Anonimen
|
Dejavnost bosta predvidevam registrirali na davčni: tam ti povedo katere papirje rabita, glede na to kaj bosta izvajali. In ni res, da moraš imeti ustrezno izobrazbo (priporočljivo seveda je, zaradi same kakovosti izvajanja storitve) za privatno dejavnost - na to nihče ne gleda, razen za gostinstvo in ostale specifične dejavnosti. Pedagoško moraš npr. imeti, če se želiš zaposliti v javnem sektorju (šole), v privatnem podjetju si pa lahko en navaden... Neuspeh seveda na koncu pripisuješ svoji neizkušenosti in neprofesionalnosti. Sama imam registrirano privatno dejavnost, pa nimam zato potrebne izobrazbe, ker je moje delo avtorsko. Imam sicer mednarodno potrdilo, za boljši občutek, vendar nisem študirala te smeri. Pa se upam trditi, da sem veliko bolj suverena v svojem poslu, kot kak absolvent te smeri. Meni so namreč to znanje prinesle izkušnje in mnogi tečaji že od malih nog. Danes samozaposlovanje spodbujajo. Žal ne s sredstvi, ki bi nam koristila (razen nepovratna sredstva, ki so težko dostopna in se namenjajo izključno izrazitim, starim obrtem), vendar lahko vsaj računaš na pozitiven odziv pristojnih služb. Svetujem ti posvet na davčni in obvezno na pristojnem inšpektoratu, kjer ti navedejo vse potrebne pogoje za registracijo dejavnosti. Predvsem je pomembna slednja, saj te lahko kaseje le ta kontrolira in kaznuje. Jaz sem jim zastavila vprašanje kar po mailu, na katerega mi je osebno odgovoril glavni inšpektor. Mislim pa si, da vaju zna projekt finančno obremeniti, saj potrebujeta urejen prostor (bivalni, sanitarije, igrišče, parking...), ki ga mora pregedat inšpektor. V vajinem primeru bi bilo potrebno sodelovanje različnih, vsi pa se seveda plačajo. Oprema (pohištvo, igrala...) in še in še... Jaz imam mirno dejavnost in potrebujem zgolj pisarno in računalnik, ter parking za stranke, zato sem imela resnično minimalne stroške - k sreči. Mi je pa ideja všeč in jo podpiram, saj so varstva danes zelo draga in če bosta konkurenčni in locirani na mirni, lepi lokaciji bi znalo uspeti. Če je dovolj osnovnega kapitala je vredno poskusiti. Veliko sreče.
|