sazi
|
Lex, v vašem računovodstvu niso neumni, ampak nesramni, nečloveški... in še kaj. Tudi pri nas vedno probajo z zgodbico, kako ti ne pripada to in ono. In na žalost zato veliko ljudi ne dobi vsega, kar jim pripada, ker slepo verjamejo v bistvu pa jih firme prinašajo naokrog. Če boš zaposlena celo leto - oz vsaj 6 mesecev v eletu 2006 (pa čeprav na porodniški - zaposlena si še vedno) - ti pripada CELOTEN DOPUST IN CELOTEN REGRES. Je pa res, da je potrebno 10 delovnih dni (torej 2 tedna) koristiti dopust v letu, za katerega je podeljen. Tu pa ti dam še en nasvet, da lahko ti malo zaj**** vaše računovodkinje: Če se le da, pojdi na porodniško že 42 pred PDP, torej (ne da se mi poiskat koledarčka) cca 17.12.2005? Porodniška ti bo potekla 17.12.2006, delodajalec ti je dolžan omogočiti koriščenje 10 dni dopusta v tekočem letu (torej do novega leta). in potem greš tako, kot po sedanjem planu v službo 1.1.2007, pa še nič dopusta ti ne propade. Zdaj pa še en dodatek: vem, da se vse tole s PRAVICAMI lepo sliši. Danes sem nekajkrat brala razlage ene tu na RR, ki vse lepo po zakonih razlaga in kaj da moramo zahtevati. Jasno pa mi je, da se v mnogo firmah (tudi naši) marskiah težko ZAHTEVA, saj ti potem tako grenijo življenje, da rajši odstopiš od pravic (ena takih je npr. pravica do skrajšanega delovnega časa). Če si pa zaposlen za določen čas, imaš pa sploh problem - zahtevaš že lahko in se sklicuješ na zakone, a ti je jasno, da ko bo prišel datum podaljšanja pogodbe, bodo ugotovili, da te ne rabijo več. Skratka, ravnaj kolikor se ti zdi, da v firmi lahko pritiskaš - ponavadi je dovolj, da samo poveš, da poznaš zakone in da ti določene stvari pa vseeno pripadajo - brez pretiranega kreganja, čez vse meje pa razumem, da ne gre. Pogum in odločnost do prave mere ti želim in veliko veselja v pričakovanju, jaz pa tudi ostanem doma sredi januarja. Lenika, zate pa žal nimam nobene nove in poziivne informacije. So že druge napisale...
|