Gina
|
Hmm, jaz tudi poznam kakšno tako, kot si ti in celo kakšnega takega, npr, moj je tudi s tako fobijo. Meni se zdi, da je prvo leto, ko sva se poznala, ves čas samo gledal, da ne bi jaz kaj spila. Dobro, da meni alko sploh ne diši, ker sicer bi midva imela problem. Kaj ga je pozdravilo? To, da je ugotovil, da jaz nisem nagnjena k temu. Zdaj nič ne teži, če spijem kozarec vina, pivo ali kaj drugega, ker se to res redko zgodi in ker zdaj ve, da najbrž od mene ni za pričakovati, da se ga bom ravno napila. Zakaj pa imate nekateri problem s tem? Vse, ki jih jaz poznam in imajo to obsedenost, so imeli v družini alkoholika. Iz tega stališča jih nekako lahko razumem. Od kod imaš pa ti to fobijo, če praviš, da nimaš izkušenj s tem, mi pa ni jasno. Pri nas ni nihče pil kaj dosti. Redko sta mami in oče šla na kako žurko in nikoli ni šel nobeden ravno čez mero dobrega okusa. Alko se v drugih primerih pri nas ni pil in jaz sploh nisem vedela, kako veliko škode lahko naredi komu. Zato jaz na alko gledam iz dveh kotov. Lahko je čist ok stvar, če se ga uporablja, kot sem jaz imela priliko spoznat pri nas doma. Lahko je katastrofalno slab, če se ga izkorišča, če rataš odvisnik. Kje je meja? Meni najbrž drugje kot tebi. Tako približno, kot je ankica napisala se meni zdi. Meni eno spito pivo še ne pomeni pijanca, eno spito pivo vsak dan pa mi prav gotovo pomeni to. Meni tudi 5 piv ne pomeni pijanca, če se to zgodi 5x na leto, tebi pa najbrž pomenijo ravno obratno, grožnjo da bi to prešlo v vsakdanje pitje takih doz. Če boš zganjala teror nad človekom, lahko dosežeš ravno nasprotno. Nikoli se ne bo mogel sam odločiti, koliko bi rad spil in vedno si bo mislil, da ga hočeš imeti pod kontrolo in da mu ne zaupaš. In pojma nimaš, kako grozljiv občutek je, če nekdo svoje obsesije ven daje na tebi. Pa še tako je, če bi bil on kronik, te itak ne bi poslušal in bi pil dalje, če pa je občasen in zmeren pivec, mu pa s tem tvojim sitnarjenjem škodiš. Težila bi mu lahko upravičeno samo v primeru, da bi se on hotel pijan pripeljat s svojim avtom iz zidanice domov. To bi pa bilo res neodgovorno.
|