|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Povecana nuhalna svetlina
29.12.2005 15:08:55   
aisha_
Pozdravljene!
Vceraj sem bila na meritvi nuhalne svetline pri dr. Pelkicevi, moram rect zdravnica na mestu, vsaki jo priporocam!! Vendar pa me je zelo vznemiril rezultat, saj mi je izmerila povecano nuhalno svetlino 2,5mm, in s tem verjetnost za Downov sindrom 1:845, kar me je spravilo konkretno iz tira, saj je to zelo malo, na pram moji starosti 24 let. Vem tudi da se to ne pomeni takoj kaj slabega, ampak kljub temu. Priporoca mi tudi THT, na kar bom tudi sla, upam edino, da bo THT pokazal boljsi rezultat. Prav strah me je nadaljnjih preiskav, ceprav se ne bi smela sekirat, ker s tem samo skodim sebi in otroku, ampak to je dosta lazje rect, ker v notranjosti me kljub temu gricka in razjeda strah pred negotovostjo.
Mi lahko poveste vase izkusnje, ce je katera imela podoben rezultata? Hvala vsem in lep dan!

Otrok sreče
je vedno podoben stari duši,
ki živi v novem telesu;
njen obraz je resen,
a ko se nasmehne,
ves svet zažari
v sončni svetlobi...
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Povecana nuhalna svetlina
29.12.2005 15:27:04   
Stefka
Žal ti ne morem pomagat s pametnim nasvetom - prvič nisem šla na nuhalno. Sva sedela v čakalnici in debatirala, kaj se bo spremenilo, če bo povečana. In sva ugotovila, da nič. Pa sva šla za ta denar raje na večerjo.
Drugič greva. Je pa tudi mene včasih malo strah, ampak poskušam ne razmišljat o tem. Vse bo ok, tako kot mora bit. In 1:800 ni tako velika možnost. Vsja 800 otrok bi morala rodit, da bi imel eden od njih Downov sindrom, tako da -> misli pozitivno!

(odgovor članu aisha_)
Neposredna povezava do sporočila: 2
29.12.2005 15:51:19   
Jančika_
Tudi jaz mislim, da 1:800 ni slab rezultat. Včeraj sem prebrala pri Pušenjaku pismo ene punce, ki ima rezultat 1:50 in njegova razlaga je, da to pomeni (samo) 2% možnosti za DS. Kolikor vem, je res povečana NS, če je nad 3,5mm. Prepričana sem, da bo THT izboljšal rezultat in pomiril tvoje skrbi.

(odgovor članu aisha_)
Neposredna povezava do sporočila: 3
29.12.2005 16:19:35   
Marogica
Vsako povečanje nad 2 mm je za zdravnike zaskrbljujoče(če se ne motim), vendar to ne pomeni takoj, da ima otrok DS. Zato pa idi na nadaljne preiskave, da boš pomirjena.
Moja vrednost za Downov sindrom je bila 1:177 (pri nama je bila problematična starost), vendar sem rodila zdravega otroka.
Dosti sreče in brezskrbno nosečnost ti želim

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu Jančika_)
Neposredna povezava do sporočila: 4
29.12.2005 16:23:31   
petraz
Ne spomnim se koliko sem jaz imela rezultat na tem pregledu, je pa zagotovo vsa skrb odveč. Če bi bilo kaj narobe, bi ti to takoj povedali, tako pa so te napotili samo na dodaten pregled. To ni nič slabega.user posted image

(odgovor članu aisha_)
Neposredna povezava do sporočila: 5
29.12.2005 17:44:24   
Dejča
Moja prijateljica je imela 1:450, NS je bila 2,7 bila je čisto panična, nato pa je šla še na dodatne teste (vzeli so ji kri) in rezultat je bil veliko boljši - mislim, da 1:1500. Vem, da je nam lahko pametovati, da se ne sekiraj, toda skušaj se čim manj. In naredi še kak dodaten test, da boš lažje spala.

(odgovor članu petraz)
Neposredna povezava do sporočila: 6
29.12.2005 18:38:00   
Anonimen
THT ti ne bo zvišal zanesljivosti testa saj je še manj zanesljiv kot samo merjenje NS.
V roku 24 ur po merjenju NS bi morala na DHT, kar bi zanesljivost meritve (rezultate obeh meritev kombinirajo) s cca. 65% dvignilo na več kot 90 %.

(odgovor članu aisha_)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
30.12.2005 8:46:54   
pebi
Tudi pri nas so izmerili povečano nuhalno svetlino, in sicer 2,8, 1:860, kar naju je tudi poštno prestrašilo. Potem sva šla še na dvohormonski test in rezultat se je izboljšal na 1:4700, kar je pa že čisto ok in se potem nisva odločila za nadaljne preiskave.

(odgovor članu aisha_)
Neposredna povezava do sporočila: 8
30.12.2005 9:02:03   
eva1
veliko vlogo pri NS igra tudi vidna nosna kost pri plodu! Otroci z DS jo ponavadi nimajo, zato poglej še ta podatek! In ja, sej razultat kljub vsemu ni tako slab-upam, da bo po dvohormonskem testu raziltat boljši!
Pa srečno!!!

(odgovor članu pebi)
Neposredna povezava do sporočila: 9
30.12.2005 15:05:26   
aisha_
Pozdravljene! Hvala za pomirjujoce besede, saj imate prav, da to se ne pomeni DS, ampak ko ti tam izmeri taksen rezultat, enostavno receno pomislis na najslabse. Nosna kost je razvita, prav tako je dolzina stegnenice normalno dolga, ker koliko vem je tudi to dober znak. Mogoce me nekatere od vas ne razumete in si mislite (vendar ne napisete, le berete) kaj ima za panicarit,  ampak ce bi same prisle  v taksno situacijo bi zacele drugace razmisljat, in ce mene vprasate skrbi za otroka ne more biti nikoli odvec in ne mora biti nikoli pretirana. Lepo mi bodite, cimlepso user posted image  in cimmanj skrbi.

Otrok sreče
ki živi v novem telesu;
njen obraz je resen,
a ko se nasmehne,
ves svet zažari
v sončni svetlobi...

(odgovor članu eva1)
Neposredna povezava do sporočila: 10
30.12.2005 16:50:37   
dory
No takrat k sem bla jst noseca,se okol merjenja nuhalne ni tolk govorilo...ginekologinja je opravla merjenje kozne gube v mm in ce ni bilo odstopanja te ni napotila drugam...in ker sem zaupala ginekologinji se nisem kej dost obremenjevala...smo pa primerjale rezultate in moji so bli 2.2mm kozne gube....bila sem prva v vrsti od mojih prijateljic...takrat me je posteno skrbelo, a me je pusenjak potolazil, da do 2,5mm se ni razloga za skrb...

Ceprav,ce bi bla dones se 1x noseca, pomoje ne bi tko na easy vzela vse skup...

(odgovor članu aisha_)
Neposredna povezava do sporočila: 11
3.1.2006 0:06:28   
Margareta

Sem šla prav pogledat v materinsko knjižico - moj rezultat 1 : 467, ter 2,2 pri starosti 32 let.  Sem bila živčna kotuser posted image , pa me je zdravnica pomirila. No, rodil se mi je zdrav otroček - trkam.

pa lep pozdrav

(odgovor članu aisha_)
Neposredna povezava do sporočila: 12
3.1.2006 13:44:18   
KMALU

1:800 ni slab rezultat, tako da ne skrbi.

(odgovor članu Margareta)
Neposredna povezava do sporočila: 13
3.1.2006 18:14:49   
aja
Aisha,
tudi THT je pogosto lazen. Jaz NS nisem imela in sem imela zelo slab THT tako da grem v petek na amniocentezo. To je edini zanesljivi test, vsi trije drugi (THT, DHT in NS) so le presejalni- to pomeni, da kazejo le na verjetnost kasne kromosomske ali druge okvare. Preberi si malo vec o tem na strani http://www.babycenter.com/ in se bos gotovo pomirila. Jaz sem bila na posvetu pri genetiku in mi je psihologinja tam rekla, da stes bolj skodi plodu kot pa je verjetnost, da je res kaj narobe. Psihicno pocutje mamice namrec vpliva na razvoj zivcnega sistema otroka. Vem, da ti je tezko, ker grem ravno sedaj tudi sama cez to... moja verjetnost je se mnogo slabsa (1:110) in sem tudi med mladimi.
Upam na najboljse. Ti pa misli cim bolj pozitivno.

(odgovor članu KMALU)
Neposredna povezava do sporočila: 14
4.1.2006 9:14:48   
aisha_
Zdravo! Saj sem ze bolj pomirjena, bil je le konkretni sok, ko kaj takega slisis. Vsi ki gremo k zdravniku si zelimo slisat samo dobro, ceprav ves, da je lahko tudi drugace, ampak to izpodrines. Tudi vem, da negativno misljenje samo skoduje otroku in koncu koncev meni, ampak vedno je lazje tolazit, pomirjat in bodrit, veliko tezje se je prepricat v to in res izstrelit te negativne misli v vsemirje. Vem da bom rodila zdravega otroka in bo vse vredu. Hvala vsem za vzpodbudne misli! LP

Otrok sreče
ki živi v novem telesu;
njen obraz je resen,
a ko se nasmehne,
ves svet zažari
v sončni svetlobi...

(odgovor članu aja)
Neposredna povezava do sporočila: 15
4.1.2006 14:10:43   
Anonimen
Nikar se preveč ne obremenjuj. To je le presajalni test in še ni nič dokončnega.

(odgovor članu aisha_)
  Neposredna povezava do sporočila: 16
5.1.2006 9:37:19   
Anonimen
Jaz sem imela tveganje 1:126 in NS 3mm. Res te kar duši, ko ti reče da to pa ni ok. Vprašala sem ga, če se da pred AC opraviti še kakšno preiskavo, sploh zaradi mučnega čakanja..Kratko mi je odgovoril, da mende v Lj. zaradi praznikov ne delajo od 21.12.-3.1. takrat mi pa biopsijo horionskih resic ne bi mogli več delati in bi mogla počakat na AC. Po nasveti prijateljice sem ob 14.30 klicala v Postojno dr. Brezigarjevo in bila naročena pri njej čez 2 urce na genetski posvet in nato čez 2 urce na poseg. ne morem jo prehvalit že na posvetu naju je v primerjavi z g. na NS pomirila in pač razložila da je le 2% možnosti za DS. Poseg je podoben AC le da ti namesto plodovnice vzamejo del resic, traja 2 minutke in dr. Cerar je res strokovnjak pri tem. Dr. Brezigarjeva me je držala za roko in dajala podporo. Nato smo vse,ki smo imele poseg ležale še 2 urce v bolnici, nato pa mi je zabičala naj res počivam leže še kakšne 5 dni. Baje so možne komplikacije v 1 tednu po posegu. Moja prijateljica je imela po AC splav v 6 dneh po posegu, zato se je res bolje pač tistih nekaj dni paziti. Na božični dan, se pravi čez 4 dni me je poklicala dr. Brezigarjeva in povedala najlepšo novico; da je z najinouser posted image  vse ok ! Na moje vprašanje kako pa da v Po delajo glede na to, da je centralni laboratorij v Lj. zaprt se je le nasmejala in rekla; Ja, nekdo pa mora delat! Ta hiter izvid mi je prihranil mučne dni,ko bi mogla čakat na 16 teden na AC. Aja, mislim pa da se biopsija horionskih resic dela v 12,13 tednu, kasneje ni več mogoče.

pa pa user posted image user posted image

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 17
5.1.2006 22:17:11   
Anonimen
ULTRAZVOČNI PREGLED V 11. DO 14. TEDNU NOSEČNOSTI ZA NA POVED TVEGANJA KROMOSOMSKE NEPRAVILNOSTI

Pregled povprečno traja 20 minut. Izvajamo ga od 11. – 14. tedna nosečnosti glede na plodovo dolžino teme - trtica od 45 do 84 mm. Praktičen napotek za nosečnico, ki se na pregled naroča npr. po telefonu je, da pozna prvi dan svoje zadnje menstruacije ali zaprosi za natančno velikost ploda teme-trtica, ki ga izmeri njen ginekolog pri prvem pregledu v nosečnosti. Plodek povprečno zraste 2 mm na dan, zato lahko pri naročanju izberemo najboljši možni čas pregleda.
Nosečnice so zaskrbljene ali je preiskava varna za plod. Tako pregled preko trebuha kot skozi nožnico za zarodek po dosedaj znanih podatkih ni škodljiv. Nikdar niso dokazali povezave med številom ultrazvočnih pregledov v nosečnosti in zastojem plodove rasti v maternici, pojavom »levičarjev« ali motnjami pisanja in branja tekom kasnejšega razvoja otroka.(*).

Pomembno je, da ima ginekolog, ki pregled izvrši, mednarodno licenco za merjenje vratne svetline (*). Pogoji za pridobitev in ohranjanje licence so zelo strogi in vsako leto se vsi ultrazvočni pregledi posameznega zdravnika vrednotijo v nadzornem centru v Londonu (*). Iz strokovne litarature je znano, da bolje opravijo pregled ginekologi, ki imajo največ izkušenj, še posebej to velja za oceno nosne kosti (*). Edino ginekolog z licenco lahko nosečnici neposredno po pregledu izda izvid z izračunanim tveganjem za morebitno kromosomsko nepravilnost ploda. Ultrazvočni aparat, s katerim zdravnik preiskuje nosečnico, mora ustrezati zahtevam pregleda, saj mora zdravnik vratne dele ploda dobro povečati, če želi pravilno izmeriti vratno svetlino (*).

Nosečnica naj ima v času preiskave prazen sečni mehur, saj je tako preglednost boljša.

Preiskavo začnemo z ugotavljanjem števila plodov in ali je prisotno bitje srca. Ultrazvočno je moč zaznati plodov utrip že pri 5 tednih in pol(*). Ocenimo srčno frekvenco, saj so nekatere kromosomske nepravilnosti povezane s prevelikim ali premajhnim srčnim utripom (*). Izmerimo natančno dolžino ploda teme-trtica (Slika št. 1), ki se izraža v milimetrih. Velikost pri pregledu mora ustrezati 11. do 14. tednu nosečnosti (*). Glede na velikost določimo predvideni dan poroda, ki ga kasneje v nosečnosti ne spreminjamo več. Ugotovimo, ali se trajanje nosečnosti ujema z izgubo menstruacije ali pa bo predvideni dan poroda temeljil na ultrazvočni meritvi plodove dolžine. Nato ocenimo plodov zgodnji razvoj. Izmerimo velikost in ocenimo obliko glavice.Ogledamo si bodoče možganske strukture (Slika št. 2). Velike nepravilnosti živčevja odkrijemo že v tem času. Nekatere so povezane s kromosomskimi nepravilnostmi, predvsem trisomijo 13 in triploidijo), nekatere so posledica nerazvitja lobanjske kosti in so nezdružljive z življenjem. (*). Napake so redke, vendar so vidne in za napoved ocene tveganja pomembne (*). Hrbtenice s hrbtenjačo kot del živčevja dokončno v tem času še ne moremo oceniti, vendar že lahko ugotovimo večje nepravilnosti ali bolezensko ukrivljenost (* ). V prsnem košu določimo lego srca, ki naj bi bila na plodovi levi strani. Pri zelo dobrih ultrazvočnih aparatih, ob bogatih izkušnjah zdravnika in ne preveliki telesni teži nosečnice (pri suhih je preglednost boljša) lahko že ocenimo osnovno sestavo srca – štiri votline in izstopišča dveh velikih žil (*). Vendar natančneje srca v tem času še ne preiskujemo. Ob dodatnih opozorilnih znakih (* ) npr. povečani vratni svetlini več kot 3,5 mm, odsotnosti nosne kosti ali bolezenskem pretoku v plodovem žilju natančno preiščemo plodovo srce okoli 20. tedna nosečnosti, večkrat skupno s pediatrom kardiologom, ki je za pregled plodovega srca posebno izkušen(*). Dokazano je, da je izmerjena povečana vratna svetlina zelo dober napovedni dejavnik ne le za kromosomsko nepravilnost ploda, temveč tudi za ugotavljanje srčne napake tako pri zdravih kot kromosomsko drugačnih zarodkih. Zato ima ta pregled pravzaprav dvojni pomen (* ).

V trebuščku poiščemo želodec, ki leži pod in na isti strani kot srce (Slika št. 3). V tem času plod že požira plodovnico. Želodec se tako razpira in posredno ocenimo ali so se prebavila pravilno razvila in ali ležijo v trebušni votlini (*). Ogledamo si obliko trebušne stene glede na prsno steno (* ). Pod želodcem si natančno pogledamo ali je vstopišče popkovnice v trebušček zaprto (Slika št. 4). Odprta trebušna stena je običajno znak kromosomske nepravilnosti 18., 13. kromosoma ali triploidije (*). Pri pregledu spodnjega dela trebuha najdemo plodov mehur (Slika št. 5). Ocenimo njegovo prisotnost ter velikost. Četrtina kromosomsko drugačnih plodov ima namreč zmerno povečan mehur (*). Ob primerni velikosti mehurja in količini plodovnice okrog ploda sklepamo, da se je odvajalni sistem pravilno razvil. Nato preiščemo plodove roke in noge. Običajno lahko preštejemo prste na rokah (Slika št. 6). Dolžine kosti ne merimo, le kot zanimivost naj povem, da so dolge okrog 12 mm in da je dolžina stopala približno enaka dolžini stegnenice (*). Ogledamo si lego udov ter gibanje zarodka (*). Možno je namreč ugotoviti morebitne živčne okvare hrbtenjače, ki se kažejo z negibnostjo rok ali nog (*) ali nepravilno razvito lego stopal, ki nas opozori na možnost kromosomske nepravilnosti (* ). Po pregledu zgodnjega razvoja ploda seveda sledi večkratno merjenje vratne svetline, ki ponazarja ultrazvočno temen prostor med kožo na plodovem vratu in mehkimi tkivi, ki prekrivajo hrbtenico. Vse meritve slikovno zabeležimo. Kot dokaz jih hranimo v kartoteki vsake nosečnice, kajti kot sem že omenila, se vse meritve vsako leto vrednotijo v zbirnem centru v Londonu. O največji zgornji normalni meji vratne svetline ne moremo govoriti, saj je ta odvisna od velikosti ploda. Vemo pa, da se verjetnost za npr. srčno napako zelo poveča, ko meritev preseže 3,5mm (* ). Vedno je seveda treba upoštevati tudi starost nosečnice ter morebitno prejšnjo nosečnost s kromosomsko nepravilno razvitim plodom. Napoved tveganja za kromosomsko nepravilnost ploda izračunamo glede na starost nosečnice, dolžino ploda ter velikost vratne svetline (*). Zanesljivost napovedi je 77%. Podatke o zanesljivosti so strokovnjaki izračunali glede na preglede več kot 180.000 nosečnic, zato se preiskava uvršča med metode »z dokazi podprte medicine«. Tveganje, ki je večje kot 1:300 predstavlja mejo, pri kateri se odločimo za preiskave z invazivnimi testi, ki izključijo ali potrdijo napovedano visoko tveganje (*).

(odgovor članu aisha_)
  Neposredna povezava do sporočila: 18
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

7 znakov, da se maternični vrat aktivno od...
Ko otrokova glavica potuje po porodnem kanalu navzdol, se na zadnjici pojavi rdečo-vijolična ali rjavkasta črta. Bolj ko...
Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?
Da česa ne bi pozabili, smo vam pripravili spisek stvari, ki jih vzemite s seboj v porodnišnico.

Razpoloženje v času nosečnosti.
Admin

Ste med nosečnostjo imeli nenadne spremembe razpoloženja?