|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   ALPSKO MLEKO II
17.2.2006 1:03:09   
mamči




IZVIRNO SPOROČILO: Suzi*
Mamči, a daš lahko kakšen utemeljen razlog za tvoje trditve? Zakaj pa alpsko mleko naj ne bi bilo za otroke?



Evo moji utemeljeni razlogi.

Kravje mleko je seveda za teličke, materino pa za user posted image . Dojenje je najboljše za otroka vsaj do 1. leta, če le- tega ni pa se naj dodaja adaptirano prilagojeno mleko vsaj do prvega leta, proizvajalec in nekateri pediatri pa odsvetujejo vnos kravjega mleka vse do 3. leta. No pa pustimo extreme.

Alpsko mleko je seveda kravje mleko. Kravje mleko je pa po beljakovinski sestavi spremenjeno in zato manj primerno za otroke, vsebuje pa tudi preveč natrija  kar obremenjuje ledvica...
Bolj primerno bi bilo kozje mleko.
Trajno alpsko mleko je najprej pasterizirano, nato homogenizirano, obdelano z ultra visoko temperaturo.
Homogenizacija pomeni da je pod pritiskom stisnjeno skozi fino šobo, da se kapljice maščobe razpočijo.
nao mleko kuhajo 20 min na 140 stopinjah in še ultrazvočno segrevajo do 150 stopinj.
Kemično spremenijo mleko z lipolizo = razgradnja maščob in proteolizo= razgradnja beljakovin. S em postane mleko sterilno, obstojno več mesecev in ima tud precej spremenjen okus.

Zaradi vsega tega je izdeklek prej "trajni mlečni izdelek", kot mleko.

In tu pride že do dveh težav:
1. zaradi homogenizacije se večji mašč. delci razbijejo na tako majhne, da preidejo direktno v kri neprebavljeni in zato povzročajo: mašenje žil - arteriosklerozo, povešanje holesterola, trogliceridov, debelost...Cilj homogenizacije je ločitev mašč. od mleka = enakomerna razporeditev. To vidmo pri kuhi - ne naredi se maščobni klobuček na vrhu.
2. spremenjene beljakovine- krivec alergij (atopični dermatitis.

Zaradi obdelave je mleko opustošeno, spremenjen mu je okus, obstojen je več mesecev zaradi sterilnosti (kar je edina dobra stvar postopka).
iZDELEK JE ZARADi obdelave prešel iz zdravega v škodljivega, nekateri strokovnjaki celo smatrjo, da bi na tetrapakih moral biti napis o škodljivosti.
Mleko tud ni več živo, se ne skisa na sobni temperaturi enostavno postane smrdljivo.
Zarado opustošenja mu tud dodajajo kalcij - še ena varka, ker ga telo    ne zkoristi ( dodajo mu kalcijev karbonat - po domače kreda).

Pediarti ga priporočajo, ker premalo poznajo postopek predelave, ker je sterilno, se ne rabi prekuhat in še cenejše je.
   (odgovor članu Suzi*)






Sem predčasno objavila sporočilo, ker prej mi je cel napisan text ven vrglo in sem še enkrat pisala..

No vsekakor nobenemu, kot sem že povdarila ne želim pamet soliti. Vsak pač dela tako, kot misli, da je prav.
Bi še povedala, da trajnemu mleku bojda niso dodani aditivi.
Vsekakor po logiki ob spoznanju same obdelave vidimo, da to mleko enostavno ni živo, uničene ali pa spremenjene so mu koristne in pomembne snovi.

Vseeno kako je mleko. najidealnejše je pasterizirano, NEhomogenizirano, z 3.5 mlečne maščob. Bojda imajo tako mleko v Merkatorju.

Sama sicer v beli kavi pijem alpsko posneto mleko, ker ga na avtomatu spenim, user posted image  pa dajem sveže, 3,5 mm, prekuhano mleko.
Če nič drugega glejte vsaj, da je mleko polnomastno, ker le takega otroci nujno potrebujejo za razvoj možganov in celega organizma in je tud super vir prepotrebnih kalorij v hitrem obdobju rasti in razvoja.

L.P.


SPOROČILA OBJAVLJAM, KER VEDNO ZAGOVARJAM SVEŽE MLEKO IN TU SO MOJA POJASNILA.
 
Povdarjam, da se vsak sam odloči, kako in kaj. Opisala sem postopek (delček) predelave in sestave, ker pogosto je tema o mleku. Upam, da vam je text razumljiv in da ne bo spet kake kregarije user posted image
 
Lepo noč...
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: ALPSKO MLEKO II
17.2.2006 1:06:50   
mamči
Se opravičujem za napake...posledica pozne ure. user posted image

(odgovor članu mamči)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: ALPSKO MLEKO II
17.2.2006 7:58:33   
April
user posted image  user posted image  user posted image  za pojasnilo.

A potem misliš, da je bolje, če se po enem letu dodaja kozje mleko?

V trgovini imajo kozje mleko od vindija in od sirarstva čepon (če se prav spomnim, izpred let, ko sem pila samo kozje mleko).
Ne ve, pa skozi kakšno predelavo je šlo to mleko. Vindijevo je sigurno predelano, ker mislim, da je kar obstojno.

Najbolj, da spet kozo kupim, ko se konča moje molzno obdobje. user posted image

(odgovor članu mamči)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: ALPSKO MLEKO II
17.2.2006 9:02:29   
Olivija
 user posted image nehomogenizirano imajo res včasih v Merkatorju ali od Bohinjskih mlekarn (v tisti plastični vrečki) ali pa od Škofjeloških mlekarn v plastični flaši.
No, naša dvoletnica je ravno spila kakav iz mleka, ki ga dobimo od sosednjega kmeta.

LP


(odgovor članu mamči)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: ALPSKO MLEKO II
17.2.2006 16:40:50   
Suzi*
Hvala! user posted image

_____________________________

Vedno imej pred očmi nekaj lepega,
pa čeprav je to le marjetica v kozarcu od marmelade!

(odgovor članu Olivija)
Neposredna povezava do sporočila: 5
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Najbolj zgodaj rojen nedonošenček, ki je p...
Guinnessova knjiga rekordov je potrdila, da je Curtis postavil nov svetovni rekord. Standardna nosečnost traja približno...
Pet nepriporočljivih praks pri hranjenju s...
Hranjenje s stekleničko že od nekdaj velja za lažji način hranjenja. Verjetno je to razlog, zakaj v preteklosti nihče ni...




tašča in pospravljanje?
tailor

ali vam tašča pride kaj pomagat pri pospravljanju ,kuhanju?

da (20%)

ne (80%)


Število vseh glasov: 497

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!