Natasa-6
|
JOGURTOVA TORTA Priprava:40 min Pečenje: 10 -15 min Hlajenje: 2 uri KRHKO TESTO 125 g rastlinske margarine 125 g sladkorja + vanili sladkor Đčep soli Naribano lupino ˝ limone 200 g moke Vse sestavine na hitro zgneti, zavij testo v folijo in postavi za ˝ ure na hladno. Testo razvalja, poloţi v namađčen pekač in peci 10-15 min pri 180*C. NADEV 10 lističev ţelatine 3 sojine navadne jogurte 200 g sladkorja (rjavega) 1 vanili sladkor 1/2l sojine smetane sok 1 limone Ţelatino za 10 min namoči v mrzli vodi, nato jo odcedi in na blagem ognju segrej, da se stopi. Jogurt zmeđaj s sladkorjem in limoninim sokom. Primeđaj sojino smetano, nato pa vmeđaj đe ţelatino. Maline prekuhaj v sladki vodi, odlij tekočino (prihrani!), ohlajene pretlači in kađo vmeđaj med jogurtovo kremo. Kremo nato vlij na pečeno testo in postavi vsaj za 2 uri v hladilnik. Iz vode, ki je ostala od malin, naredi sadne ţele bonbone: SADNI ŢELE BONBONI 14/l sadnega soka (lahko uporabiđ tudi čeđnjvega, pomarančnega, jagodnega,…) Saldkor po okusu 1 vrečka ţelatine 1 ţlica grobo mletega sladkorja Sok pogrej in po okusu sladkaj. Ţelatino namoči v hladni vodi, pusti, da nabrekne, nato pa jo na blagem ognju raztopi in vlij v topel sadni sok. Vlij v skledo, opaknjeno z mrzlo vodo, tako da je krema pribl.1 cm visoka. Postavi na hladno, da se strdi. Ko je ţele strjen, ga s toplim noţem nareţi na kvadrate ali trikotnoike, jih povaljaj v sladkorju in shrani na hladnem. ČOKOLADNA TORTA Z VIĐNJAMI (spečem dvojno maso, da imam biskvit spodaj, nato kremo in biskvit đe povrhu) BISKVIT 2 jogurtova lončka moke 1 jogurtov lonček rjavega sladkorja ˝ jog. Lončka grenkega kakava 2 ţlici sojine moke 1 jog. lonček olja 2 jog. Lončka dovoljenega mleka oz. vode (lahko 1 lonček mleka in 1 lonček radenske – mehurčki naredijo testo bolj rahlo) 1 vanili sladkor 1 pecilni prađek Vse sestavine zmeđaj in peci pribl. 25 min pri 180*C. NADEV ˝ kg viđenj 3 dcl vode Sladkor Skuhaj kompot, polovico viđenj zmiksaj v kađo, polovico pa prihrani. Iz viđnjevega soka skuhaj ţele – 2,5 dcl soka zavrej, vmeđaj v malo vode razmeđani 2 ţlici koruzne moke in 2 ţlici Gustina. Ko se zgosti, vmeđaj viđnje in viđnjevo kađo. Pečen biskvit prereţi, premaţi s kremo, prekrij z drugo polovico biskvita in premaţi s segreto marmelado ali pa posuj s sladkorjem v prahu. Ohladi in vsaj za 2 uri postavi na hladno. (Če se mi mudi, jo dam za 30 min v zmrzovalnik in postreţem) Torta je odlična, splača se jo narediti! Ali NADEV 600ml mleka 3 vanili pudinge 1 ţlica javorjevega sirupa 2 vanili sladkorja z okusom limone 100 g margarine 1 marelični kompot Skuhađ pudin po navodilu, sladkađ ga z javorjevim sirupom. Kuhanega ohladiđ. Stepeđ margarino in vanili sladkor, počasi primeđađ hladen puding, nato pa vmeđađ narezane marelice. S sokom od kompota navlaţiđ biskvit, ga premaţeđ s kremo, prekrijeđ z drugo plastjo biskvita, rob namaţeđ s kremo, po vrhu pa prelijeđ s stopljeno temno čokolado. Lahko pa narediđ svetel biskvit – namesto kakava uporabiđ Gustin in skuhađ čokoladni puding, namesto lim.vanili slad. Pa uporabiđ rumovega.
|