bobek05
|
Pozdravljene/-i, sem (prvič) mamica 11-mesečnemu radovednežu, ki je non stop v pogonu in z možem si lahko odpočijeva šele, ko mali nadebudnež sladko spi. Slika je verjetno bolj ali manj povsod enaka, vendar se zadnje čase dogajajo pri malem stvari ali bolje rečeno sprmembe, ki me motijo in nanje ne znam oz. ne znava (najbolje) reagirat. Moj sin je začel izsiljevat in uveljavljat svojo voljo. Do sem vse lepo in prav, ker sva ga večino časa ignorirala ali ga s čim drugim zamotila, da je pač pozabil na stvar, do katere ni imel (ali ni smel imeti) dostopa. Marsikaj mu pustiva, ker je res strasten raziskovalec in vsako stvar pretakne in vsak kotiček preišče, ampak postavila sva meje preko katerih ne greva in nekatere stvari so absolutno prepovedane (npr. štedilnik, elekt. kabli, ..), spet druge mu "odrečeva", ker se lahko poškoduje kot npr. dvigovanje ob stolu (je 1x že padel vznak s stolom vred), odpiranje in zapiranje predalov (ker si je že prstke not zaprl) itd. No, in zadnje čase se mi res zdi, da ne delava nič drugega kot hodiva za njim in mu kot pokvarjena plošča govorila "Ne! Tega ne smeš!" Seveda, je volumen najinega glasu primerno visok, ko z roko rovari po zemlji, kjer imam rože ali vlači kable od računalnika... Njegov odziv je bil do sedaj vedno enak: krokodilje solze. Včasih sva ga pustila, da se sam umiri, večino časa pa sva (se trudila) ga zamotit s kakšno drugo igračo, predmetom... Ja, ni vedno funkcioniralo, še posebej če nadomestna "stvar" ni bila bolj zanimiva kot predmet od katerega sva ga zvlekla, ampak do sedaj je nekako klapalo... Do sedaj... Moj mali sonček je namreč začel poleg tuljenja po novem še grizti vsakič, ko je bil odstranjen od "prepovedanega" predmeta (npr. od računalniške miške, od videokaset, ki jih je metal po tleh...). Ker je še majhen sploh nima občutka za ugriz in lahko vam povem, da KONKRETNO ugrizne - ima pa 5 kar velikih zobkov (mojo mamo zadnjič do krvi, jaz imam še zdaj sledove od današnjega "dvoboja" in zadnjič mi je v nohtu žilica počila od njegovega ugriza) - mi kar solze stopijo v oči, ker boli ko hudič! Prosim svetujte mi/nama kako ukrepat! Sem se že (navidezno) jokala, sva ga že okregala (kregava ga vedno tako, da mu rečeva NE s strogim glasom, pa resnim pogledom in vedno drživa očesni kontakt, da čuti, da je nekaj naredil narobe), ga dala na "time out" (v njegovo posteljco brez igrač), probala z lepa... nič ne pomaga... Stanje še za moje pojme ni kritično, da bi rekla, da zdaj kar hodi okrog in grize vse po vrsti, ampak opažam, da to počne vse pogosteje, zlasti, ko izsiljuje, želi nekaj doseči, kaže svoje nezadovoljstvo... Ne vem od kod mu zdaj to Hudo je, ker je še majhen in marsikaj ne razume. Sicer sem brala, da razumejo pri 11m pomen besede NE, vendar je ne ubogajo in da drugače sposoben otrok lahko razume do 40 besed... Kako tako majhnemu otroku torej kaj dopovedat? Kako ga vzgajat? Kako ukrepat? Hvala za nasvete in koristne informacije...