|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   igre z dojenckom
12.3.2006 22:48:52   
mamca75
Živijo. Nisem še dolgo prijavljena, pa se opravičujem, če ste o temo  slučajno že stokrat predelali.Zanimajo me še kakšne igre z dojenčkom, ki palijo pri skoraj štirimesečniku.Naš se tako hitro naveliča igrač, da samo moja prisotnost in popolna pozornost šteje.Kar zna biti zeeelo utrujajoče.Obdelali smo že celo knjigico Igre z dojenčkom, tega, kar je za njegovo starost, danes sem ugotovila, da ful pali, če ga vlečem na dekici po celem stanovanju, ga malo vrtim...sam smeh in vriskanje...a mate še kake ideje...ker drugace noče ne ležat, ne kravic past, ne v lupinci sedet, ne na pokrčenih nogah...nič dlje kot pet minut.Najraje bi že sedel, pa ga še ne smem spodbujat v to...hvala
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: igre z dojenckom
13.3.2006 8:22:55   
Teni_

Nekaj iger sem ti prepisala iz knjige, ki sem jo dobila v porodnišnici. Upam, da ti bo v pomoč in bosta z user posted image  uživalaj. Upm, da bo šlo vse gor, ker je kar precej, vsega pa  tudi nisem prepisala, ker je ogromno. Napisala sem do 6. meseca, drugače je do 1 leta.

OD ROJSTVA DO 3 MESECEV:

Klepet z dojenčkom:

Dojenček izredno rad posluša naše govorjenje. Nadvse mu ugaja zvok maminega glasu, ki ga prepozna v trenutku, ko . Že najkrajši pogovor vzpodbuja njegov razvoj.
Dojenčka namestite v naročje in privzdignite kolena. S hrbtom se oprite na trdo podlago, da boste sproščeni. Dojenček naj bo z obrazom obrnjen proti vam in poskrbite, da bo tudi njemu udobno. Govorite mu o njegovem nosku, o njegovih copatkih ali o tem kakšne volje je.

Praznik vode:

Najprijetnejšo sprostitev v dvoje boste doživeli, če si bosta z dojenčkom privoščila skupno kopel ali prho.
Dojenčka lahno zibajte sem ter tja in mu nežno gladite roke, stopala trebuh in hrbet.

Masaža dojenčka:

Če dojenčka pogosto božamo, postopoma spoznava in se uči čutiti svoje telo. Božanje spodbuja njegovo dihanje, krvni obtok in prebavo, poleg tega pa pomirja.
Roke in noge: masažo rok in nog lahko izvajate, ko dojenček leži na hrbtu ali na trebuhu. Vedno masirajte od prsi, prek ramen proti rokam in od trebuha prek bokov proti nožnim palcem. Ne prezrite dojenčkovih dlani in stopal.
Glava in obraz: s konicami prstov delajte krožne gibe prek čela, nosu, lic, senc in brade.
Hrbet: dojenčka  položite na trebušček na mizo ali še raje v naročje. Božajte ga od zgoraj navzdol, od ramen proti ritki. Nato ga božajte diagonalno. Na koncu s prsti posnemajte kapljice dežja, ki mu padajo na hrbet.

Opazovanje predmetov:

Ko se dojenček prebudi, je eno njegovih najljubših početij opazovanje okolice. Postavite ali obesite prikupne predmete tja, kjer jih lahko dobro vidi. Ne pozabite, da dojenka še posebej privlačijo okrogle oblike, žive barve, barvni kontrasti in velike preproste slike. Še bolj so mu pri srcu jasne črte.

Jutranja telovadba:

Vsak dojenček ima svoj spalni položaj. Poišče si lego, ki jo je imel v maminem trebuhu. Rad leži v tem položaju, vendar  zato postane tudi malce len.
Če ga tu in tam obrnete in mu pomagate utrjevati vratne mišice, mu pomagate pri razvijanju mišic in tudi stvari postanejo bolj zanimive.
Položite  ga na preprogo ali rjuho, ki jo pogrnete kar na tla. Lezite na trebuh z obrazom proti njemu. Tiho ga pokličite po imenu. Da vas bo lahko videl, bo moral dojenček dvigniti glavo in se ozreti proti vam.

Telesne rime:

Deli dojenčkovega telesa so neizčrpen vir pogovorov in podatkov. Seveda jih morate poimenovati, ker dojenček še ne govori prav veliko. Ko dojenčka brišete, lahko omeni vse dele telesa. Naj bo to vajina igrica.
Lahko uporabite tudi naslednjo pesmico:

Tapi-tap z ročicami,
                     Tipi-tip z nožicami
                     In kadar se dlan razpre,
                     Vidimo še prstke vse.

Rokenrol:

Ples je dober način zabave, prava sprostitev za dojenčka.
Vsi znamo plesati, samo sprostit se moramo. Zavrtite si glasbo in se ji prepustite. Vzemite dojenčka v naročje in ga prosite za ples. Plešite z njim sem ter tja po sobi. 

Biba leze:

V ritmu besed potujte s prsti po dojenčkovem trebuhu proti vratu. Na koncu vaši prsti  »stečejo« in ga požgečkajo.

Biba leze, biba gre,
                  Da bi prišla do gore,
                  Do gore, do zelen gore,
                  Kamor nihče drug ne more.

Gospod palec:

V prvih mesecih so dojenčkove pesti še stisnjene in se razprejo le, če nežno pogladimo hrbet roke. Poleg tega imajo te male ročice dober refleks. Ko se dotaknemo dlani, se prsti v trenutku zaprejo v trdno pest.
Ko dojenček razpre dlani, prav rad izteguje in krči prste. Spremljate ga lahko z naslednjo nagajivko:

Križ, kraž,
                  Kralj Matjaž,
                  Daj mi groš,
                  Bom kupil nož,
                  Luknjo vrtal…
                  Poč!

OD 3 DO 6 MESECEV

Vonjalna pustolovščina:

Dojenčki imajo izostren čut za voh in jih ni lahko zadovoljiti. Novorojenček že ob rojstvu prepozna vonj materinih prsi, obožuje banane in vonj vanilije, nima rad vonja rakcev in sovraži vonj gnilega jajca.
Če želite vzpodbujati dojenčkov voh, ga popeljite na pot odkrivanja vonjev. V kuhinji naj se razvije vonj sveže pečenega kruha ali pravkar olupljene pomaranče.
Odprite plastenke šampona  in pustite, da dojenček v kopalnici vonja dišave, ki jo napolnjujejo. Pojdita ven in skupaj vonjajta travo, cvetice in liste. Dojenček bo gotovo užival.

Ti loviš:

Igre pri katerih je potrebno kaj ujeti, so zelo zabavne. Ker se isti gib ponavlja, bo dojenček igro hitro osvojil in z velikim zanimanjem čakal izid. Položite prste na njegov trebuh in čutili boste napetost v njegovem telesu. Ko sedi v stolčku, se počasi splazite k njemu in opazujte njegov odziv. Počasi se plazite proti dojenčku, vendar ostanite v njegovem vidnem polju. Znižajte ton glasu. Recite: Zdaj…..te…..bom…. ZGRABIIIIIIIILA!!!
Uspeh vam zagotavlja tudi naslednja igrica:

Pika, pika, pičica,
(na dojenčkov trebušček s prstom narišemo oči in usta)   
                        To je lepa sličica,
                 (narišemo okrogel obraz)
                        Dolga ušesa,
                     (narišemo ušesa)
                        Kratek vrat
                      (… in vrat)
                        In po glavi ves kosmat.
              (prilepite mu poljubček na trebušček)

Letalska vaja:

Večina dojenčkov zelo rada » leta« po zraku. Dojenčka lahko dvigujete in premikate po zraku, ko dobro obvladuje vratne mišice in zna držati glavo naravnost.
Z obema rokama držite dojenčka za prsni koš in ga vprašate, ali je pripravljen na let. Preštejte do tri in prižgite motor. Na tri dvignite dojenčka in naj zaplava visoko po zraku.

Poskusi pogovorov:

Če se z dojenčkom pogosto pogovarjamo in vzpodbujamo njegova prva ščebetanja, bo razvil jezikovno osnovo, ki bo predstavljala vir užitka vse življenje. Igre vprašanj in ogovorov so učinkovita pomoč.

Kako se oglasi zvonec?                   drrrrrring
Kako se oglaša kača?                      Sssssss ssssss
Kaj pa poljubček?                           Cmok, cmok
Kaj pa pravi… (ime dojenčka)       mami, mami

Dotikanje obraza:

Roke, oči in ušesa niso edina sredstva za odkrivanje. Dojenček odkriva tudi z usti. Takoj, ko kaj lahko doseže, poskuša to spraviti v usta. Tako dobi dodatne informacije.
Približajte obraz dojenčkovemu. Pustite, da se ga dotika z rokami, nato pa  še z usti. Da bo stvar še bolj zabavna, privihajte nos, napihnite lica ali se pretvarjajte, da želite uloviti dojenčkove prste, če po naključju zaidejo v vaša usta.

Dojenčkova aerobika:

Nožne mišice: dojenček naj stoji na trdni podlagi. Podpirajte  da z obema rokama okoli prsnega koša. Če uživa, pustite, da se ziblje in poskakuje gor in dol.
Pas: dojenčka položite na bok in spodnjo roko iztegnite pod njegovo uho. Gornjo nogo pokrčite spredaj, nad drugo nogo, ki ostane iztegnjena. Dojenček se o samodejno prevalil na trebuh. Vajo ponovite še na drugi strani.
Trebušne in hrbte mišice: dojenčka položite na hrbet na ravno površino in ga držite za obe roki. Zadržite njegove noge in ga počasi povlecite, da se bo znašel v sedečem položaju.

Igra z rokami:

Držite dojenčka za roke in mu recite: pokaži, kako si velik! Dvignite mu roke visoko v zrak in recite : takooo velik!
Zapojte pesmico in jo spremljajte z gibi:

Če si srečen, po kolenih potokljaj,
                         Če si srečen, po kolenih potokljaj,
                 Če si srečen in če srečo rad bi še delil z nekom,
                         Če si srečen po kolenih potokljaj.

(odgovor članu mamca75)
Neposredna povezava do sporočila: 2
13.3.2006 8:36:46   
Anonimen
Ojoj, Mojca, ful si pridna, ampak če bi dobro prebrala, bi si prihranila kar nekaj dela. Mamca je namreč napisala, da so to knjigico že obdelali. Bo pa prišlo komu drugemu prav...

Mamca, mogoče se user posted image  prehitro naveliča igrač, ker ima vse pred nosom. Jaz sem ugotovila, da je bolje imeti 1 igračo naenkrat, pa po 10 min zamenjat. Če mu na most navesim več igrač, sploh ne ve, kam bi gledal in s čim bi se igral. Po drugi strani pa se zna pol ure igrat s krogcem na koncu vrvice.
Drugače pa se mi zamotimo tudi tako, da me pač gleda, ko zlagam perilo ali kaj podobnega, zraven pa mu govorim, kaj delam, pa kaj je to,... Naš je enako star in bi prav tako rad bil pokonci, vendar se ga da prepričat, da leži na blazini in se igramo.
Srečno!

(odgovor članu Teni_)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
13.3.2006 8:40:27   
Anonimen
Nekaj idej smo novemberke napisale na 22. strani.user posted image

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
13.3.2006 9:48:49   
bambi
No, naša bo stara 6 mesecev in jo trenutno zanimajo vse druge stvari, razen igrač.... Plastenke, kozarci, žlice, zavese, skratka vsega se hoče dotaknit, vse prijet in nato hops, takoj v usta...... pri nas najbolj pali igra Letalo, tako da jo dvignemo visoko v zrak in z njo letamo ali pa jo spuščamo gor in dol, tako uživa, da kar cvili zraven...... Da ne omenjam kako gleda kadar jemo, kot da ne bi cel teden nič jedla, pa tudi če koga vidi da pije iz kozarca, takoj želi poskusit kaj je noter....... v glaven, postala je zelo radovedna in bog ne daj, da ji kaj ne pokažem ali ne dam.... vik in krik...

Lp user posted image user posted image user posted image

Imam tri sončke, mojega angelčka Leo in dve princeski, Gajo in Heidi.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 5
13.3.2006 9:52:08   
Teni_

Saj igre so bile namenjene vsem, zato sem tudi prepisala od rojstva dalje. Bom še tudi od 6. meseca, da bo na kupu. Mogoče pa res komu drugemu tudi pride pravuser posted image .

P.S. Ne okoli govorit, ampak sem res površno prebrala.user posted image

zeeelo

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 6
13.3.2006 14:47:14   
ursa_p
Zanimiva tema ... mi bo kaj prav prislo.

Drugace pa si nujno oglejte tole temo;
http://www.ringaraja.net/forum/tm.asp?m=837830

Lp, Ursa

(odgovor članu Teni_)
Neposredna povezava do sporočila: 7
13.3.2006 19:57:45   
mamca75
hvala za odgovore, pa za trud, Mojca, a to ze imamo na repertoarju, ja, najbolje je na nekaj minut menjat stil... pa po eno igračo...al pa kakrsenkli drug predmet- trenutno je navdušen nad zeleno šumečo nakupovalno vrečko....:)mam pa občutek, da je tako nestrpen tudi zaradi zobkov, ker je tudi ponoči precej nemiren in jokav...

(odgovor članu ursa_p)
Neposredna povezava do sporočila: 8
13.3.2006 20:21:33   
Anonimen
MEni zelo dobra knjiga je Miselni razvoj dojenčka in malčka; Igre za spodbujanje umskih sposobnosti od Jackie Silberg.
NOter so opisane igre od rojstva pa do 36 mesecev. Res vredna branja.

(odgovor članu mamca75)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
13.3.2006 23:17:13   
ALINA55
Naš fant, star 5,5 mesecev ima najraje igrico podobno biba leze, gre pa takole:
Otrok leži na hrbtu in mu s prsti ponazarjaš gibanje bibe in zraven govoriš in spreminjaš glas.
Biba leze, biba ni,
tovor nese, osel ni,
hišo čuva, polžek ni,
roge ima kozel ni. (položiš prste na čelo, kot za rogove)
Prime _____ pod brado, (ga primeš)
poščegeče pod nogo, (ga požgečkaš)
čisto tiho kakor muc,
dela biba buc, buc, buc. (ga požgečkaš tam, kjer ga žgečka)

Najbolj uživa, ko je slečen, pred kopanjem, po kopanju in med previjanjem.
Njabolj všeč mu je, ko govorjenje stopnjujem in je vse skupaj zelo hitro. Na koncu se že smeji zelo naglas, ko mu samo prste pokažem.

< Sporočilo je popravil ALINA55 -- 13.3.2006 23:18:33 >

(odgovor članu mamca75)
Neposredna povezava do sporočila: 10
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Tabela spanja: koliko spanca potrebuje doj...
Strokovnjaki so pripravili tabelo spanja, ki prikazuje, koliko spanca potrebuje povprečen dojenček. Vendar brez skrbi, t...
Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...

Razpoloženje v času nosečnosti.
Admin

Ste med nosečnostjo imeli nenadne spremembe razpoloženja?