|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Se truditi ali dvigniti roke stran?
23.11.2005 8:37:27   
Anonimen
Trenutno sem na porodniški, naš sonček je star par mesecev. Te lepe čase pa mi (spet) pošteno grenijo moji starši. Z  njimi imam že od otroštva bolj malo skupnega, in po srednji šoli sem šla študirat, se osamosvojila in ostala stran od doma. Problem je, ker je vsak od staršev po svoje "udarjen". Oče pije že več kot deset let, in zdaj je vedno slabše, sploh, ker je doma na čakanju in ima dosti časa. Mama je deloholik v pravem pomenu besede. Njo "vsi potrebujejo", zato cele dneve dela okoli, kljub temu, da je že nekaj let v penziji. Ko je doma samo obsedeno pospravlja, kuha .... V glavnem, še takrat, ko pridem domov na obisk me spravi ob živce, ker se ne zna vsest in malo poklepetat, ampak samo nekaj kuha in pripravlja. Zadnjič smo prvič prišli vsi trije in sem ji morala kar parkrat reč, če želi popestvat našega sončka, ampak kar "ni imela časa" ?! 
Doma se mi zdi vse skupaj kot en začaran krog. Težko rečem, kdo je sploh začel. Ali je začel oče piti tudi zato, ker ni mogel tega maminega obnašanja več prenašat, ali je ona postala tak deloholik, ker se je želela odmakniti od očeta. V glavnem vem, da sta oba razloga totalno BZ, ampak drugače si ne znam razlagat.
Mama se je že parkrat za kratek čas odselila. Pa jo je vedno on ali kdo drug (ne jaz) prepričal, da naj se vrne. Potem je bil par tednov mir, in potem se je začelo vse ponavljat. V zadnje je šla in se vrnila pred tremi tedni. Evo, in zdaj mi spet pove, da oče spet pije. Spet mi z tistim nizkim, nesrečnim glasom razlaga, kako je vse brez veze, da nobeden ne ve kako je njej hudo in kaj prestaja, da bi najraje kar umrla itd.
In zdaj še moja funkcija tule. Tudi vedno enaka - doslej sem jo vedno poslušala, tolažila, hrabrila naj mu že končno da ultimat. V zadnje sem jo prepričala, da je poklicala v ambulanto za zdravljenje odvisnosti in ju prijavila na razgovor. Našla sem tudi podatek, da se blizu našega doma sestaja neka skupina svojcev alkoholikov in ji povedala koga in kam naj pokliče. Takrat je vse bilo "bom to naredila". Zdaj pa spet sami izgovori, v ambulanto ne bo šla, ker je on itak rekel, da se zdravit ne gre, skupine ne bo poklicala, ker nima časa. V glavnem sem potem čisto popizdila. Nič ne bi naredila in pričakuje, da se bo on eno jutro zbudil in ne bo več alkoholik??!!
Ne vem kaj naj več naredim. Mene tudi poslušanje teh njunih zdrah izčrpava, opažam, da je moj otročič takrat, ko sem tako znervirana veliko bolj nemiren, jokav. Zdi se mi, da sem se že dovolj potrudila, in bi najraje rekla naj me ne kličeta dokler ne bosta kaj spremenila ali naredila. Po drugi strani so pa to še vedno moji starši... Kaj bi vi naredile na mojem mestu?

Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Se truditi ali dvigniti roke stran?
23.11.2005 8:45:31   
Anonimen
Pod prvo: če se oče sam ne bo odločil za zdravljenje, potem se res namesto njega ne more nihče. Bi bilo totalno brez veze toliko energije vlagat za prazen nič. Tu imam mama čisto prav, samo povedati tega izgleda ne zna na tak način. Vsaj po moje.
Drugače pa se jaz ne bi šla terapevta, da bi reševale njune probleme. Sta odrasla človeka, ki se, če želita, lahko samo odločita in si poiščeta pomoč, če želita. Jaz bi še naprej poslušala mamo, če bi se imela za potožit, ampak samo zato, da bi bilo njej potem morda bolje, ne bi se pa ne vem kako angažirala in usmerjala preveč enegiije v reševanje situacije, ki je očitno zaenkrat na mrtvi točki.
Tako da jaz bi šla s tokom. Če bi kdo želel,  da pomagam, bi pomagala, sama se pa ne bi večl naprezala, ker vidiš, da se na koncu najbrž najbolj sekiraš ti. Bi pa mamo podprla pri tem, da se odseli, če misli, da ji bo tako bolje. To pa definitivno. Ker očitno jo ignoranca tvojega očeta ubija.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
23.11.2005 8:59:56   
Anonimen
Ni lahko, ne. Ampak dokler se oče sam ne bo določil, je vse prepričevanje brez pomena. Ženske se ponavadi vdajo v usodo in pretrpijo del življenja, ker:
- je težko odit in začeti znova, skrbi jih nov socialni položaj
- jih je sram, kaj bodo rekli ljudje, če bi šle z možem v terapevtsko skupino
- ker enostano nimajo želje ne moči za nov začetek
- ker si pač poiščejo neko animacijo, tvoja mati recimo obsedeno pospravljanje
- in ker se enostavno "navadijo" na takšno življenje.

Hrepenijo po drugačnem, vendar volje in moči nimajo za nov začetek. In potem se "naslonijo" (nekatere) na svoje otroke, spet druge se zaprejo vase. Res je, da sta tvoja starša, vendar ti imaš svoje življenje in nisi dolžna reševat njunih problemov. Res ne. Vkolikor se bosta sama odločila za spremembo (zdravljenje, AA), jima seveda pomagaj, drugače pa se ne trudi preveč, ker rabiš energijo za svojo družino. POjdi na obisk, pokliči ju kako sta kaj...in naj bo to dovolj.
Kaj pa če bi morda še očeta zmotovirali za kakšno stvar (ne vem, recimo, da pomaga pri gasilcih, v župniji, da gre na kakšno keglajanje), da se ne bi počutil "nekoristnega". Ker tale izguba službe in čakanje res ni prijetno, človek se počuti nekoristnega in potem išče uteho v drugih stvareh.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
23.11.2005 9:00:38   
rija
Anonimna, saj sama vidiš, da se v letih odkar se odraslo zavedaš problemov svojih staršev ni spremenilo čisto nič. Zakaj se neplodno truditi še naprej? Zakaj žrtvovati energijo in dobro voljo, če ni nobenega haska? Imaš svojo drugžino, ki te potrebuje veselo, dobre volje ne pa celo zagrenjeno. Saj si že sama opazila reakcijo svojega otročka na tvojo slabo voljo.
Jaz bi jima res postavila še zadnji ultimat: ali se začneta zdravit oba, ali pa boš zreducirala vse stike z njima, ker negativno vplivajo nate.

Mogoče pa rabita res brco v rit, da se bosta premaknila.
Če pa niti to ne bo zaleglo, pa pusti vse skupaj. Živi svoje življenje, če te kdo prosi za pomoč, pomagaj po svoji volji in želji.

Konec koncev je lepo, če se razumeš s starši. Ampak ne za vsako ceno. Pomisli, kaj pa onadva naredita, da bi imeli en korekten odnos?

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 4
23.11.2005 9:13:48   
iana
Mislim, da si poskušala dovolj. Res je, da so to tvoji starši. Bo pa dovolj, če jih sprejmeš take kot so, jim pomagaš takrat ko te za pomoč prosijo in ostaneš do njih prijazna.
Ampak ti imaš sedaj svojo družino, svojega moža in otroka. Takrat ko si se poročila in odločila za otroka si tudi postavila prioritete. Ne dovoli, da trpite vi.

Ne sam jamrat, naredi kaj!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 5
23.11.2005 9:31:03   
fricka
Jaz pa mislim, da nima smisla prekinjati stike. Ti se moraš tako čustveno stabilizirat, da te to ne bo psihično ubijalo. Alkoholizem je velik problem, tudi jaz se srečujem s tem. Alkoholiki so po naravi dobri ljudje, ampak čustveno nestabilni in uteho iščejo v begu od realnosti. Svojci jim pa hočemo špomagat in včasih z njimi padamo v depresijo, sploh bližnji. Si pa vsi kljub temu zaslužijo pozornost in pogovor. Ko pa greš od njiju, preklopi in pozabi na njune probleme. Če bomo ljudi kar tako odpisali, kje pa je potem še kaj človeškega v nas?

(odgovor članu iana)
Neposredna povezava do sporočila: 6
23.11.2005 10:07:31   
Anonimen

A tako?! Nimam komentarja...

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
23.11.2005 11:07:20   
fricka
Nad mano se zgražaš Tyazi?

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 8
23.11.2005 12:12:54   
tanikaa
če nimaš komentarja, zakaj pa se potem sploh oglašaš? raje daj nasvet, ali pa utihni.

(odgovor članu fricka)
Neposredna povezava do sporočila: 9
23.11.2005 14:08:53   
Anonimen
Jaz sem imela (ali pa mogoče lahko rečem, da še vedno imam) podobno situacijo. Doma nikoli ni nič stimalo, tastaradva se nikoli nista razumela, vedno je bilo kregarije... Mama je rojena manipulatorka in poosebljenje smiljenja samemu sebi, najbolj bogi človek na svetu, fotr je pa malo kolerika, čeprav se je zdaj na stara leta malo umiril, pa vedno je rad pil, čeprav ni bil ravno alkoholik v pravem pomenu besede, saj je zdržal brez alkohola, če je hotel ali je bilo treba in zaradi tega ni imel težav. Sem pa celo življenje poslušala pritoževanje z obeh strani. Bratje so jima očitno že zdavnaj dali vedeti, da njih ne zanima, kaj imata, mene kot najmlajšo sta pa izkoristila za vojnega posrednika, ping pong žogico, karkoli hočeš. Najprej samo mama, ki me je leta in leta podpihovala proti fotru, kasneje se je fotr non stop začel pritoževat čez mamo, vedno je bilo poslušanje, kakšna je ona, kakšen je on, reč mu to, reč ji to... In tudi jaz sem bila dolgo obupana, kaj naj naredim, samo mi je nekega dne itak film počil, ker je bil pritisk prevelik, sem znorela na oba, jima povedala vse, kar mi je ležalo na duši, smo se skregali in sem imela nekaj časa mir.-Saj potem sta se mi opravičila in dolgo nisem poslušala ničesar. Zdaj sicer spet poslušam jamranje z ene in druge strani, ampak sem se naučila, da ne poslušam tega preveč na osebni ravni. Da poslušam pač, da ima oni na drugi strani bolši občutek, da spravi ven iz sebe, kar želi, vmešavam se pa več ne.
Mogoče bo tudi tebi koristilo, da se postaviš zase, jima oz. mami poveš svoje, kar ti leži na duši, potem pa se distanciraj od takih stvari, in tudi če boš še naprej poslušala jamranje, naj ti gre skozi eno uho not in skozi drugega ven. Jaz dostikrat, ko se začnejo take debate, začnem kar na nekaj drugega mislit in sploh ne poslušam v resnici. Mogoče nesramno, ampak nimam več živcev.

(odgovor članu tanikaa)
  Neposredna povezava do sporočila: 10
23.11.2005 14:42:49   
Gina
Reci ji: Draga mami, jaz te imam zelo rada, ampak povem ti, še hujše bo. Dokler ne boš čisto fertik in prejokala dneve in noči, ne bo boljše. Zato te jaz ne morem niti poslušat niti tolažit, mi je preveč hudo. Oprosti, ampak nisem sposobna več tega prenašat.
Pokliči, ko boš imela čas mene vprašat, kako sem, pa ko boš imela čas malo crkljat vnučka, pa ko te bo treba selit za zmeraj. Takrat ti bom z veseljem pomagala. Zdaj pa si mi preveč hudega naredila in se moram imeti malo rada tudi sama. Jaz ne morem več. Lep dan.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 11
23.11.2005 16:11:48   
niki5
Ko sem jaz od domačih od mame in očeta poslušala ''jamrarijo'' (pritoževanje) in sem imela s časoma dovolj (pa naj zveni še tako kruto) sem povedala, da ljudje s tabo tako ravnajo kot sam dopuščaš in če ob stvareh ki ti niso všeč ne nameravaš ničesar narediti potem si sam kriv, da se to dogaja. Pri nekaterih imam včasih občutek, da prav potrebujejo take stvari, da se lahko potem smilijo drugim.

Glede na to, da si ji ponudila pomoč z vezi z njenimi težavami in ona nikakor ne najde časa, potem se jaz v tvojem primeru ne bi več ukvarjala s tem in tudi ne bi dopuščala, da mi jamra, glede na to da ni bila pripravljena ničesar storiti, da se stvar izboljša. MAdonca pa sej so oni naši starši, ne pa mi njim, sploh pa sta dva odrasla človeka, ki bi lahko poskrebela zase. In dokler nista pripravljena ničesar storiti se ne ukvarjaj z njima. Naj sama prevzame odgovornost.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 12
23.11.2005 16:13:22   
niki5
A ni škoda svojo energijo vlagat nekam kjer ni nobenega efekta?

(odgovor članu niki5)
Neposredna povezava do sporočila: 13
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Učenje skozi igro: Zakaj je igra najboljša...
Učenje skozi igro omogoča otrokom naraven razvoj, izboljšuje njihove kognitivne, socialne in čustvene veščine. Otroci se...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?