|
RE: Prenehati dojiti pri 16-tih mesecih, trma 24.11.2005 21:35:11
|
|
|
|
Anja167
|
Hoj! Če bereš poste na RR, boš videla, da je veliko otrok v tej starosti takih trmoglavčkov, tako da bi rekla, da brez panike. Dojenje in odvajanje. Ja. Težka tema. Midva se še dojiva zjutraj in zvečer, čez dan pa pred spanjem, kadar smo doma in spi doma. Tvoje mleko, če ne mleko, pa samo dojenje, ima še vedno koristi, sigurno. Še vedno preko mleka mali dobiva protitelesa, še vedno mu dojenje napolni rezervoarje. In najbrž so le redki toliko stari otroci, ki bi hoteli sami od sebe nehati z dojenjem. Če je pa tako fletno... Tako da glede odvajanja ni drugega kot to, da ti postaviš meje in se jih potem držiš. Če podnevi nočeš, pač nočeš in pika. Če se hoče pocrkljati in rine vate (ja, vem, kako je to , in to zdaj, zadnje tedne, ko sva ponoči - skoraj - nehala; je treba podnevi nadoknaditi), ga zamoti ali mu povej, da bo to prišlo na vrsto kasneje, zdaj pa ne, ker blablabla. Zdaj že marsikaj razume. Pri nas je tako, da če se jaz odločim in vztrajam, slej ko prej (pa ponavadi kar hitro) dojame, kako in kaj. Če je v meni nekaj dvoma, pa točno to začuti in jok je potem hujši in traja dlje (pa ni vrag, da nazadnje tudi dobi, kar hoče). Mamice si pri joku kar naprej postavljamo vprašanja, ali delamo prav. Je prav, da ne dobi dojke, kadar hoče? Če me boli, mi ni ugodno, ali naj potrpim ali bo sicer otrok prevelik revež? Jah nič, jaz sem se odločila, da po 16 mesecih je pa kdajpakdaj kaj vendarle lahko po moje. In sva naenkrat ubrala drugo tehniko nočnega uspavanja. In je bil jok, veliko joka (jah, nekaj čisto mimo mojega koncepta, ampak ko ne moreš več, ne moreš več), ampak naslednji dan je bilo joka manj in naslednji dan skoraj nič. In zaenkrat še kar nekako deluje. Tebi pa na izbrani poti srečno in čim manj joka!
|
|
|