|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   AD3 kapljice
27.2.2006 8:11:44   
Neli1
Zanima me kakšne so vaše izkušnje z AD3 kapljicami? Ali ima vaš malček kakšne probleme, ko mu jih daste?
Ali mu jih redno dozirate (vsak dan)? Koliko kapljic? Do katerega leta?

Mi imamo po kapljicah močne krče, čeprav nam je pediatrinja zatrdila, da te kapljice niso povzročitelji.
Pri dosti mamic sem zasledila, da te kapljice sploh ne dajejo malčkom, ali pa da jim dozirajo manjšo količino (npr. namesto 6 - samo 3 ali 4/dan).
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: AD3 kapljice
27.2.2006 8:45:22   
kati*
nam je pa prav ped. svetovala naj kupimo Oleovit kapljice v Avstriji, ker AD3 povzročajo krče (menda zaradi vit.A) in tud na mat. šoli so to govorili ... "stroka" si pa res ni enotna na nobenem področju user posted image


_____________________________

lp, K

(odgovor članu Neli1)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: AD3 kapljice
27.2.2006 8:52:34   
ac
Jaz naši redno dajem AD3 kapljice od 1. meseca po 7 kapljic na dan vsako jutro pred dojenjem (štartali smo z manjšo dozo, ki smo jo vsak dan povečevali, da se je navadila). Mala bo kmalu stara 3 mesece in še ni imela problemov po teh kapljicah. Slišim pa, da jih dosti malčkov ne prenese. Sem to omenila tudi sestri, ko mi jih je predpisala, pa je samo z očmi zavila, kao, da to sploh ni res...

(odgovor članu Neli1)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: AD3 kapljice
27.2.2006 9:28:02   
*pepelka*
Naša je imela hude krče po AD3, tako imamo sedaj samo D3

(odgovor članu Neli1)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: AD3 kapljice
27.2.2006 9:37:15   
makica
Od 4. do 6. meseca smo dajali 7 kapljic, po 6. mesecu pa 10/dan. Dajem ji vsak dan, zelo redko se zgodi da ji pozabim dat. Pred 4. mesecem  ji pa nisem dajala (po nasvetu pediatra), ker je imela močne krče. Imeli smo tudi D3 pa ni bilo nič boljše. 

(odgovor članu *pepelka*)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: AD3 kapljice
27.2.2006 10:10:23   
lelaval
Po AD3 kapljicah je moja imela ful krče in še izpuščaje. Sem dobila D3- ker naj bi največkrat vitamin A to povzročal.
Pa prve 4 mesece raje nisem dajala kapljic, potem pa začneš postopoma po eno na dan, dokler ne prideš do količine, ki ti jo je predpisal pediater. Tudi mi jih zdaj nikoli ne pozabimo dat. Sem v prvih mesecih izkoristila in jo nastavila na sonček. Tudi pozimi se to da.

_____________________________

V življenju sta nam dani 2 čaši, sladka in grenka: vsi moramo izpiti obe, življenje pa nam obe čaši toči nepredvidljivo.

(odgovor članu makica)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: AD3 kapljice
27.2.2006 14:14:14   
Stajerka
Zaradi krčev smo jedli D3 kapljice, na AD3 smo prešli šele po sedmem mesecu, ko smo že dodajali trdo hrano. Smo pa redno pili Plantex čaj in mogoče nas je tudi zaradi čaja manj zvijalo in smo bili manj zaprti.

_____________________________

Če hočeš videti, moraš gledati s srcem. (Mali princ)

(odgovor članu Neli1)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: AD3 kapljice
27.2.2006 20:53:07   
Alina_alin
Še naša zgodba: najprej smo dajali 3 kapljice, nato 4, itd... sedaj 8 kapljic. Po nasvetu pediatrinje - ko je imela 3 kg so bile 3 kapljice, itd., sedaj ko ima 8kg pa 8. Mi nismo opazili krčev. Zdravnica pa je rekla, da če bi opazili, naj razbijemo dozo na 2 dela - če so 4 kapljice (2 zjutraj, 2 zvečer)...

(odgovor članu Stajerka)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: AD3 kapljice
27.2.2006 20:56:41   
lonja
Tudi mi naši dvomesečnici že tri tedne dajemo AD3 kapljice, začeli smo postopoma z eno, ...dvema,... sedaj smo na šestih in nekih krčev, o katerih veliko govorijo, ni zaznati. Na srečo!

Lp

lonja user posted image in ajda user posted image

(odgovor članu Alina_alin)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: AD3 kapljice
27.2.2006 21:15:39   
soncek&luna
jaz jih mojemu user posted image  sploh ne dajem... dobila sva D3 kapljice... pediater nama je predpisal dozo 1 kapljico na dan do 1 leta... ker sva na adaptiranem mleku, nama je rekel, da je ze to mleko vsebuje dovolj vitamina D... moj user posted image  je ze po tej 1 kapljici imel krce in sem mu jih prenehala dajat

_____________________________

Mami, pika moja!

(odgovor članu lonja)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: AD3 kapljice
27.2.2006 21:57:28   
KODA
Jaz sem jih tastarejšemu dajala samo kratek čas,ker je imel zelo hude krče.
Tamlajšemu jih pa sploh nisem dajala.

_____________________________

Celemu svetu si le ena oseba,eni osebi pa si ves svet...

(odgovor članu soncek&luna)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: AD3 kapljice
27.2.2006 22:30:13   
sun123
Mi imamo D3 kapljice, začeti bi jih moral pred enim mesecem po 3 na dan. Pa smo en mesec raje počakali, ker smo tako ali tako imeli težave s krči. Štartali smo pa z eno kapljico na dan in imeli spet problime. Tako, da je bila ta kapljica tudi zadnja. Jutri gremo na sonce pa bo.

(odgovor članu Neli1)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: AD3 kapljice
28.2.2006 21:01:08   
Neli1
Hvala za odgovore!

Res mi je zanimivo to, da vsak pediater predpiše drugačno količino teh kapljic.
Razumljivo mi je, da se količina razlikuje glede na to ali je otrok dojen ali pije adaptirano mleko,
ni mi pa najbolj jasno, da pediater predpiše različno količino dojenčku, ki je npr. dojen.

Upam, da bo res kmalu posijalo sonce in bova tudi midva dobila vitaminčke na sončku!
Saj se mi res smili, ko se po teh kapljicah tako zvija.

Moja pediatrinja je kar "stroga" in vstraja pri svojem (da ne povzročajo krčev), tak da menjava kapljic ni možna.



(odgovor članu Neli1)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: AD3 kapljice
2.3.2006 16:47:53   
sarazan
Mene tudi matrajo te AD3 kapljice, saj imamo tako srečo, da krčev zaenkrat ni in jih s kapljicami res ne bi rada naredila user posted image . Zato sem malo pobrskala po netu in na med.over.net na forumu Dojenje našla ta odgovor eni punci, ki sprašuje, ali so AD3 kapljice res potrebne:

Res je, da materino mleko vsebuje vse, kar dojenček potrebuje.

Pomanjkanje vitamina A je v Evropi izredno redko, saj smo matere in otroci dobro prehranjeni.

Materino mleko je dojenčkova naravna hrana, ki po vsebini in količini ustreza otrokovim potrebam. Nobena druga hrana ni primernejša. Vse hranljive snovi, ki jih v prvih šestih mesecih življenja potrebuje otrok za zdrav telesni in duševni razvoj, so v materinem mleku v naravnem razmerju. Maščobe, beljakovine, ogljikove hidrate, soli in vitamine, ki so v materinem mleku, otrokov organizem bolje porabi kot iz drugih mlečnih pripravkov.

Če vi uživate raznoliko, pestro in z vitamini bogato hrano, bo vaše mleko prav tako vsebovalo dovolj vitaminov in mineralov, ki jih potrebuje vaš otrok. Če je vaš otrok zdrav, donošen in lepo napreduje, posebnih potreb po dodajanju vitaminov v prvih mesecih ni. (Vir: Kako uspešno dojiti, Inštitut za varovanje zdravja Republike Slovenije.)

Nasprotno splošnemu mnenju - ne drži, da materino mleko ne vsebuje vitamin D. Ga vsebuje, a v izredno majhni količini (mikroelement).

Vitamin D je steroidni hormon (leta 1922 je bil nepravilno klasificiran kot vitamin) ki ga proizvaja človeško telo, kadar je koža izpostavljena UV žarkom (UVB) na sončni svetlobi.

Zelo malo živil je naravni izvor vitamina D, tudi v njih je prisoten v izredno nizkih količinah. Najbolj naraven način za dvigovanje ravni vitamina D je redno izpostavljanje sončni svetlobi. Koža na sončni svetlobi proizvaja velike količine vitamina D.

Koliko vitamina D potrebuje otrok, dojen ali hranjen s prilagojeno mlečno formulo lahko presoja le zdravnik, ki otroka pregleda in določi, koliko je dodajanje vitamina D res potrebno.

O potrebnosti nadomestkov vitaminov in mineralov v svetu ni jasnih in/ali enotnih ter predpisanih smernic. Če doječa mati je zdravo in polnovredno prehrano, dobiva potrebne vitamine in minerale v pravem razmerju, če otrok lepo uspeva ob materinem mleku, ni razlogov za skrb in ni potrebe po dodajanju vitaminov, mineralov, železa in fluoridov v PRVIH MESECIH otrokovega življenja. Vir: priporočila APA - Ameriške pediatrične akademije, 2003.

Za polno dojene, zdrave in ob roku rojene otroke od rojstva do šestega meseca, ki so dovolj izpostavljeni soncu - ne obstaja povečano tveganje, da bi jim primanjkoval vitamin D ali da bi oboleli za rahitisom. Rahitis se razvije zaradi primankljaja izpostavljenosti soncu, ne pa zaradi primanjkljaja vitamina D v materinem mleku. (Vir: LEAVEN, Vol. 39 No. 3, June-July 2003, p. 70:)

Iz virov Svetovne zdravstvene organizacije WHO in United Nations Children’s Fund (UNICEF): za dovoljšnjo proizvodnjo vitamina D zadostuje nekajminutna dnevna izpostavljenost sončnim žarkom. Pri izpostavljanju soncu je potrebno seveda paziti, da ne pride do sončnih opeklin in s tem posledično povečane možnosti za razvoj kožnega raka.

Na osnovi kliničnih raziskav, so priporočila Ameriške pediatrične akademije (AAP) naslednja: vsi dojenčki naj bi imeli v prvih dveh mesecih svojega življenja minimalni vnos 200 IU vitamina D na dan (torej: če ga ne dobijo s soncem, ga je potrebno nadomeščati z nadomestki).

Dejavniki tveganja za razvoj primankljaja vitamina D ali rahitisa so naslednji:
- mati sama ima prenizek nivo vitamina D
- zelo temna polt kože
- otroci so pogosto v zaprtih prostorih (mati gre namesto na sprehod na sveži zrak z otrokom na sprehod v nakupovalna središča)
- prebivalci, ki živijo na višjih zemljepisnih širinah
- življenje v urbanih področjih, kjer je veliko visokih stolpnic in zelo onesnažen zrak (ki preprečuje dostop UVB žarkov)
- pretirana uporaba sončnikov in zastorov
- velike variacije UVB radiacije v letnih časih
- otroci, ki so popolnoma oblečeni in pokriti, kadar so zunaj.

Drugi dejavniki tveganja:
- mati ima v zelo kratkem časovnem obdobju več otrok zapored: vsak naslednji otrok ima večje tveganje za primanjkljaj.
- izpostavljenost svincu
- ob dojenju še dodajanje prilagojenih mlečnih formul ali celo kravjega mleka, ki zmanjšujejo naravno absorbcijo kalcija

Raziskav, kjer bi raziskovali stranske učinke dodatkov vitamina D na otroke do šestega meseca starosti ni veliko. Pri otrocih, ki niso dobro prenašali vitaminskih nadomestkov, so opazili naslednje stranske učinke: bruhanje, prebavne bolečine, spremembe v otrokovih prebavilih, težje dihanje, povečano tveganje za okužbe. ( vir: Cynthia Good Mojab, MS, IBCLC, RLC, Research Associate in the Publications Department of La Leche League International)

Zaključek:
Znanstvene raziskave so pokazale, da vsakodnevna izpostavitev majhnega dela otrokove kože (npr. obrazka) dnevni svetlobi ali sončnim žarkom (če je sonce) za samo nekaj minut dnevno, poskrbi za zadostno preskrbljenost dojenčka z vitaminom D. V podnebnih klimatskih razmerah, kjer več dni ali celo mesecev zaporedoma ne posije sonce ali kjer otroke zunaj popolnoma pokrijejo ali zaščitijo (prav nasprotno - pred sončnimi žarki), je potrebno dodajanje vitamina D. V Sloveniji zdravniki večini dojenčkom predpisujejo kapljice vitaminov A in D.

Resno pomanjkanje vitaminov in mineralov, ki je v preteklosti zahtevalo marsikatero življenje, je danes redko.


Prijazen pozdrav!

Karmen Mlinar,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
http://www.lalecheleague.org


No, jaz mislim, da moja Sara ne bo dobivala AD3 kapljic. Jo polno dojim in vsak dan nekaj časa spi v zimskem vrtu, kjer je izpostavljena dnevni svetlobi. Če je lep sonček, pa še kakšno okno odprem in jo za par minut "posončim". Sicer se pa bliža pomlad, ko bova veliko hodili ven na sprehode.

_____________________________

Princeska Sara se je rodila 29.1.2006.
Princeska Maša se je rodila 13.7.2010.

(odgovor članu Neli1)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: AD3 kapljice
2.3.2006 20:41:07   
Neli1
Sarazem, hvala ti za ta članek, ki si ga našla.
Sedaj bom resno razmisnila o tem, ali bom nadaljevala z "mučenjem" mojega sončka.

**Moj sonček pa se je rodil točno en mesec pred tvojo princesko Saro.

(odgovor članu sarazan)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: AD3 kapljice
2.3.2006 20:50:13   
spacey
Jaz sem mu jih zelo pozabljivo dajala ... potem smo zmanjšali dozo na 3-5 na dan, pa še to ne vsak dan, ampak ko smo se spomnili ... nato smo na njih kar malo pozabili, pa se potem spet spomnili in zdej jih ne dajemo več.
Upam, da si razumela. user posted image


_____________________________

"Fake it until you make it."
Sweet Like Chocolate

(odgovor članu Neli1)
Neposredna povezava do sporočila: 16
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Kaj najbolj škodi otrokovemu imunskemu sis...
Preverite, kateri so največji sovražniki otrokovega močnega imunskega sistema in s tem njegovega zdravja.
Pet nepriporočljivih praks pri hranjenju s...
Hranjenje s stekleničko že od nekdaj velja za lažji način hranjenja. Verjetno je to razlog, zakaj v preteklosti nihče ni...




Vrnitev na delovno mesto po porodniški.
Admin

S kakšnimi izzivi se soočate ob vrnitvi na delovno mesto po porodniškem dopustu?