, da začneš z vzgojo. Ne misli, da ne razume - če se ti smeji, te samo testira, če resno misliš. Morda začni samo z najstrožjimi prepovedmi (kjer lahko poškoduje sebe), npr. dotikanje vtičnic (ne glede na to, da si jih zaščitila), grizenje, metanje hrane...

(odgovor članu 2ursae)
Neposredna povezava do sporočila: 12
30.5.2006 22:25:14   
Naty_ka
Poznam to. Tudi jaz imam kolegico, ki njeni skoraj tri leta stari hčerki vse pusti. 
Me je enkrat zares segrelo, ko sta bile pri nas in je mali pustila da skače z čevlji po naši novi in zares dragi sedežni. Ostale so črne črte od gume na čevljih. Meni so se vse dlake postavile pokonci.
No, drugič mi je mala do podrobnosti spregledala nočne omarice v spalnici.
Spet tretjič je pogledala vsebino kuhinjskih elementov...
In potem je meni prekipelo in sem ji povedala svoje- hčerki namreč. Sem samo rekla: mi je vseeno, a če te mama ne nauči, te bom pa jaz. Jasno in glasno sem ji povedala kaj lahko in kaj ne- ko je pri meni na obisku!
Kolegica si ni upala nazaj rečt niti besedice. Hčerka pa od takrat vedno vpraša, če kaj želi.
Če bi v tistem trenutku kolegica kaj rekla, ko sem jaz malo "postavila na hladno", bi še ona dobila par krepkih.
Se ne vtikam v vzgojo drugih. In mi je čisto vseeno, če bodo otroci staršem hodili po glavah. Pa tudi nisem nek perfekcionist. A meje pa morajo biti!

VČERAJ JE ZGODOVINA. JUTRI JE SKRIVNOST. DANES JE DAR!

NAJBOLJŠE NE PRIHAJA SAMO. PRIHAJA V DRUŽBI VSEGA (Tagore)

Moški so najpametnejši med seksom, ker so takrat priključeni direktno na izvor
inteligence.

(odgovor članu renan)
Neposredna povezava do sporočila: 13
30.5.2006 22:30:11   
Anonimen
2ursae - da preveč ne filozofiram, ti kar prepisujem iz mojih "navodil":

7-8 mesecev: kadar morate reči "ne", recite to čvrsto in z drugačnim tonom

10-11 mesecev: uporabljajte smeh kot izraz svojega odobravanja in tišino kot kot izraz nasprotnega. To je nežen način dicsipline, ki ga bo dojenček hitro razumel.

(odgovor članu 2ursae)
  Neposredna povezava do sporočila: 14
30.5.2006 22:33:14   
benika
Pri nas je trenutno beseda NE kar pogosto na tapeti, saj mali veselo vtika prstke v vtičnice, odpira predale, tolče s kuhalnico po šipi...Ampak kaj ko uboga vse druge, samo mene neuser posted image

(odgovor članu Naty_ka)
Neposredna povezava do sporočila: 15
30.5.2006 22:38:25   
cukerček
Poznam primer kjer si je par zelo dogo želel otoka a sta ga zlo težko dobila, zato sta svoji hčerki že od malega dovolila vse, čisto vse. Vedno govorita da je ona njun edini otrok in da bo zato imela vse kar hoče. In res je. Doovolita ji grdo govorit stara je 5 let ne zna si delit igrač z drugimi otroci, zato tudi ni v vrtcu, vsem govori nazaj, celo svoji mami je že pritisnila kako zaušnico. Če pa ji kaj slučajno upata ugovarjat pa je pravi direndaj. Ko jihpovabimo na kavo k nam njo gospodično vprašata če ji je če reče da ne pol nikamor ne greji. Lani na morju, ko je bila mala stara komaj 4 leta in ji njena mama nekaj ni dovolila je mala pred vsemi in celo nabito polno plažo vzganjala ipiko in se na ves  glas zadrla VTIHNI BABA STARA KER TI BOM FOCN PRIMAZALA.

mislim, da čeprav so otroci še majhni jim ni treba vsega dovolit takrat ko otrok začne razumet kaj govoriš takrat mu je treba tudi začet prepovedovat stavari ki jih ne sme počet.
Vendar je to le moje mnenje

(odgovor članu babylove)
Neposredna povezava do sporočila: 16
30.5.2006 22:38:35   
tulip
Če starši pustijo sebi hodit po glavi, še ne pomeni da moram tudi jaz trpet vse kar si njihovi otroci dovolijo!
Imam nečakinjo, ki ji je dovoljeno VSE. Tudi pljunila me je kar tako, ker se ji to trenutno zdi fajn, v prisotnosti očeta - mojega brata - !  Jaz sem popenila in ji povedala svoje. On pa njej nežno: ja zakaj pa pljuvaš?.  HALO!!  Nič : se ne sme, opraviči se, kaj pa delaš in podobno... Smrklja pa je bila tiho in se režala, ker je vedela da ima potuho! Ima 5 let in menda je to že čas, da ima otrok postavljene določene meje in da so mu znana osnovna pravila obnašanja.

(odgovor članu Naty_ka)
Neposredna povezava do sporočila: 17
30.5.2006 23:03:01   
Marogica
renan, ta L. bo čez nekaj let(ali še prej) hodil tvoji prijateljici dobesedno po glavi, ker pač ne pozna meja. To je žalostno slišat, vendar je tega v realnosti vedno več-očitno je "moderno" vzgajati otroke po permisivni vzgoji.
Ne sekiraj se, uči se iz tega in ne delaj istih napak. Za prijateljico pa naj te ne skrbi, saj je sama kriva. Pa upam, da ne bo nikoli jamrala, kako nevzgojenega in neubogljivega otroka ima, ker otrok ni v bistvu nič kriv.

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu tulip)
Neposredna povezava do sporočila: 18
31.5.2006 7:52:52   
Stajerka
user posted image Tudi jaz imam težave s postavljanjem mej. Nenadoma je bilo pri enajstih mesecih vse NE: od rože je zajadral k stolpu nato k smetem pa spet k drugi roži......... in to je bilo zame kar preveč bojišč. Po pol ure sem bila utrujena, ne-ja pa ni jemal resno.

Tako da smo naredili nek kompromis: vse razen ene rože smo umaknili na visoko, zaklenili omare z nevarnimi snovmi in zagradili dostop do stolpa.... Za raziskovalne namene pa mu dovolimo odpirat en predal  v spalnici in dve omari v kuhinji, kjer se nahaja samo plastična "roba". Potem pa nastopi problem, ko gremo na obiske pa mu ne pustim drugje odpirati predale in omare pa jaz nimam nič od obiskov user posted image .

Sedaj se pojavlja pa drug problem: ko pomaga na vrtu lahko trga travo, solate pa ne user posted image , pa ne vem kako mu razložiti razliko.

Če hočeš videti, moraš gledati s srcem. (Mali princ)

(odgovor članu renan)
Neposredna povezava do sporočila: 19
31.5.2006 8:50:03   
Martina*
Moj mož ima tudi divjega nečaka(4L), in od malega ve kaj mu je dovoljeno pri nas in kaj ne. Punčka od prijateljice tudi(3L).  (npr. imamo dva kavča, po enem se lahko skače po drugem pa en user posted image ). Za naš 1. roj.dan npr. sta oba ko nora skakala po tadovoljenem. In se igrala z avtki za kavčem ipd. Otroku tudi ne smeš vsega prepovedat.
Ko so mali na obisku jim ne glede na njihove starše jaz postavim kaj se sme in kaj ne. Pa če je zamera ali je ni.  Tako se našemu nečaku vedno k babici mudi, ali pa domov user posted image . Sam zato ker ve, da ima meje pri meni. Ko pa je npr. sam z mano je ko bubica, smo hodili vlake gledat, z avtki smo se igrali. Ko pa so drugi zraven je drug človek. Po mojem sam zato ker nima postavljenih mej, niti pri svojih starših niti pri babici.

In ko smo mi na obisku (moje dete ima 14 m) takoj povem naj sami povejo ,mojemu otroku, ko jim kaj ne paše, kaj se pri njih sme in kaj ne. Sicer je pa moje dete bolj mirne narave, je pa vseeno stikljivo in vsepovsod vtika prstke. Je pa glih prav shodu, tako da še nima nekega poguma marširat po tujih hišahuser posted image

Martina

(odgovor članu renan)
Neposredna povezava do sporočila: 20
31.5.2006 10:13:32   
MajaPRO
IZVIRNO SPOROČILO: 2ursae

kdaj pa s tem začeti? Npr moj ima dobrih 8 mesecev, pa mu praktično vse dovolim, ker si mislim, da mali pač raziskuje ... ko pomaka prstke v skledico, si mislim, naj sproba, kaj je not, ko jo vrže na tla, si mislim, da pač še ni tako spreten, da bi jo obdržal na mizi in ne ve, da s tem paca, ko šari po cdjih in jih vlče na tla, si mislim, pa naj raziskuje ...

pretiravam, a ne? bi morala že začet vzgajat, kaj mislite?

Naš mali je star 9,5 mesecev in se mi zdi, da smo na istem. Saj otročki dejansko raziskujejo in normalno je, da vse sprobajo. Sicer tudi mi uporabljamo odločni NE, kadar gre za kakčno nevarnost (npr. ko se vzpenja na računalniško mizico z ostrimi robovi, kjer lahko pade in se poškoduje ali pa ko želi odpreti predale in si laško priščipne prstke).

Otrok stane največ na tem svetu. Tvojo ljubezen. Tvoje življenje.

(odgovor članu 2ursae)
Neposredna povezava do sporočila: 21
31.5.2006 14:55:03   
Talči
Mi smo zadnje čase (9,5 mes) začeli z NE-ji. Ko pa je kaj narobe, pa žugamo s prstom TI, TI, TI. In včasih dobim ti ti ti od tamalega nazaj (slika, brez tona in nasmešek), ko pa je odločni NE, pa se skremži, včasih izgleda, kot da bo zajokal, potem pa najde kaj drugega in pozabi. Ko ponovi, je spet NE, to kar se ne sme, mu vzamem iz rok, potem pa joka, ko nima več. In tako se ponavlja....
Vem, da moram biti bolj vztrajna od njega, ker me preizkuša in bi sicer s tem zagotovo zdržal dlje kot jaz. Ampak če ne bom vztrajna in bo enkrat NE, drugič nič, trejič spet NE, pa ga bom zmedla in ne bo vedel, kaj res ne sme.
No, vsaj jaz tako mislim.

Glede prijateljice:
Tudi jaz imam eno tako. 2,5 let sta razlike (njen in moj sin). Sem se popolnoma distancirala. Večkrat sem jaz njenemu tamalemu rekla, da nekaj ne sme, ona je bila samo tiho in opazovala, pa ji nič ni "kliknilo". Tamali pa me itak ni upošteval.
Zdaj je to samo še kolegica.
Meni se zdi škoda mojih živcev in za mojega micenega slabih vzgledov.
Je še veliko drugih, primernejših.
Žal, tako pač je.
Če ne gre, pusti. Saj nisi z njo poročena.

Pa pa
Talči

9.8.2005 sem prvič dobila najlepše ime na svetu: MAMA. Tako me kliče Žiga.
31.3.2010 sem drugič dobila najlepše ime na svetu: MAMA. Tako me bo klicala LIna.

(odgovor članu renan)
Neposredna povezava do sporočila: 22
1.6.2006 7:17:20   
tincci
Eno dobro knjigo berem, ki govori tudi o tem, kako preveč permisivno se vzgaja kot nasprotje temu, da so včasih preostro vzgajali. Priporočam, dobra knjiga.

Lawrence E. Shapiro: Čustvena inteligenca otrok, kako vzgojiti otroka z visokim čustvenim količnikom. Govori ravno o tem, o ustrezni umestitvi otroka v družbo.

(odgovor članu Talči)
Neposredna povezava do sporočila: 23
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...
Pet nepriporočljivih praks pri hranjenju s...
Hranjenje s stekleničko že od nekdaj velja za lažji način hranjenja. Verjetno je to razlog, zakaj v preteklosti nihče ni...

spanje celo noč
nataly33

kdaj je vaš dojenček prespal celo noč?

pri 2 mesecih (44%)

pri 3 mesecih (11%)

pri 4 mesecih (6%)

pri 5 mesecih (6%)

pri 6 mesecih (8%)

pri 7 mesecih (26%)

Število vseh glasov: 143

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!