Gina
|
Jaz te pa vseeno nisem razumela čisto dobro, kaj si sploh hotela vprašat. Ampak vsekakor velja tole: - prvega otroka prijavi za celo leto (eden od vaju pač, in vseeno, če eden nekaj mesecev, drugi pa nekaj mesecev, ali pa eden za celo leto - malo se preračunajta, komu se bolj splača) - drugega otroka prijavi od rojstva (spet eden od vaju - edino kar je fajn, je to, da eden prijavi oba otroka, ker se mu tako šteje večja olajšava, kot če prijavi vsak enega) Se mi zdi, da ti sprašuješ, če se vpiše olajšava, ne glede na to, da je olajšavo že dobil, a sem prav razumela? Olajšava se mora vpisat, če hoče biti upravičen do nje. Če je ne bi vpisal, bi mu odbili tisto olajšavo, ki jo je že dobil, kot da ni upravičen do nje in bi jo moral vrnit. Ker pa hoče biti upravičen tudi do olajšave do prvega otroka za 6 mesecev, mora vpisat tudi tega. Če si ti slučajno brez službe, naj vpiše še tebe, ker bi dobil še to nazaj povrnjeno. Zakaj je tako? Če nekoga vzdržuješ, ti ni treba plačevat toliko v državno blagajno. Temu se reče olajšava pri dohodnini. In zato plačaš manj davka, kot nekdo, ki nima vzdrževanega člana. Zato lahko dobiš vsak mesec toliko večjo plačo, ali pa se odločiš, da boš tiste davke državi plačeval in ker ti jih ne bi bilo treba, ti jih vrnejo nazaj čez leto in pol. Ampak vzdrževane člane moreš prijavit, če hočeš, da ti ni treba toliko davka plačevat. Ker to prijaviš že v službi, ti pač davka ne zaračunajo, ampak moraš to prijavit tudi na davkarijo, da to na koncu leta odobrijo. Razumeš zdaj, ali to ni tisto, kar si hotela vprašat?
|