Magi*
|
prvi kofe je tut za mano glede resnosti študija bi se dalo diskutirati;) trenutno našim rednim študentom šolnine subvencionira država - beri: imajo brezplačen študij. to zgleda nekako tako: hodim na faks bolj ali manj redno, ko se pač zbudim. na predavanja grem ene parkrat pogledat, da vidim kako zgleda prfoks. na vaje se tudi eno parkrat primajem in poskušam asistentu razložit, da delam in ne morem bit prisoten na vajah, ki so obvezne. (mimogrede, redni študent zaradi mene lahko dela, ampak to ne sme ovirati študijskega procesa. tudi jaz sem delala, ko sem hodila na faks). potem pride ene parkrat pogledat na izpit in ni vrag, da ga v enem (od 6. obvezno razpisanih izpitnih rokov v enem študjiskem letu) tudi ne nardim. seveda se na vse kriplje trudim na izpitu kaj tudi prepisati, saj drugače sploh nisem študent. če me asistent dobi plonkat, se pa itak skregam z njim in mu grozim, da ga bom prijavil na... seveda niso vsi študentje takšni, da ne bo pomote. je pa kar precejšen delež takih, ki "hvatajo krivine", kjerkoli jih najdejo. kar priznam, je čisto človeška lastnost. kako to zgleda v tujini? na leto sta razpisana 2 izpitna roka. prepisovanje se jim nikakor ne izplača, saj so sankcije lahko tudi izključitev iz fakultete ali celo na svidenje iz vseh sorodnih fakultet. da hodijo na predavanja in vaje je logično, saj se morajo kaj naučiti, da bodo izpit opravili v tistih dveh razpisanih rokih. kolikor vem, plačujejo šolnine (bodisi iz nekakšnih kreditov, ki jim jih da država, bodisi od premožnih staršev) - zato tudi motivacija, da se šolanje zaključi in to čimprej. pri tem imajo na voljo knjižnico odprto vse dni v tednu, stalen dostop do računalnikov... je pa še ena bistvena razlika: na tujih fakultetah je v razredu bistveno manj študentov, kar omogoča kvalitetnejše delo na nivoju profesor - študent. na področju visokega šolstva se torej mora obvezno nekaj spremeniti. seveda morata obe strani sesti za mizo in najti učinkovito rešitev. tako kot kaže zdaj, bi rada politika zopet na vrat na nos uvedla neke nepremišljene spremembe, ki jih bo naslednja vlada spet poskusila spremeniti. bodo pa morali tudi študentje sprevideti, da tako lepo in "lagano", kot je bilo nam, ne bo nikdar več. tudi delavci so morali ugrizniti v kislo jabolko in tudi študentje bodo. pa sigurno nas še kaj čaka. aja, pa še to: mi pravi moj študent, če grem štrajkat z njimi. pa ga vprašam zakaj pravzaprav gre in mi odvrne: "nimam pojma, bo pa fino. neki podobnga kot tisto leto, k smo jajca v parlament metal".