frutka_
|
Kolikor so zadeve meni znane na Hrvaškem nimajo sprejetega nacionalnega dokumenta, ki se imenuje k u r i k u l m! To je dokument, ki spoštuje in prepoznava potrebe otrok in je obenem "načrt" vzgojnega dela v slovenskih vrtcih... med drugim...je pa seveda še veliko več! Sprejet ni samo pri nas, imajo ga tudi npr. v Ameriki. Baba čula baba rekla je še dejstvo eno,da je na Hrvaškem delež privat vrtcev in javnih vrtcev razdeljen (če ocenim v grobem) na polovico. Polovica otrok je v privat varstvu in druga polovica v javnih vrtcih. Ne zato, ker je privat fancy, ampak zato ker so kapacitete javnih vrcev preobremenjene in je fuuull polno. Na Finskem imajo za otroke, ki ne dobijo mesta v javnem vrtcu na državni ravni z zakonom poskrbljeno, da država MORA staršem zagotoviti varstvo. Tako imajo ogromno privat variant varstva. Ampak je javni "baje" boljši... V Nemčijo si otroci hrano prinesejo s seboj v vrtec Na Japonskem menijo, da morajo skupine otrok biti večje, ker s tem otrok pridobiva širši pogled na svet. Skupnice imajo po 30 otrok! Po drugi strani pa v Ameriki temu odločno nasprotujejo in menijo, da je potrebno bolj individualno delo. Skupine imajo velike po 10 otrok! In vidite, naša slovenska mentaliteta zagovarja dejstvo, da je število okorg 20 idealno, seveda pa nihče ne pravi da je to slabše...vse slabo je ziher za nekaj dobro. Samo toliko v vednost. Jaz ne bi upala primerjati med državami, ker je enostavno neprimerljivo. Pri nas je takšno stanje in višina plačila praktično nespremenjena že več let...jaslice/vrtec te stanejo tretjino plače...v povprečju...tako je bilo, ko sem jaz hodila v vrtec in tako približno je danes. Ampak varstvo mora biti, mama mora v službo in država ne bi bila p****** če ne bi šparala ne otrocih...da ne govorim kako se to pozna pri infrastrukturi vrtcev, na materialu, ki ga dobiš na razpolago...da je od občine do občine spet vse drugače, eni plačajo več drugi manj, ker jim upoštevajo krede za stanovanje... V glavnem, če zaključim...v globalu niti ni tako slabo kot nekateri menite, ker se seveda na ravni vrtca vsi trudij(m) po naaajboljših močeh in vrtec je še vseeno dostopen večini staršem, hrana je kvalitetna, obroki raznovrstni, polnovredni in primerni otrokom, otrokom je na razpolago didaktični material, ponekod plenice in vlažni robčki...pa da ne omenjamo družbice, prijateljčkov, tetk... Slovenci pač ne bi bili Slovenci, če ne bi jamrali in gledali k sosedom preko meje. Ko pa se enkrat zadeva obrne pa bi vsi staro nazaj...
|